Το νέο τεχνολογικό προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας, το DeepSeek, έχει φέρει πανικό στους Αμερικανούς επενδυτές, χτυπώντας στην καρδιά των επενδύσεων που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το DeepSeek δεν είναι ένα ακόμη εργαλείο AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), ή έτσι ισχυρίζονται οι Κινέζοι δημιουργοί του που το λάνσαραν πριν από μία εβδομάδα στον κόσμο. Το νέο κινεζικό εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα σε μερικές ώρες όχι απλώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει αίσθηση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, αλλά κλυδωνίζει με τη μικρή «μπλε φάλαινα», που είναι και το λογότυπό του, το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το DeepSeek, το οποίο είναι σήμερα με διαφορά η Νο 1 εφαρμογή σε downloads και αναζητήσεις στο Apple Store, δίνει στους χρήστες όλα τα χαρακτηριστικά και τα εργαλεία που παρέχει το αντίστοιχο αμερικανικό της OpenAI – και το σημαντικότερο, με πολύ μικρότερο κόστος για τους χρήστες αλλά και για τους ίδιους τους δημιουργούς του.
Ο μυστηριώδης δημιουργός της «μικρής μπλε φάλαινας»- Ποιος είναι ο Mr DeepSeek

Ο Liang Wenfeng είναι ο δημιουργός της νέας τεχνολογικής εφαρμογής DeepSeek, της λεγόμενης «μπλε φάλαινας», που ήδη έγινε Νο1 σε downloads και αναζητήσεις

Ποιος είναι ο Mr DeepSeek;

Η εταιρεία που δημιούργησε το συγκεκριμένο εργαλείο ιδρύθηκε το 2023 από μία εταιρεία start-up, ιδρυτής της οποίας είναι ο Liang Wenfeng, στην κατοχή του οποίου είναι κατά 50% και το hedge fund High Flyer. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου εργαλείου είναι κάποια δεκάδες εκατομμύρια, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για τον Αμερικανό ανταγωνιστή του, το Chat GPT της OpenAI.

Ο 39χρονος Κινέζος ιδρυτής της start-up του DeepSeek ήταν άγνωστος όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα των κέντρων αποφάσεων της Κίνας. Στις 20 Ιανουαρίου όλα θα αλλάξουν, όταν ο Liang Wenfeng θα προσκληθεί με ακόμη οχτώ άτομα του χώρου των τεχνολογιών αιχμής της χώρας και θα δώσει μία ομιλία σε μία πολύ κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang.

Το τι ειπώθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση και τι περιελάμβανε η ομιλία του ανθρώπου που ευθύνεται για απώλειες που άγγιξαν το 1 τρισ. δολάρια σε μία μέρα στις αμερικανικές αγορές παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστοι είναι και όσοι συμμετείχαν ως ακροατές στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Wenfeng κρατά ένα εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως πριν από τις 20 Ιανουαρίου έχει δώσει μόλις δύο συνεντεύξεις – και αυτές το 2023, όταν και δημιούργησε τη νεοφυή επιχείρηση τεχνολογίας. Μπορεί ο εμπνευστής του DeepSeek να μην εμφανίζεται στα Μέσα και να έχει την τάση να μην προβάλλει τη δουλειά του και τον ίδιο προσωπικά, αλλά έναν χρόνο πριν ένας από τους γνωστούς Κινέζους επιχειρηματίες, ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού τεχνολογίας Baidu είχε προϊδεάσει για όσα έρχονταν μιλώντας στο ίδιο συμπόσιο του Κινέζου πρωθυπουργού.

Ο Robin Li είχε μιλήσει για την έλευση της καινοτομίας του ανοιχτού κώδικα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ έδωσε και ένα οικονομικό στίγμα μιλώντας για λύση που δεν απαιτεί, για την ακρίβεια είχε κάνει λόγο για παράκαμψη των κοστοβόρων και σπάνιων εξελιγμένων αμερικανικών microchips.

Παρά το πέπλο μυστηρίου που ακόμη καλύπτει τον δημιουργό του DeepSeek, πηγές από το περιβάλλον του που επικαλούνται μεγάλα κινεζικά μέσα αναφέρουν πως η επιτυχία της εφαρμογής οφείλεται κυρίως στην επιμονή του να μην επικεντρωθεί στη δημιουργία αρχικά μιας εφαρμογής, αλλά να δαπανήσει τα κεφάλαια που είχε καταφέρει να αντλήσει και το ταλέντο που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να δημιουργηθεί μία λύση εφάμιλλη του Chat GPT που θα έχει ως δύναμη τα μοντέλα λειτουργίας σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό κόστος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr