Άλλαξε χέρια νωρίτερα σήμερα η ιδιοκτησία του Νίκου Γρυπάρη στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου και συγκεκριμένα στην πλατεία Αλευκάνδρας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για διαμέρισμα 1ου ορόφου με μικρή ισόγεια αποθήκη συνολικού εμβαδού 153,84 τ.μ. που βγήκε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 1 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.024.600 ευρώ. Μάλιστα, λόγω υψηλού ενδιαφέροντος, χρειάστηκε να δοθεί παράταση μίας ώρας στη διαδικασία του πλειστηριασμού που ολοκληρώθηκε αντί στις 12, στη 1 το μεσημέρι. 

Ο Νίκος Γρυπάρης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της διασκέδασης στο «Νησί των Ανέμων», καθώς συνέδεσε το όνομά του με τα θρυλικά μαγαζιά «Caprice» και «Sea Satin», πόλους έλξης χιλιάδων τουριστών, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων και με τα μαγαζιά του να αποτελούν παρελθόν, δημιουργήθηκαν χρέη με αποτέλεσμα την εμπλοκή του στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Αρχικά μπήκε στο στόχαστρο η βίλα του στο Φανάρι της Μυκόνου που βγήκε στο σφυρί στις 23 Μαΐου, χωρίς να προσελκύσει ενδιαφέρον, ενώ επίκειται δεύτερος πλειστηριασμός για το ίδιο ακίνητο στις 17 Ιουλίου.

Το ακίνητο- «φιλέτο» 

Το ακίνητο που πέρασε σήμερα σε νέο ιδιοκτήτη βρίσκεται σε ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία του «Νησιού των Ανέμων», πολύ κοντά στην περίφημη Μικρή Βενετία. 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 859.000 ευρώ. Ωστόσο, στις 29 Μαΐου ο Νίκος Γρυπάρης άσκησε ανακοπή, ζητώντας τη διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης και την αύξηση της τιμής εκκίνησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, που εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου, πρόκειται για «μία ανώγεια οικία με το πατάρι της μετά του αέρος της», που βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Αλευκάντρας» εντός της πόλης της Νήσου Μυκόνου επί της οδού Αλευκάντρας.

«Καταλαμβάνει τον πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο, διώροφης οικοδομής, το ισόγειο της οποίας ανήκει στους κληρονόμους Γ.Χ., εκτός από την ισόγεια αποθήκη και την τουαλέτα, την κλίμακά ανόδου και το τμήμα αυλής μετά της εισόδου, που ανήκουν στην εν λόγω ανώγεια κατασχεθείσα οικία. H ανώγεια αυτή οικία που κατασχέθηκε, έχει εμβαδόν 153,84 τ.μ. ενώ η ισόγεια αποθήκη και τουαλέτα έχουν εμβαδόν 9,77 τ.μ. και ο εξώστης 5,18 τ.μ.».

Στο σκεπτικό της απόφασης καταγράφονται πιο αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία και την αξία του ακινήτου. Έτσι τονίζεται ότι «το εν λόγω ακίνητο συνολικής επιφάνειας 163,61 τ.μ., αποτελεί παλιό αρχοντικό παραδοσιακό κτίσμα, σύμφωνα δε με τον τίτλο ιδιοκτησίας έχει ανεγερθεί προ του έτους 1955 και προ του 1930 (πρόκειται δηλαδή για ακίνητο του περασμένου αιώνα), σε οικόπεδο εμβαδού 171,31 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάνδρας στη Χώρα της Μυκόνου, είναι γωνιακό και διαθέτει πρόσωπο επί πλατείας.

Έχει είσοδο από την οδό Μπόντη με μαρμάρινη σκάλα ανόδου με πλατύσκαλο, εξώστη επί της πλατείας Αλευκάνδρας και απέχει περίπου 47 μέτρα από την παραλία. Η κατοικία έχει δικαίωμα σε κοινόχρηστη και κοινόκτητη δεξαμενή που υπάρχει εντός του οικοπέδου στην ανατολική πλευρά του.

Σε σημείο-κλειδί

Όπως αναφέρεται, το ακίνητο έχει ανακαινιστεί πλήρως και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, δύο λουτροαποχωρητήρια, ένα wc, μεγάλη κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι με τζάκι, τρία πατάρια-σοφίτες από τις οποίες η μία χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας, δωμάτιο υπηρεσίας στη σκάλα ανόδου, ενώ οι δύο κρεβατοκάμαρες διαθέτουν τζάκι». Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι «βρίσκεται σε οικόπεδο εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου και πολύ κοντά στους ιστορικούς Ανεμόμυλους (απόσταση 87 μέτρων) και τη Μικρή Βενετία (απόσταση 52 μέτρων).

Επιπροσθέτως, το ακίνητο αυτό (κείμενο εντός της Χώρας της Μυκόνου, η οποία προσελκύει διαχρονικά υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον) λόγω του μεγέθους του -για τα δεδομένα της Χώρας της Μυκόνου- σε συνδυασμό με την εσωτερική του διαρρύθμιση και τη θέση του (πολύ κοντά στους ιστορικούς Ανεμόμυλους και τη Μικρή Βενετία) προσφέρεται κάλλιστα και για τουριστική αξιοποίησή, η οποία θα αποφέρει μεγάλα μηνιαία εισοδήματα».

Στην απόφαση γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για έκθεση εκτίμησης του 2023 περί της εμπορικής αξίας των ακινήτων στη Χώρα της Μυκόνου, όπου πιθανολογείται ότι οι τιμές κυμαίνονται από 6.500 ευρώ έως 8.148 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Έτσι, το δικαστήριο κατέληξε ότι «λαμβανομένης υπόψη της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας αλλά και της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ακινήτων στις Κυκλάδες και δη στη Μύκονο από το 2019 και εντεύθεν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανολογείται ότι η αξία του επίδικου κατεσχημένου ακινήτου που εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 20.06.2024, ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και όχι σε 859.000 ευρώ».

Το 2ο σφυρί για τη βίλα στο Φανάρι

Όπως έχει αποκαλύψει το newmoney, στις 17 Ιουλίου αναμένεται ο δεύτερος πλειστηριασμός για τη βίλα του Ν. Γρυπάρη στο Φανάρι, με τιμή εκκίνησης 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου και εντός ΖΟΕ, συνολικού εμβαδού 175 τ.μ.

Το σφυρί αφορά ειδικότερα στην κατοικία Κ-Γ που τυπικά αποτελείται από υπόγειο 74,50 τ.μ. ισόγειο Β 25,50 τ.μ. και ισόγειο Α 75 τ.μ. και εν συνόλω 175 τ.μ., ενώ έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 50/100 επί του αγροτεμαχίου. Στην ιδιοκτησία Κ-Γ ανήκει κλειστή θέση γκαράζ 24,75 τ.μ.

Με βάση την αυτοψία και τα αναλυτικά στοιχεία, το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 679,27 τ.μ. και περιλαμβάνει:

– Στάθμη υπογείου (πρακτικά ισόγειο στη στάθμη της πισίνας) με επιφάνεια 458.87τ.μ. που αποτελείται από ενιαίο χώρο υποδοχής-καθιστικού-κουζίνας, χώρο εσωτερικής κλίμακας ανόδου προς το υπερκείμενο επίπεδο καθώς και τέσσερα δωμάτια με ατομικά λουτρά.

-Στάθμη ισογείου με επιφάνεια 192.71 τ.μ. που αποτελείται από χώρο μικρού καθιστικού, δυο δωμάτια, λουτρά, βεστιάριο και ένα ανεξάρτητο ξενώνα.

-Στάθμη παταριού με υπνοδωμάτιο εμβαδού 27.69 τ.μ. ενώ η κλειστή θέση στάθμευσης δεν έχει κατασκευαστεί.

Η εν λόγω ιδιοκτησία έχει διαχωριστεί από τις άλλες με μαντρότοιχο, ώστε στην πράξη να έχει αποκλειστική χρήση τμήματος 2.300 τ.μ. περίπου από το μείζον γήπεδο. Στο τμήμα αυτό έχει κατασκευαστεί πισίνα με τζάμια για προστασία από τον αέρα. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν πέργκολες και φυτεύσεις, ενώ όμως αναφέρεται στην έκθεση, σε όλες τις στάθμες της κατοικίας διαπιστώνονται αυθαίρετες επεκτάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Συνέδρια: Οι απώλειες εσόδων άνω του 1 δισ. και η χαμένη ευκαιρία του Ταε Κβο Ντο

Μοtor Oil: Μπαίνει στην «πρίζα» η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ