Οι γνωστοί και μη …εξαιρετέοι παίκτες του εγχώριου real estate τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό και με κάποια νέα ονόματα που θέλουν τώρα να κάνουν το ντεμπούτο τους στην Αττική Ριβιέρα είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για τα πρώτα έργα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με επίκεντρο τους δύο Πύργους, γραφείων και κατοικιών.

Για τους δύο Πύργους πρόθεση του επενδυτή, ήτοι της Lamda Development, είναι να συστήσει joint ventures, στα πρότυπα αυτού που έχει ήδη ανακοινωθεί με την ΤΕΜΕΣ στο κομμάτι της φιλοξενίας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τα δύο ξενοδοχεία με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα. Οσον αφορά ειδικά τη μη δεσμευτική διαδικασία προσφορών που ‘’έτρεξαν’’ για λογαριασμό της Lamda έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι δύο σύμβουλοι, Deloitte και Savills για τους δύο Πύργους, στα ονόματα των ενδιαφερομένων, με βάση πληροφορίες από την αγορά, περιλαμβάνονται αυτά που είχαν ακουστεί εξαρχής -πολύ πριν εκκινήσει η διαδικασία- και πρωταγωνιστούν ούτως ή άλλως στο εγχώριο real estate, όπως οι Grivalia του ομίλου Eurobank, Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Hines, Brooklane, Orilina Properties.

Ενδεικτικά το ενδιαφέρον των Prodea, Brooklane, Orilina Properties ΑΕΕΑΠ αφορά, κατά τις πληροφορίες, μόνο τον Πύργο μικτής χρήσης για γραφεία και χώρους φιλοξενίας, ενώ από την πλευρά της επενδυτικής Hines, η οποία ούτως ή άλλως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για μεγάλα οικιστικά projects στην Αθήνα (βλ. το οικιστικό στη Βούλα ύψους 136 εκατ. ευρώ για το οποίο έχει υποβάλει φάκελο στο Enterprise Greece και ‘’τρέχει’’ ήδη η διαβούλευση) φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για το οικιστικό κομμάτι. Για το οικιστικό κομμάτι επίσης έχει υποβληθεί μη δεσμευτική προσφορά, κατά τις πληροφορίες, και από καινούριο, ξένο παίκτη που θέλει τώρα να εισέλθει στην ελληνική αγορά ακινήτων και αναζητεί για τον σκοπό αυτό ένα project ικανού μεγέθους με ισχυρό ‘’αποτύπωμα’’, όπως είναι ο Πύργος Κατοικιών στο Ελληνικό, o oποίος, παρεμπιπτόντως, θα φέρει και την υπογραφή γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου διεθνούς εμβέλειας. Αντίθετα, δεν κατέθεσε τελικά φάκελο η εταιρεία Oliaros, γνωστή από τη μέχρι σήμερα δραστηριότητά της στον τομέα των πολυτελών κατοικιών κυρίως στην Αντίπαρο αλλά και από την πρόταση ανάπλασης που είχε κάνει στο παρελθόν για την περιοχή του Κεραμεικού. Η εταιρεία πάντως, κατά τις πληροφορίες και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν κατέβηκε στη μη δεσμευτική διαδικασία που ‘’τρέχουν’’ Savills και Deloitte, είναι δεδομένο ότι διατηρεί ενδιαφέρον για πιο ενεργή συμμετοχή στο project του Ελληνικού και δή στο κομμάτι των κατοικιών έχοντας μάλιστα υποβάλει και δικές της προτάσεις με το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG (Bjarke Ingels Group).

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη φάση, οι ενδιαφερόμενοι, μετά και την εξέταση των φακέλων τους, θα ενημερωθούν από τους συμβούλους για τη β΄φάση που περιλαμβάνει την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Σημειωτέον ότι με βάση τα όσα προβλέπονται στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) για τη δημιουργία των joint ventures με τους ενδιαφερομένους. Στην πρώτη περίπτωση, της κοινοπραξίας για τον Πύργο Κατοικιών, στόχος, κατά τις πληροφορίες, είναι η Lamda να διατηρήσει την πλειοψηφία, πιθανότατα ποσοστό 75% και στη δεύτερη περίπτωση για τον Πύργο Γραφείων, η Lamda θα είναι μέτοχος μειοψηφίας διατηρώντας αυτή ένα ποσοστό στα πέριξ του 25%. Για το ξενοδοχειακό κομμάτι η ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

Από πλευράς της Lamda σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, σκοπός είναι η όλη διαδικασία όσον αφορά τα joint ventures για τους δύο Πύργους που ‘’τρέχει’’ αυτή την περίοδο, να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021– εφόσον φυσικά το επιτρέψουν και οι συνθήκες της πανδημίας- ώστε από τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς να έχει δρομολογηθεί και η έναρξη της κατασκευής.

 

Διαβάστε ακόμη

Πύργοι στο Ελληνικό: Οι συνήθεις… ύποπτοι ενδιαφερόμενοι, οι νεοεισερχόμενοι και το χρονοδιάγραμμα

Οι χαρμόσυνες καμπάνες για τους τραπεζίτες, κερδισμένοι και χαμένοι (στα δικαστήρια) εφοπλιστές και η σκληρή μάχη για την Ιντερ 

Έλον Μασκ: Ο άνθρωπος που έβαλε στην «πρίζα» όλο τον πλανήτη πλουτίζει από το bitcoin