Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, η Ίντερ μοιάζει το πλέον αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος, ευελπιστώντας να αρπάξει το στέμμα από την Γιουβέντους, την επί εννιά χρόνια πρωταθλήτρια. Κι όμως, παρότι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου οι «νερατζούρι» δείχνουν να έχουν ανακάμψει, τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα απειλούν να βάλουν τον ιστορικό σύλλογο σε μεγάλους μπελάδες, γράφουν οι New York Times.

Η Suning, ο κινεζικός όμιλος λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της Ίντερ από το 2016, βρίσκεται σε κρίση. Εδώ και μήνες, τα ταμεία της ιταλικής ομάδας αιμορραγούν,  ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου, η κινεζική ομάδα που ήταν στην κατοχή της Suning διαλύθηκε. Τώρα, οι ιδιοκτήτες της Ίντερ ψάχνουν απεγνωσμένα έναν αγοραστή, με την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου να είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των πρωτοπόρων της Serie A.

Πώς, όμως, έφτασε μία ομάδα τέτοιου μεγέθους σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση, ειδικότερα τώρα που κάνει πρωταθλητισμό;

Η μαζική εισροή των κινέζων επιχειρηματιών στον κόσμο του ποδοσφαίρου ξεκινά στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με τις ευλογίες του προέδρου της χώρας και μεγάλου ποδοσφαιρόφιλου, Xi Jinping. Από το 2015 μέχρι το 2017, κινέζοι επενδυτές ξόδεψαν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να αγοράσουν μερίδια σε ευρωπαϊκές ομάδες. Παράλληλα, δόθηκαν αστρονομικά ποσά για την ανάπτυξη του εγχώριου πρωταθλήματος και κυρίως, για την προσέλκυση μεγάλων αστέρων σε αυτό. Προτού γίνουν συνηθισμένα, τα εξωπραγματικά συμβόλαια που ακόμη και μέτριοι ποδοσφαιριστές μπορούσαν να κερδίσουν στην Κίνα είχαν δώσει αφορμές για εκατοντάδες άρθρα.

Αλλά, όσο επιτυχημένοι και να ήταν στον τομέα τους, αρκετοί κινέζοι επιχειρηματίες δυσκολεύτηκαν να επιβιώσαν στα άγνωστα και άκρως ανταγωνιστικά νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αντίστοιχα, το διεθνές ποδόσφαιρο κλήθηκε να οικειοποιηθεί με τις ιδιαιτερότητες του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου, τον οποίο πάντα παρακολουθεί από κοντά το κυβερνών κουμουνιστικό κόμμα. Η Μίλαν, ο γείτονας και αιώνιος αντίπαλος της Ίντερ, πέρασε και εκείνη την δική της περιπέτεια, με τον μυστηριώδη κινέζο ιδιοκτήτη της να ξοδεύει υπέρογκα ποσά, προξενώντας μεγάλη οικονομική ζημία, προτού αποχωρήσει.

H Suning, που εν μέρει ανήκει στον ασιατικό γίγαντα Alibaba, πλήρωσε 306 εκατομμύρια δολάρια για το πλειοψηφικό πακέτο της Ίντερ, το 2016, με τον ιδρυτή της, Zhang Jindong να υπόσχεται πως θα επιστρέψει τον σύλλογο στις δόξες του παρελθόντος. Υπό την κατεύθυνση του σήμερα 29χρονου γιου του, Steven Zhang, δαπανήθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για τις μεταγραφές μεγάλων ονομάτων όπως ο Romelu Lukaku και ο Christian Eriksen. Την ίδια περίοδο, η Suning συμφώνησε να αγοράσει τα παραδοσιακά πολύ ακριβά τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League για την κινεζική αγορά, έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και η Jiangsu F.C., η κινεζική ιδιοκτησία της Suning, προχώρησε σε κάποιες πραγματικά εντυπωσιακές κινήσεις, πείθοντας τον πολλά υποσχόμενο βραζιλιάνο αστέρα και κορυφαίο στόχο της Liverpool, Alex Teixeira, να απορρίψει τα βρετανικά σαλόνια για χάρη της κινεζικής Super League.

Όμως όσο εντυπωσιακές και να ήταν οι παραπάνω συμφωνίες, τίποτα δεν αλλάζει ότι έγιναν την λάθος στιγμή. Σύντομα αφότου η Suning αγόρασε την Ίντερ, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχίες για τις ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες των επιχειρηματιών της, φοβούμενη ότι είχαν δανειστεί υπερβολικά πολλά χρήματα, διακινδυνεύοντας, έτσι, την σταθερότητα της εγχώριας οικονομίας. Και μετά ήρθε η πανδημία, που γονάτισε οικονομικά ακόμη και μερικές από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου. Η Ίντερ δεν αποτέλεσε εξαίρεση, γιατί παρότι κέρδιζε, είχε χάσει τα πολύ σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις εισιτήριων. Συνολικά, το οικονομικό πλήγμα των «νερατζούρι» για το 2020 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 120 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Στην Κίνα, οι πωλήσεις της Suning έπεφταν κατακόρυφα, όσο όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να επιλέγουν το e-commerce. Με την εταιρεία να έχει βρεθεί σε μία πολύ βαθιά οικονομική τρύπα, καθώς μέσα στο 2021 καλείται να κάνει πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Suning εγκατέλειψε το τηλεοπτικό της συμβόλαιο με την Premier League. Σε μία λύση ανάγκης, η Suning πούλησε το 23% της σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην κυβέρνηση της κινεζικής πόλης Shenzen. Πλέον, λοιπόν, οι κινεζικές αρχές εμπλέκονται και επίσημα με τον ιστορικό σύλλογο.

Άσχετα με το αποτέλεσμα της φετινής αγωνιστικής περιόδου, με τα τωρινά δεδομένα, το μέλλον της Ίντερ φαίνεται ζοφερό. Φυσικά οι ιδιοκτήτες της επιδιώκουν να πουλήσουν το μερίδιο τους, μα ακόμη να τα βρουν με κάποιον αγοραστή. Αλλά ένα είναι το όνομα που συνεχίζει να ακούγεται εδώ και καιρό: Αυτό της BC Partners, με τον Managing Partner Νίκο Σταθόπουλο, ο οποίος μιλά άπταιστα ιταλικά, να ηγείται των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση της βρετανικής επενδυτικής φίρμας φαίνεται να ανέρχεται στα 400-500 εκατομμύρια ευρώ, πλέον της κάλυψης του χρέους της ιταλικής ομάδας. Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, θα

Διαβάστε ακόμη

‘Ερευνα: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα ελληνικά λιμάνια

Βitcoin: «Καμπανάκι» κινδύνου για τους επενδυτές από την ESMA

Εμβόλια, τουρισμός και σκοπιμότητες