Τη «βούλα» του Υπουργείου Πολιτισμού θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα Ξενία στις Σπέτσες, ιδιοκτησίας των Ολλανδών των MRP που έχουν ξεκινήσει να επενδύουν εσχάτως στο εγχώριο real estate εντός και εκτός Αθηνών είτε πρόκειται για επαγγελματικά είτε για τουριστικά ακίνητα.

Με πρόσφατη απόφαση των αρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκαν ως νεότερα μνημεία τα κελύφη των κτιρίων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» επί της παραλιακής οδού Σωτηρίου Ανάργυρου, στην περιοχή Λιγονέρι, στο δήμο Σπετσών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ «χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία τα κελύφη α) του κεντρικού κτιρίου χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις και με χρήση τουριστικού καταλύματος και β) των υφιστάμενων bungalows και των λοιπών κτισμάτων με χρήση τουριστικού καταλύματος, μη συμπεριλαμβανομένου του υδατόπυργου και των μεταγενέστερων επεμβάσεων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ξενία» Σπετσών, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα της ειδικής αυτής κατηγορίας κτιρίων (τουριστικό κατάλυμα), με ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική, τυπολογική και μορφολογική άποψη, και αποτελεί τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής κατά το β’ μισό του 20ού αιώνα από αρχιτεκτονική, πολιτισμική και πολιτιστική άποψη. Επιπλέον, το συγκρότημα κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φίλιππο Βώκο και την ομάδα του Άρη Κωνσταντινίδη και λειτούργησε ως «Ξενία» τη δεκαετία του 1960».

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των ανωτέρω μνημείων (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτών χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων).

Σημειωτέον ότι τα πλάνα των Ολλανδών της ΜRP με ένα χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην Ολλανδία δεν έχουν γίνει γνωστά για το «Ξενία» στις Σπέτσες, παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες προχωρούν αδειοδοτικές διαδικασίες και εγκρίσεις. Πάντως, πέραν της τουριστικής αξιοποίησης για το συγκρότημα που έχει περάσει αθόρυβα στο χαρτοφυλάκιό τους (σ.σ. ήταν προ διετίας που το ακίνητο των 17.730 τ.μ. με το ξενοδοχείο δυναμικότητας 68 δωματίων και 136 κλινών, διαθέτοντας πέντε bungalows, υποσταθμό της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, γήπεδα τένις, μπάσκετ και πισίνα είχε βγεί στην αγορά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον όμιλο Χανδρή, με τιμή από 8,5 εκατ. ευρώ) ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά περιλαμβάνουν και τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών στην περιοχή.

Το όνομα της MRP πρωτοακούστηκε από την πλευρά του επενδυτή στην ελληνική αγορά την περασμένη άνοιξη όταν η θυγατρική ‘’MRP Tavros’’ αναδείχθηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, για το οποίο πάντως τώρα, αντιμετωπίζει τον σκόπελο του δήμου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2021 «εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενώ επικεφαλής είναι ο κ. Bart Meiyer. Η οικογένεια Meiyer έχει μακρά παράδοση ενός και πλέον αιώνα στην Ολλανδία στο χώρο του real estate και στα πλέον εμβληματικά έργα που έχει εντάξει πρόσφατα ο όμιλος στην ομπρέλα του είναι το Soestdijk Palace, που αποκτήθηκε το 2017, πρώην παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Έρχεται νέα αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων

Παράθυρο για κούρεμα των «παράλογων» αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες

Ο πειραματικός αμπελώνας με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, το ρίσκο και οι προσδοκίες