Την ημέρα που ο Γιώργος Νίκας διαπίστωσε ότι ο κλοιός γύρω του αρχίζει να σφίγγει σε ό,τι έχει να κάνει με τη φερόμενη εμπλοκή του στο περίφημο σκάνδαλο της εσωτερικής πληροφόρησης, έπραξε το αυτονόητο: έφυγε από τις ΗΠΑ χωρίς να περιμένει να δει τι θα γίνει και προσγειώθηκε στην Αθήνα, όπου και παραμένει ελεύθερος – κυκλοφορώντας μάλιστα συχνά πυκνά στο Κολωνάκι.

Στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού ο φίλος του Τηλέμαχος Λαβίδας άρχισε να χαμογελάει από την περασμένη Πέμπτη, όταν μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας διαφαίνεται, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι έωλες.

Την ίδια στιγμή ο Ελβετός τραπεζίτης Μαρκ Ντεμάν καίει τον Γιώργο Νίκα μαζί με έναν πρώην υπάλληλο και εξάδελφο του Ελληνα επιχειρηματία, τον Παναγιώτη Γιατράκο.

Ο τελευταίος κατέθεσε υπό το καθεστώς ασυλίας και, σύμφωνα με το Bloomberg, επιβεβαίωσε ότι ο εξάδελφός του τον έστειλε να αγοράσει περίπου δέκα μη καταχωρημένα καρτοκινητά τηλέφωνα. Η αγορά τους έγινε από ένα κατάστημα που βρίσκεται κοντά στο «GRK Fresh», ένα εστιατόριο που ανήκει στον Νίκα και βρίσκεται στο Μανχάταν,  μια ανάσα μάλιστα από τη Wall Street.

«Μου ζήτησε να τα αγοράσω, στη συνέχεια να αγοράσω μια προπληρωμένη κάρτα SIM, να την τοποθετήσω στο τηλέφωνο και μετά να το αφήσω στο μαγαζί. Συνειδητοποίησα ότι ήταν λίγο ύποπτο», τόνισε στην κατάθεσή του ο Γιατράκος.

Επισήμανε επίσης ότι αυτές τις συσκευές τις παραλάμβαναν συνεργάτες και πελάτες του Γιώργου Νίκα, ενώ ερωτηθείς αν έδωσε τέτοιου είδους τηλέφωνο στον Τηλέμαχο Λαβίδα, το αρνήθηκε λέγοντας ότι είχε πάντα το δικό του.

Περιέγραψε κατόπιν το διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα στο Μανχάταν λέγοντας ότι σε αυτό υπήρχαν και δύο χρηματοκιβώτια με χρήματα, ρολόγια, φάρμακα και σκληρούς δίσκους υπολογιστών.

Ερωτηθείς αν γνώριζε τον υιό Λαβίδα απάντησε ότι αυτό έγινε το 2013 και έκτοτε είχαν συναντηθεί κάποιες φορές στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα για το τι συζητούσαν όταν ήταν και οι τρεις μαζί είπε ότι μιλούσαν για πολιτικά, κοινωνικά και χρηματιστηριακά θέματα.

Παρότι ο εισαγγελέας επέμενε να μάθει αν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν ο Νίκας και ο Λαβίδας συζητούσαν για συγκεκριμένη μετοχή, ο Γιατράκος απάντησε ότι μιλούσαν γενικά για το Χρηματιστήριο.

Τόνισε μάλιστα ότι ακόμη και όταν ο ίδιος ήταν παρών, ο Γιώργος Νίκας δεν απομακρυνόταν, αλλά συνομιλούσε με τον Λαβίδα μπροστά του. Στο κάδρο της πολύπλοκης υπόθεσης εμπλέκεται και ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς, τον οποίο στέλεχος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατονόμασε στη δίκη Λαβίδα ως έναν από αυτούς που αποκόμισαν κέρδη εκατομμυρίων λόγω της εσωτερικής πληροφόρησης, χωρίς όμως να κατηγορείται.

Ο Ελβετός έδωσε τον Νίκα

Η κατάθεσή του αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν, που δήλωσε ένοχος σε 38 κατηγορίες και συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές ώστε να μειωθεί η ποινή του, δεν είχε εμφανιστεί μέχρι αυτή την εβδομάδα σε δικαστήριο.

Το έπραξε τελικά και εμφανίστηκε με τη φόρμα του κρατούμενου στη δίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, όμως τα όσα είπε δεν αφορούσαν σχεδόν καθόλου τον προφυλακισμένο επιχειρηματία, αλλά κυρίως τον κολλητό του φίλο Γιώργο Νίκα.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, γνώρισε τον Λαβίδα μέσω του Γιώργου Νίκα στις 26 Φεβρουαρίου του 2011 στο εστιατόριο «Lavo» του Μανχάταν, όπου δείπνησαν στον δεύτερο όροφο πριν κατέβουν στον πρώτο όπου ήταν ο χώρος του κλαμπ.

Εκεί πληροφορήθηκε ότι ο Τηλέμαχος είναι γιος του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm και μετά τη συνάντηση γνωριμίας απέστειλε ένα email -το μοναδικό όπως αποδείχτηκε- στον νεαρό επιχειρηματία.

Σε αυτό του πρότεινε να μεσολαβήσει για τη πώληση γενόσημων φαρμάκων στην Αλγερία, όμως ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν έδειξε να ενδιαφέρεται. Η υπόλοιπη κατάθεση του Ντεμάν είχε ως κύριο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νίκα λέγοντας ότι τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους επικοινωνούσαν μέσω του Viber και αργότερα με καρτοκινητά μιας χρήσης.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος του έδινε την εσωτερική πληροφόρηση για τη φαρμακευτική εταιρεία ARIAD -στο Δ.Σ. της οποίας ήταν μέλος ο Θανάσης Λαβίδας- απάντησε ότι προερχόταν μόνο από τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος του εγγυόταν την εγκυρότητά της λέγοντάς του ότι την είχε από τον Τηλέμαχο Λαβίδα.
Τον Νίκα έκαψε και ο εισαγγελέας Ντάνιελ Τρέισερ, που παρουσίασε τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έστελνε ο Γιώργος Νίκας σε πελάτες και φίλους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς, οι οποίοι επένδυσαν στις επίμαχες ημερομηνίες της υπόθεσης στην ARIAD.

Το αυτό έπραξε και ο Γιαν Ζίδρα από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιογοράς (SEC) που παρουσίασε κατά την κατάθεσή του σχεδιαγράμματα με τις επενδύσεις του Γιώργου Νίκα, του εφοπλιστή Γιάννη Ξυλά, του Στιβ Μακρή και άλλων τριών, ένας εκ των οποίων ο Μαρκ Ντεμάν. Σύμφωνα με αυτά, στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 οι ανωτέρω επένδυσαν συνολικά 28.807.507 δολάρια, τα οποία απέφεραν κέρδη 15.640.660 δολαρίων.

Οι διαβουλεύσεις

Στο διάλειμμα της δίκης την περασμένη Πέμπτη ο Τηλέμαχος Λαβίδας ένιωσε για πρώτη φορά ότι οι δικηγόροι του, μια ομάδα δέκα ατόμων, έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Για πρώτη φορά συνομίλησε με μέλη της οικογένειάς του χαμογελώντας αμυδρά αφού από τον περασμένο Οκτώβριο ζει έναν προσωπικό εφιάλτη προφυλακισμένος στο «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης», το Metropolitan Correctional Center.

H δικαστής Ντενίς Λουίζ Κοτ συνέστησε στους συνηγόρους υπεράσπισης του Τηλέμαχου Λαβίδα και τους εισαγγελείς να συζητήσουν ενδελεχώς την υπόθεση ώστε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής να έχουν ανταλλάξει τα ντοκουμέντα που θα προσκομίσουν αύριο. Ζήτησε επίσης να συζητήσουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε μια συμφωνία, κάτι που οι δικηγόροι του Λαβίδα θεωρούν απίθανο να συμβεί.

Τέλος, απευθυνόμενη στους ενόρκους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να συζητούν την υπόθεση την Τρίτη ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να αποφανθούν για την ενοχή ή όχι του υιού Λαβίδα. Αρχικά είχε γραφτεί ότι η δίκη θα τελείωνε στα τέλη του μήνα, φαίνεται όμως ότι αυτό θα γίνει πιο νωρίς, εξέλιξη μάλλον θετική για τον κατηγορούμενο.

Σε ό,τι αφορά τον Μαρκ Ντεμάν, επέστρεψε ήδη 49 εκατ. δολάρια από τα κέρδη που αποκόμισε από το σκάνδαλο (συνολικά ανέρχονται σε 70 εκατ.) και ζήτησε από τις Αρχές να ταξιδέψει η οικογένειά του από τη Σερβία στην Αμερική. Μάλιστα απείλησε ότι αν δεν γίνει αυτό θα σταματήσει να συνεργάζεται, γεγονός που τόνισαν οι συνήγοροι του Τηλέμαχου Λαβίδα, οι οποίοι έκαναν λόγο για αντιφάσεις στις καταθέσεις του.

Η απόφαση
και ο εξαφανισμένος

Οπως όλα δείχνουν, οι 12 ένορκοι είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Τετάρτη να αποφασίσουν για την τύχη του Τηλέμαχου Λαβίδα, του μοναδικού Ελληνα που προφυλακίστηκε από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε περίπτωση που οι έξι τον κρίνουν ένοχο και οι υπόλοιποι έξι αθώο, οδηγούμαστε σε κακοδικία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που εμπλέκονται ή αναφέρονται στη δικογραφία. Ο Γιώργος Νίκας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις  και, παρότι παραμένει εξαφανισμένος για τους πολλούς, βρίσκεται στην Αθήνα και συχνά έχει θεαθεί στο Κολωνάκι να τρώει μαζί με φίλους.

Αποφεύγει να πει το οτιδήποτε για την υπόθεση με εξαίρεση τους δικηγόρους του και κάποιους πολύ δικούς του ανθρώπους, που ξέρει ότι αποκλείεται να μιλήσουν. Φέρεται να περίμενε την κατάθεση του εξαδέλφου του Παναγιώτη Γιατράκου, ελπίζοντας  ότι δεν θα μίλαγε ειδικά για τα τηλέφωνα μιας χρήσης. Ενημερώνεται καθημερινά από το νομικό του επιτελείο στην Αμερική και τον εν Ελλάδι δικηγόρο του για τα τεκταινόμενα και θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Προς το παρόν δηλώνει αθώος και προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος αποφεύγοντας την οποιαδήποτε βιαστική κίνηση ακόμη και μετά την κατάθεση του Μαρκ Ντεμάν, του ανθρώπου με τον οποίο ήταν στενότατοι φίλοι για πολλά χρόνια, αλλά εκείνος προκειμένου να σωθεί τον έδωσε στις Αρχές.

Πλέον μένει να φανεί το επόμενο διάστημα πώς θα σφραγιστεί η δική του μοίρα σε μια υπόθεση που ταρακούνησε για τα καλά τη μέχρι πρότινος ήρεμη ζωή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.