Εβδομάδα μεγάλων ανατροπών, αλλά και… αναστολών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε επίπεδο πλειστηριασμών αυτή που ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Και τούτο καθώς ήδη βγήκε από το «λογαριασμό» ο μεγαλύτερος σε τιμή εκκίνησης πλειστηριασμός που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα της Κρήτης.
Το σφυρί είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, με νέα τιμή εκκίνησης στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την Παρασκευή έγινε γνωστή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή την ανακοπή της εταιρείας Ήλιος Α.Ε.
Έτσι, ο πλειστηριασμός θα οδηγηθεί σε αναστολή.

Η δεύτερη «νίκη»

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 454.2024 του Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή η ανακοπή του Ομίλου Μαντωνανάκη για τον πλειστηριασμό των Elounda Beach και Εlounda Bay.

Η ανακοπή συζητήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου, όπου προσέφυγε η Ήλιος Α.Ε., ιδιοκτήτρια των δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στον Άγιο Νικόλαο.

Επρόκειτο για τη δεύτερη πρόσφατη διαδοχική «νίκη» του ξενοδοχειακού ομίλου καθώς στις 27 Φεβρουαρίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή και την πρώτη ανακοπή της Ήλιος Α.Ε. όσον αφορά τη διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης.

Έτσι, αποφάσισε αφενός ότι τα δύο 5άστερα ξενοδοχεία “Elounda Beach Hotel & Villas” και “Elounda Bay Palace” αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα, αφετέρου αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς από τα 181.630.000 ευρώ (118.080.000 ευρώ για το “Elounda Beach Hotel & Villas” και 63.550.000 ευρώ για το “Elounda Bay Palace”) στα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 118,37 εκατ. ευρώ.

Elounda Beach Hotel & Villas

 

Elounda Bay Palace

Σημειώνεται ότι πέραν της ανακοπής, η πλευρά Μαντωνανάκη έχει ασκήσει αναίρεση κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες.
Η αναίρεση συζητείται στις 11 Μαρτίου στον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του πλειστηριασμοί οι τράπεζες αξίωναν την καταβολή συνολικού ποσού 513.562.864,96 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε οφειλόμενο κεφάλαιο ομολογιών ύψους 299.000.000 ευρώ και οφειλόμενους τόκους 214.562.864,96 ευρώ.

Σύμφωνα με δήλωση του Ομίλου Μαντωνανάκη στις 6 Φεβρουαρίου 2024 «επιδίωξη του υπόψιν πλειστηριασμού δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου μας και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα». Όπως τόνιζε τότε «είναι χαρακτηριστικό της μεθόδευσης αυτής, το γεγονός ότι ο υπόψιν πλειστηριασμός βασίζεται σε παράνομες, ψευδείς κατά περιεχόμενο, κατευθυνόμενες «εκθέσεις αποτίμησης», συνταγμένες εντός 48 ωρών από μεσίτες πλειστηριασμών, οι οποίες δολίως υποτιμούν την αξία των ξενοδοχείων μας σε βαθμό κραυγαλέο».

Αναφερόμενος στις νομικές κινήσεις του τόνιζε μεταξύ άλλων, ότι «η νομιμότητα του πλειστηριασμού αυτού, όπως και συνολικά η νομιμότητα των ενεργειών του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην υπόθεση, σε βάρος μας, θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, στα οποία έχουμε προσφύγει και τα οποία ήδη κατά το παρελθόν μάς έχουν δικαιώσει, κηρύσσοντας τελεσιδίκως καταχρηστική και άκυρη την προηγούμενη απόπειρα πλειστηριασμού από τους ομολογιούχους δανειστές».

Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις από πλευράς των τραπεζών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση αυτή θα έχει πολλά ακόμη «επεισόδια»…

Η «αιματοβαμμένη» βίλα

Για την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 6 Μαρτίου, είχε προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός για την έπαυλη- «φρούριο» του άγρια δολοφονημένου επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά, στη Μάνδρα, ο οποίος ωστόσο οδηγήθηκε σε αναστολή, προφανώς υπό το βάρος των νέων δεδομένων που προέκυψαν μετά τη δολοφονική επίθεση, τη νύχτα της 7ης Φεβρουαρίου.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 12 Φεβρουαρίου το protothema.gr, ο πλειστηριασμός δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 28 Νοεμβρίου 2023 και είχε οριστεί για τις 6 Μαρτίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.167.000 ευρώ.

Η δολοφονία σημειώθηκε σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από το ακίνητο, ενώ προ ετών θύμα δολοφονικής επίθεσης είχε πέσει και η πρώην σύζυγός του.

Πρόκειται για μια έπαυλη, αποτελούμενη από πολυτελή βίλα και στρέμματα από κήπους. Το σπίτι θυμίζει «φρούριο», καθώς, πέρα από τον πέτρινο ψηλό φράχτη ύψους 2 μέτρων, σε κάθε γωνιά του οικοπέδου υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, οι οποίες καταγράφουν κάθε κίνηση μέσα στο κτήμα αλλά και περιμετρικά από αυτό.

Ωστόσο, η πολυτελής έπαυλη βρίσκεται απομονωμένη στις παρυφές της πλαγιάς της Κιάφας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα σε αυτήν και ένα δεύτερο σπίτι κοντά στον οικισμό της Μάνδρας.
Πρόκειται ειδικότερα για μια διώροφη μονοκατοικία επιφάνειας 259,44 τ.μ., με υπόγειο επιφάνειας 251,40 τ.μ. και πισίνα 136 τ.μ. , ανεγερθείσα βάσει οικοδομικής άδειας του 2008, επί οικοπέδου (αγρού με ελαιόδεντρα), επιφάνειας 7.031,05 τ.μ., που βρίσκεται επί δύο αγροτικών οδών, στη θέση Λεκανέζα στη Μάνδρα Αττικής.

Το ακίνητο απέχει περίπου 4 χλμ από το κέντρο της Μάνδρας και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «πρόκειται για εξαιρετικά αραιοδομημένη περιοχή, με αγροτικό χαρακτήρα (καλλιέργεια ελαιόδεντρων) και ελάχιστες κατοικίες, κυρίως με μεγάλη παλαιότητα, αλλά και ορισμένες νεόδμητες μονοκατοικίες καλής κατασκευής». Ωστόσο, όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο «αποτελεί μοναδικό ακίνητο, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη πολυτέλειας»…

Ο Χρήστος Γιαλιάς ήταν ιδιοκτήτης και επικεφαλής της εταιρείας «Φάρμα Κατερίνα Α.Ε.», με βασική δραστηριότητα την χονδρική και λιανική πώληση κρεάτων, την εκτροφή πουλερικών, κουνελιών κ.α., την επεξεργασία και συντήρηση κρεάτων και βρώσιμων εντοσθίων, τις εισαγωγές και εξαγωγές των πιο πάνω ειδών κ.ο.κ.

Τα άλλα σφυριά

Για την Παρασκευή 8 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το σύνολο του παραγωγικού – ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νήματος του εργοστασίου της πτωχευμένης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.» στην Κομοτηνή. Ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 2024, με συνολική τιμή εκκίνησης 3.903.150 ευρώ, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Στη συνέχεια η σύνδικος πτώχευσης, ως επισπεύδουσα, τον επαναπροκήρυξε με τιμή πρώτης προσφοράς της επαναληπτικής διαδικασίας στα ¾ της μέσης τιμής των δύο εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών ήτοι στο ποσό των 2.927.362,50 ευρώ.
Η βιομηχανική μονάδα των πρώην Κλωστηρίων Μαρωνείας και ακολούθως της άλλοτε κραταιάς ΕΝΚΛΩ της οικογένειας Λαναρά, δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact, από το 2000 που πρωτολειτούργησε ως πρότυπη μονάδα και μέχρι το 2010 περίπου που σταμάτησε.

Στις εκθέσεις εκτίμησης τονίζεται ότι «ο εξοπλισμός παραγωγής και οι εγκαταστάσεις ακόμα και σήμερα, ύστερα από χρόνια αδράνειας, παρατηρείται μακροσκοπικά να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χωρίς οξειδώσεις και φθορές που να μαρτυρούν πιθανή τεχνολογική απαξίωσή του».

Επίσης, σημειώνεται ότι «η μονάδα κατασκευάστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την βιομηχανία νημάτων νέας γενιάς, αποτελώντας μονάδα πρότυπο αναφοράς για τον κλάδο».

Πέραν αυτών σε αναστολή οδηγήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα σε βάρος της εταιρείας «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.» για εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και της Γλυφάδας, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να φτάνει τα 20,4 εκατ. ευρώ.

Ο μόνος που μέχρι στιγμής παραμένει αναρτημένος αφορά το ακίνητο της Γλυφάδας που εάν η διαδικασία δεν ανασταλεί, θα βγει στις 8 Μαρτίου.

Αυτό βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης επί της οδού Λαζαράκη 19 στη συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως και δίπλα στη βασική οδική-εμπορική αρτηρία της Μεταξά.

Πρόκειται για οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 555,96 τ.μ., επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο.

Η οικοδομή έχει ανεγερθεί πριν από το 1983 και αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 73,63 τ.μ., ισόγειο εμβαδού 261,29 τ.μ. και πρώτο όροφο εμβαδού 261,29 τ.μ. Στο ακίνητο λειτουργεί τραπεζικό κατάστημα της Alpha Bank και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 5,3 εκατ. ευρώ.

Το Ionian Princess και η αύξηση της τιμής

Για τις 6 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την doValue, για ισάριθμα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία ανήκουν στην ίδια εταιρεία και βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι το Ionian Princess Hotel στην περιοχή της Αραχάβης. Πρόκειται για οικοπεδική έκταση στη θέση Καββαδίτη ή Φτελιά ή Ακολο της Αχαράβης του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Παντελεήμονα Κέρκυρας συνολικής επιφανείας 17.886,198 τ.μ. εκ των οποίων τα 11.263,557 τ.μ. βρίσκονται εντός οικισμού και τα υπόλοιπα 6.622,641 τ.μ. εκτός οικισμού.
Εντός αυτής έχουν ανεγερθεί κτήρια και εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ionian Princess, αποτελούμενου από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο συνολικού εμβαδού 7.442,85 τ.μ.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τρία ανεξάρτητα κτήρια, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είχαν κατασκευασθεί στο ίδιο οικόπεδο, ενώ το τρίτο σε άλλο, όμορο οικόπεδο.
Το συγκρότημα απαρτίζουν επίσης ένα ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 46,75 τ.μ. όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας 1.030,65 τ.μ., 2 πισίνες, υπαίθριο μπαρ δίπλα στη δεύτερη πισίνα, υπαίθριο αμφιθέατρο, γήπεδο τένις, παιδική χαρά και υπαίθριο πάρκινγκ.

Σύμφωνα και με την επίσημη ιστοσελίδα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, είναι ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 3 αστέρων, με δυναμικότητα 128 δωματίων και 211 κλινών, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά κατά την τουριστική περίοδο.

Το δεύτερο είναι το συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων Thinalos Hotel το οποίο αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 3.254,60 τ.μ. στη θέση «Τσιγκουνάτικα» Αχαράβης και αποτελείται από τρία κτήρια (τριών επιπέδων).

Για το Ionian Princess η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 5.952.000 ευρώ, ενώ για το Thinalos Hotel σε 1.439.934 ευρώ.
Ωστόσο, κατόπιν προσφυγής της εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας αποφάσισε την αύξηση της τιμής για το Ionian Princess στα 7.200.000 ευρώ και για το Thinalos Hotel στα 1.800.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Κρίση στην Ερυθρά: Αύξηση ναύλων 1.400% και επιπτώσεις σε αγορά και οικονομία (χάρτης)

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη (γράφημα)

Μπιλ Γκέιτς: Σε μόλις 4 μετοχές έχει το 82% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ύψους $42 δισ. – Ποιες είναι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ