Της Στεφανίας Σούκη

Σήμερα τα μεγάλα ξένα ξενοδοχειακά brands στην Αθήνα λειτουργούν 18 ξενοδοχεία με ένα σύνολο 3.087 δωματίων, ενώ στα μεγάλα διεθνή ονόματα που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην αθηναϊκή αγορά είναι οι Accor (Novotel και Sofitel), Carlson Rezidor, (Radisson Blu), Intercontinental Hotels Group (Crowne Plaza, Intercontinental και Holiday Inn), Starwood Hotels & Resorts (Τhe Luxury Collection), Ηilton Hotel & Resorts, Wyndham Hotel Group, Melia Hotels International, Best Western και Hapimag.

Αυτό είναι το σκηνικό σήμερα γιατί οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις που δρομολογούνται φαίνεται ότι θα αλλάξουν άρδην την εικόνα με την έλευση νέων παικτών και την ενίσχυση υφιστάμενων, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει στην τελευταία ανάλυσή της η γνωστή, εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων gbr consulting. «Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η άφιξη της Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάιο, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες του πρώην Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού, η Hines και η Henderson Park (με διαχειριστή τον όμιλο του Γιάννη Δασκαλαντωνάκη) βρίσκονται σε συζητήσεις με διάφορα διεθνή brands, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η συμφωνία με τον όμιλο της Hyatt, η οποία πάντως πράγματι επιδιώκει την παρουσία της στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της εταιρείας. Η gbr consulting κάνει επίσης αναφορά και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται για το νέο διαχειριστή του Hilton Αθηνών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο όμιλος της Ηilton, την επιστροφή του brand της Marriott στο 5 αστέρων Metropolitan της λεωφόρου Συγγρού και την πιθανότητα δημιουργίας του πρώτου Ibis ξενοδοχείου, από το χαρτοφυλάκιο της Accor, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στις λοιπές εξελίξεις, πέραν των ξένων brands στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, περιλαμβάνεται η επικράτηση της Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη στο διαγωνισμό για το πρώην ακίνητο της Αγροτικής Τράπεζας στο Σύνταγμα, η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια με στόχο τη θερινή σεζόν του 2018, η αξιοποίηση των Αστεριών της Γλυφάδας από το επενδυτικό σχήμα της Grivalia Hospitality, η έλευση του ομίλου Κόκκαλη στο Σύνταγμα με νέο ξενοδοχείο από το 2019 απέναντι από την Παλιά Βουλή στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ο διαγωνισμός για την πώληση κι επαναλειτουργία του πρώην 5άστερου «Ηριδανού» στον Κεραμεικό αλλά και τα σχέδια για τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου στο Ελ. Βενιζέλος. Το τελευταίο, με βάση τα σχέδια της «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών», στο πλαίσιο του νέου μεγάλου επενδυτικού πλάνου, τοποθετείται δίπλα στο ΙΚΕΑ, στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου και θα είναι πιθανότατα ξενοδοχείο πιο χαμηλού budget.

Oι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή, ανοδικά συνεχίζουν οι αφίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ίδιου του αεροδρομίου. Με βάση τα προκαταρκτικά νούμερα του Οκτωβρίου, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 2,05 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,5% σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο τόσο της κίνησης εσωτερικού (+18,5%) όσο και της κίνησης εξωτερικού (+14%).

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 18,9 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,8%. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην άνοδο της διεθνούς κίνησης κατά 11,8% και της κίνησης εσωτερικού κατά 3,5%.

Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017 έφθασε τις 169.842, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,3%, τόσο για τις πτήσεις εσωτερικού όσο και τις πτήσεις εξωτερικού.

el venn