Η ώρα της κρίσης έρχεται την Τετάρτη 2/11 για 3+1 «επώνυμα» σφυριά καθώς αφορούν γνωστά ονόματα που κυριάρχησαν στο παρελθόν ή και δίνουν το «παρών» ακόμη και σήμερα.

Ανάμεσα στους πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου είναι και ένα εντυπωσιακό ακίνητο στη Γλυφάδα.

Το συγκρότημα Τεγόπουλου

Το ακριβότερο σφυρί αφορά το βιομηχανικό συγκρότημα της Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Κορωπί, που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 11 εκατ. ευρώ και έρχεται οκτώ χρόνια μετά την κήρυξη της σε πτώχευση και τουλάχιστον μια δεκαετία από την εμφάνιση των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν τελικά στην αναστολή έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων, που ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία της Χ.Κ Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε., το οποίο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου Αττικής, στη θέση Νήσιζα-Καρελά.

Το προς εκποίηση ακίνητο, είναι μία ενιαία εδαφική έκταση, συνολικού εμβαδού 42.097,635 τ.μ. (σύμφωνα με το κτηματολόγιο εμβαδού 41.770 τ.μ.) «μετά των υπαρχόντων σ’ αυτήν κτιρίων, παραρτημάτων και συστατικών», η οποία έχει προέλθει από τη συνένωση πολλών οικοπέδων.

Η έκταση είναι άρτια και οικοδομήσιμη, ενώ βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως αλλά εντός βιομηχανικής ζώνης.

Το συγκρότημα, που βγαίνει με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, περιλαμβάνει τα ακόλουθα ακίνητα:

α) τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων) με υπόγειο, αποτελούμενο από υπόγειο με συνολικό εμβαδόν υπογείου 4.987,11 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 4.740,46 τ.μ., πρώτο όροφο επιφάνειας 1.490,08 τ.μ. και δεύτερο όροφο επιφάνειας 2.265,54 τ.μ. και

β) κτίριο ενέργειας, αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 442 τ.μ., και ισόγειο, εμβαδού 660,05 τ.μ., με λεβητοστάσιο, δεξαμενές πετρελαίου και χώρο Η/Ζ.

Μετά το 2003 κατασκευάστηκε ακόμη ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.121,21 τ.μ., καθώς και νέο διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου, συνολικής επιφάνειας 3.808,23 τ.μ. Επίσης, στην κεντρική είσοδο έχει κατασκευασθεί μικρό κτίριο υποδοχής – φυλάκιο.

Επιπλέον, έχουν καθορισθεί συνολικά διακόσιες 216 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο της έκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω βιομηχανικό συγκρότημα είχε βγει ξανά σε πλειστηριασμό στα τέλη Ιουνίου του 2020, με τιμή εκκίνησης 10,33 εκατ. ευρώ.

Στον πλειστηριασμό της 2 Νοεμβρίου, ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 10.959.500 ευρώ το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης για τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό οφείλει να καταθέτει εγγυοδοσία ίση προς το 30% της τιμής πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό 3.287.850 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2018 το δεύτερο κτίριο (μετά από αυτό της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα) που στέγαζε τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας, στον Νέο Κόσμο, βγήκε προς εκποίηση και αποκτήθηκε, έναντι 10,8 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία Dimand-Grivalia, ενώ σήμερα πλέον έχει μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων.

Η Palmie Catering

Αύριο Τετάρτη είναι η ώρα να χτυπήσει το επαναληπτικό σφυρί για την Palmie Catering, βασικό βραχίονα του ομίλου Κουτρουλιά, ο οποίος λειτουργεί την αλυσίδα καφέ και εστίασης Palmie bistro. Ο προηγούμενος άγονος πλειστηριασμός έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου.
Είχε προηγηθεί σημαντική ανατροπή καθώς μετά από ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας κατά της επισπεύδουσας doValue το δικαστήριο αποφάσισε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς, από 1,076 εκατ. ευρώ που ήταν πριν, σε 1.785.000 ευρώ.

Πρόκειται για το συγκρότημα της Palmie Gastronomy, της κεντρικής παραγωγικής μονάδας φαγητού, του Ομίλου Palmie bistro, που λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αυλώνα Αττικής από το 2007.

Το ποσό οφειλής, σύμφωνα με την έκθεση, ανέρχεται σε 505.370 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης, ενώ το ποσό εγγραφής κατάσχεσης σε 200.000 ευρώ.
Έχουν προγραμματιστεί δύο ξεχωριστοί πλειστηριασμοί οι οποίοι αφορούν το βιομηχανικό συγκρότημα και το κτίριο γραφείων που αναπτύσσεται σε έκταση 22 στρεμμάτων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Αυλώνος, στη θέση «Άγιος Θωμάς».

Ο ένας πλειστηριασμός για το οικόπεδο 8 στρεμμάτων και το συγκρότημα κτιρίων με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.449,43 τ.μ., που περιλαμβάνουν παρασκευαστήρια, αποθήκες, ψυγεία, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο κ.ά. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και καλής ποιότητας κατασκευής. Ο σκελετός τους είναι οπλισμένου σκυροδέματος και η επικάλυψή τους πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος.

Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με περιτοίχιση, ασφαλτοστρώσεις, ράμπες, παρτέρια και δενδροφυτεύσεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς για αυτό το οικόπεδο και το συγκρότημα είχε οριστεί αρχικά στις 853.000 ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά όμορο ασκεπές οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης κατά τον τίτλο κτήσης 14.221,86 τ.μ. που βρίσκεται και αυτό εντός του ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνος. Για το συγκεκριμένο η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν 223.000 ευρώ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Palmie Catering κατάθεσε ανακοπή, η οποία συζητήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, «τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση συντήρησης και πολύ καλής ποιότητας κατασκευής. Οι εγκαταστάσεις είναι συνδεδεμένες με όλες τις κύριες παροχές που είναι διαθέσιμες στην περιοχή, επίσης λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός και παροχή ρεύματος βιομηχανικού επιπέδου».

Στην απόφαση τονίζεται ότι η αξία των ακινήτων όπως αναφέρεται στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης διαμορφώθηκε χωρίς να γίνει επιτόπια αυτοψία στους εσωτερικούς χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεων, και ότι χρησιμοποιήθηκαν ως συγκριτικές τιμές «οι χαμηλότερες της περιοχής διότι με αυτές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πώλησης των ακινήτων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κατασκευές που τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό των κτηριακών εγκαταστάσεων με τη λογική ότι αυτές δεν αφορούν στον μέσο αγοραστή».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το δικαστήριο έκρινε ότι η πραγματική αγοραία αξία του συγκροτήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.500.000 ευρώ και του όμορου οικοπέδου στο ποσό των 285.000 ευρώ.

Το απομεινάρι του «βασιλιά των ξηρών καρπών»

Άλλο ένα «βαρύ όνομα» της αγοράς ήταν η Cardico-Καρδασιλάρης, η οποία υπήρξε επί σειρά ετών η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας-εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες. Η δική της περιπέτεια ξεκίνησε πριν την οικονομική κρίση για να κορυφωθεί όταν η χώρα εισήλθε στο δεκαετές σκοτεινό «τούνελ».
Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2005 η Cardico έκανε τζίρο 230 εκατ. ευρώ, ενώ μια πενταετία αργότερα, το 2010 είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση, που οδήγησε στην πτώχευση της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2014.

Στην παρούσα φάση βγαίνει στο σφυρί για δεύτερη φορά μια από τις βασικές εγκαταστάσεις της (μέχρι το 2003 που καταστράφηκε από πυρκαγιά) στην περιοχή του Ρουφ. Ο αρχικός πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1.684.000 ευρώ και ήταν άγονος. Έτσι για αύριο η τιμή εκκίνησης έχει διαμορφωθεί στο 1/2 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων, δηλαδή στις 842.000 ευρώ.
Πρόκειται ειδικότερα για πυρόπληκτο βιομηχανικό κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους που έχει ανεγερθεί σε γωνιακό οικόπεδο εκτάσεως 3.512,83τ.μ. επί της συμβολής των οδών Ορφέως αρ. 152 και Δημαράκη, στη θέση Ρουφ ή Ταμπάκικα της Πολεοδομικής Ενότητας Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιλαμβάνει υπόγειο 1.574,16 τ.μ., ισόγειο1.481,72 τ.μ., Α’ όροφο 1.481,72 τ.μ. και Β’ όροφο 1.481,72 τ.μ.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1981 και όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και βλάβες λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2003.
Σημειώνεται ότι έκτοτε δεν χρησιμοποιείται λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, καθώς υφίσταται μόνο ο σκελετός, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές αναστρέψιμες και επισκευάσιμες. Πέραν της καταστροφής λόγω πυρκαγιάς το ακίνητο έχει υποστεί λεηλασίες και βανδαλισμούς.

Γενικά το ακίνητο εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, πλήρη απουσία μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς ενδιάμεσα χωρίσματα, με λεηλατημένα τα υαλοστάσια και τους αγωγούς τόσο της πυρόσβεσης, όσο και της ηλεκτροδότησης. Επίσης, αγωγοί ύδρευσης δεν υφίστανται.

Η έκθεση εκτίμησης καταλήγει, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι «το υφιστάμενο κτίριο αν και πυρόπληκτο αποτελεί τη βέλτιστη υλοποίηση, αφού η υφιστάμενη δόμηση είναι μεγαλύτερη κατά 58% από την σημερινή επιτρεπόμενη. Άρα δεν εξετάζεται η προοπτική κατεδάφισης του, αλλά η αποκατάστασή του, ως πλέον συμφέρουσα αξιοποίηση του ακινήτου».

Το «φιλέτο» της Γλυφάδας

Για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός για ένα εντυπωσιακό ακίνητο 670 τ.μ. στην περιοχή της Γλυφάδας.

Το οικόπεδο στο οποίο είναι κατασκευασμένο το κτίριο βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Γλυφάδας, επί των οδών Σολωμού και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί κτίριο κατοικίας αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. Το κτίριο εκτιμάται ότι αποπερατώθηκε το 1996. Το υπόγειο καταλαμβάνει επιφάνεια 140 τ.μ., το ισόγειο (πυλωτή) 7,80 τ.μ. και οι τρεις όροφοι είναι 181,97 τ.μ. (Α), 193,32 τ.μ. (Β) και 146,95 τ.μ. (Γ), αντίστοιχα. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου έχουν διαμορφωθεί δυο θέσεις στάθμευσης επιφάνειας 12,50 τ.μ. έκαστη. Ο σκελετός του κτιρίου περιλαμβάνει στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ από την εξωτερική εικόνα του η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή.

Το ακίνητο βαρύνεται με δύο προσημειώσεις, δύο υποθήκες και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις με τελευταία αυτή που έγινε την 1η Απριλίου 2022 υπέρ της εταιρείας «Vega II NPL Finance DAC» για ποσό 163.177,50 δολαρίων.
Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.239.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ενοχικά ευθυνόμενη οφειλέτρια είναι η αλλοδαπή εταιρεία «Delta Hill International Limited» με έδρα στο Γιβραλτάρ, ενώ εμπράγματη οφειλέτρια (τρίτη κυρία) η J.P., αναφερόμενη κατά το παρελθόν και στα Panama Papers.

Διαβάστε ακόμη: 

Πάνω από 76.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις «σκανάρει» η εφορία

O πλουσιότερος Βρετανός καλλιτέχνης που έκαψε πίνακές του έναν-έναν

Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες που «ξεφούσκωσαν» και οι στόχοι εν μέσω των αναταράξεων