Άλλαξε πίστα ο κλάδος της πληροφορικής το 2024, λόγω του μεγέθους των νέων συμφωνιών για τις εξαγορές εισηγμένων –και όχι μόνο- εταιρειών, με φόντο αυτή την εποχή κυρίως τις εξελίξεις στις Epsilon Net και Entersoft και τις αποτιμήσεις να εκτινάσσονται σε ύψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προσφερόμενα τιμήματα για την απόκτηση σημαντικών μεριδίων στους δυο προαναφερόμενους ομίλους, από τους επενδυτές οι οποίοι έχουν γίνει ήδη γνωστοί, έφεραν τη χρηματιστηριακή αξία τους, αντίστοιχα, στα 650,4 εκατ. ευρώ (με ποσό 241,17 εκατ. ευρώ να αναλογεί στο υπό εξαγορά ποσοστό μειοψηφίας 37,08%) και τα 240 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι συμπεριλαμβάνουν στα «χρυσά» deals αυτής της περιόδου για την πληροφορική και αυτό για την εξαγορά της Beta CAE Systems από τον εισηγμένο στο Nasdaq αμερικανικό όμιλο Cadence Design Systems, αρχές Μαρτίου, έναντι 1,15 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια ηγέτιδα δύναμη, διεθνώς, στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης με ξεκάθαρα «ελληνικές ρίζες».

Ένα εντυπωσιακό deal, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στην αγορά της πληροφορικής, κάτι που συνέβη για παράδειγμα τις προηγούμενες ημέρες, στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Profile στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (30/4).

Όπως ανέφερε το newmoney, ο πρόεδρος και Chief Entrepreneur της εισηγμένης, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, όχι μόνο αρνήθηκε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του ομίλου του (χαρακτήρισε χαμηλή τη σημερινή αποτίμησή του – και συγκριτικά, με τα ποσά που ακούγονται), ενός leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα με παρουσία σε 50+ χώρες, όποιο τίμημα και αν (θεωρητικά) προταθεί από οποιονδήποτε υποψήφιο, αλλά, αντιθέτως, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο για νέα εξαγορά άλλης εταιρείας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και μάλιστα ανέβασε τον πήχη.

Έκανε λόγο, δηλαδή, για εταιρείες-στόχους με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και μεταξύ 10-15-20 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζεται ότι η Profile εξαγόρασε το 2021 την σκανδιναβική Centevo). Οι εξελίξεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Στη «σκιά» των 3 μεγάλων φετινών deals για τις Epsilon Net, Entersoft και Beta, η αθροιστική αξία των οποίων υπερβαίνει πλέον το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, παρατηρείται το φαινόμενο ότι όλοι σχεδόν οι βασικοί «παίκτες» της εγχώριας αγοράς πληροφορικής έχουν προαναγγείλει ή δήλωσαν ότι εξετάζουν νέες εξαγορές, σε μικρό χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλον. Άλλοι βρίσκονται σε πιο ώριμη φάση αυτών των επενδύσεων και άλλοι διανύουν στάδιο αναζητήσεων ή «σκανάρουν» τις… short lists τους.

Εν ολίγοις, προετοιμάζεται ένα νέο κύμα εξαγορών στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, πιθανότατα μικρότερου μεγέθους (αν και κανείς πλέον δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, ειδικότερα μετά από τις πολύ ηχηρές κινήσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες του 2024), ενώ τα deals του είδους κοντεύουν τα 50, από το 2021, εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Ποιοι «παίκτες»… ανοίγουν «ραντάρ»

Μια άλλη «λεπτομέρεια» είναι ότι μπαίνουν δυνατά στο «παιχνίδι» και μικρότεροι όμιλοι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ραγδαίως ανερχόμενη Q&R.

Συγκεκριμένα, σε ειδική έκθεση της εισηγμένης (30/4) με σημείο αναφοράς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και 30,1 εκατ. ευρώ που αποφασίσθηκε να τεθεί υπό έγκριση σε έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της Quality & Reliability, διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι από το σύνολο των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει «ποσό περίπου  19 εκατ. ευρώ εντός 36 μηνών από την  ολοκλήρωση της  ΑΜΚ για την απόκτηση συμμετοχών ή/και την πραγματοποίηση εξαγορών σε άλλες εταιρείες πληροφορικής», χωρίς να έχει προσδιορίσει στόχους.

Στον αντίποδα, η επίσης εισηγμένη Space Hellas, από τους ισχυρότερους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς, στη μακροσκελέστατη οικονομική έκθεσή της, έκτασης 337 σελίδων, για τα αποτελέσματα του 2023 (25/4) σημειώνει ότι θα εστιάσει την αναπτυξιακή της πορεία και «σε πιθανές εξαγορές εταιρειών που διευρύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες».

Λίγο νωρίτερα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings, η οποία διατηρεί ισχυρό εκτόπισμα στην πληροφορική και την κυβερνοασφάλεια (με τις Byte/Adacom), κατά την ενημέρωση των αναλυτών (24/4) αποκάλυψε ότι η επενδυτική δύναμη πυρός της ανέρχεται πλέον σε μετρητά σε ποσό πάνω από 130 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί τους προσεχείς μήνες σε νέες εξαγορές (και στον κλάδο).

Η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στην πληροφορική, η θυγατρική Uni Systems, δεν εξαιρείται φυσικά από τους μεγάλους «παίκτες» οι οποίοι ανοίγουν πάλι τα επενδυτικά «ραντάρ» τους για νέες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μετοχικών συμμετοχών σε startups από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 (4/4), η Quest τοποθέτησε τον πήχη των επενδύσεων του 2024 πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να προορίζονται για την πληροφορική.

Μια άλλη εισηγμένη που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής η CPI (Computer Peripherals International), αρχές Απριλίου (3/4) δήλωσε ότι είναι κοντά σε εξαγορά μιας εκ των εταιρειών που εξετάζει ως στόχους.

Νέες εξαγορές «βλέπουν» και οι δυο εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Performance Technologies και Real Consulting, οι οποίες μετρούν αντίστροφα για τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά, η πρώτη και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η δεύτερη στο εξωτερικό. Ενεργοί στο κομμάτι των εξαγορών παραμένουν και οι «Big 3» του business software, οι Epsilon Net, Entersoft και SoftOne, παρότι οι εξελίξεις του ’24, τις αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Για τις δυο πρώτες αναμένεται να δρομολογηθεί η έξοδός τους από το ΧΑ, η τρίτη είναι θυγατρική του ομίλου Olympia, αλλά προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί το αν οδεύει μελλοντικά προς συγχώνευση με την Entersoft, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της. Ωστόσο, η μη εισηγμένη SoftOne συνεχίζει το δικό της σερί στο μέτωπο των εξαγορών και αναζητά πάντα νέες ευκαιρίες.

Φέτος έκανε «ποδαρικό», προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft (10/1), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα, με την Epsilon Net να αποκτά μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E. (15/1) και στη συνέχεια των εφαρμογών ERP ERMIS και HR MaSter από την ίδια (24/4). Από μια γρήγορη ματιά στις ανακοινώσεις των εταιρειών πληροφορικής, διαπιστώνεται ότι ουδείς… μένει εκτός «κούρσας».

Αν δε, προστεθεί η αξία όλων των deals εξαγορών της τελευταίας 3ετίας πλην των τριών προαναφερομένων (π.χ. για αυτές της Intrasoft από τη Netcompany, της Byte από την Ideal, της SingularLogic από τις Space Hellas και Epsilon Net, του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα και οι δεκάδες μικρότερες συμφωνίες), αγγίζει τα 1,9- 2 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικοί όμιλοι δεν αρκούνται στο να… αθροίζουν έσοδα και κερδοφορίες με την προσθήκη νέων θυγατρικών στις «ομάδες» τους, αλλά κοιτούν πολύ περισσότερα μέσα από μια εξαγορά, όπως η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, η συμπληρωματικότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι νέες τεχνολογίες, η πρόσβαση σε πελατολόγια και σε εξειδικευμένο προσωπικό, ή η είσοδος σε νέες κάθετες αγορές, σε καιρούς, που οι διψήφιοι μέσοι ρυθμοί αύξησης των μεγεθών του κλάδου κάθε άλλο παρά ανακόπτουν ταχύτητες και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη πληθαίνουν!

Διαβάστε ακόμη

Petrofin: Μειώθηκε κατά 2% ο τραπεζικός δανεισμός της ελληνικής ναυτιλίας- Ανήλθε στα $50,8 δισ. (πίνακες)

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έτοιμη η νέα λίστα πληρωμών για ενστάσεις που δικαιώθηκαν

Σε ρυθμούς μεγάλων deals η αγορά ενέργειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ