Εβδομάδα με ηχηρά ονόματα, ανατροπές, αλλά και… ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν μια από τις ισχυρότερες οικογένειες επί δεκαετίες στο χώρο των υφασμάτων και έτοιμων ενδυμάτων, μια από τις μεγαλύτερες κάποτε καπνοβιομηχανίες της χώρας, αλλά και μέρος του ακινήτου όπου στεγάζεται μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.

Ωστόσο, υπάρχει και «αλλαγή ρότας» για ένα ακίνητο που συνδέθηκε με δυσάρεστες καταστάσεις.

Το καμένο hotel στη Συγγρού

Πρόκειται για το μεγάλο κτήριο επί της λεωφόρου Συγγρού στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το 4 αστέρων ξενοδοχείο «Athenaeum Palace & Luxury Suites». Το συγκεκριμένο ακίνητο, με εμβαδόν 10.700 τ.μ., ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλαθάκη, φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και από τον Ιούνιο του 2018 το ξενοδοχείο με δυναμικότητα 109 δωματίων, εκ των οποίων τα 37 ήταν σουίτες.

Παρά το φιλόδοξο ξεκίνημά του, το πολυτελές hotel δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου 2019 ξέσπασε μια μυστηριώδης πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του, να τραυματιστούν σοβαρά τρία άτομα και να κινδυνεύσουν δεκάδες άλλα, με την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν εμπρησμός.

Για τις 28 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το εν λόγω ακίνητο, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και τιμή εκκίνησης 15,57 εκατ. ευρώ.


Όπως όμως αποκάλυψε στις 19 Φεβρουαρίου η στήλη Dark Room του newmoney, έπειτα από προσφυγή τού οφειλέτη Γεώργιου-Αλέξανδρου Καλαθάκη (κατοίκου Γενεύης) το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε (στις 13 Φεβρουαρίου) την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,5 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό πήχη. Επίσης, λίγες μέρες αργότερα ο πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή.

Η οικογένεια Τσαντίλη και το εξοχικό

Το «παρών» αυτή την εβδομάδα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δίνει η οικογένεια Τσαντίλη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα βγήκε στο σφυρί επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας συμφερόντων τους «Νέο Μετροπόλ», στο Θησείο, το οποίο και άλλαξε χέρια.

Τώρα ο πλειστηριασμός αφορά εξοχική κατοικία στην Αυλίδα Χαλκίδας και έχει προγραμματιστεί, -εάν δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για αναστολή-, για την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ενιαίο γήπεδο το οποίο αποτελείται από 2 όμορα αγροτεμάχια πρακτικά συνενωμένα, άρτια και οικοδομήσιμα, έκτασης 7.430,99 τ.μ. και 1.144,00 τ.μ., που βρίσκονται στην περιοχή της Αυλίδας, του Δήμου Χαλκιδέων, του Ν. Εύβοιας. Το ακίνητο συνορεύει με την κοινοτική οδό Παραλίας Δηλεσίου.

Επί του γηπέδου επιφάνειας 7.430,99 τ.μ. βρίσκονται δύο συνενωμένες με πέργκολα ισόγειες κατοικίες με τα υπόγεια τους, ένα βοηθητικό κτίσμα σήμερα διαμορφωμένο σε κατοικία, πισίνα, γήπεδο (μπάσκετ και τένις) και στεγασμένες θέσεις στάθμευσης. Στο γήπεδο επιφάνειας 1.144,00 τ.μ., υπάρχει συγκρότημα κατοικιών το οποίο αποτελείται από 3 ισόγεια διαμερίσματα.

Κατόπιν εξωτερικής αυτοψίας, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μέτριας κατασκευής κτίρια, με πέτρινα δάπεδα, ξύλινα κουφώματα, επίχρισμα λευκού σοβά, τα οποία βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση συντήρησης. Διαπιστώθηκαν ακόμη μικρής έκτασης ρωγμές στα ισόγεια διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης παρατηρούνται στο πρώτο οικόπεδο σημαντικές αυθαίρετες κατασκευές κατά υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως:
• Κατασκευή υπογείου με βοηθητική χρήση επιφανείας 112,48 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης.

• Αλλαγή χρήσης υπογείου από βοηθητικό χώρο σε χώρο κατοικίας επιφανείας 40,30 τ.μ. και κατασκευή ημιυπαιθρίου έμπροσθεν επιφάνειας 8,64 τ.μ. κατά υπέρβαση της κάλυψης. Το υπόγειο αναφέρεται στην 129/1984 οικοδομική άδεια, ως βοηθητικό χώρος.

• Κατασκευή ξύλινου στεγάστρου επιφάνειας 35,34 τ.μ. πλαγίως του ισογείου κτιρίου.

• Επέκταση του ισόγειου κτιρίου επιφάνειας 2,20 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και κατασκευή εξώστη επιφάνειας 14,69 τ.μ.

• Υπέρβαση διαστάσεων εξωτερικής πισίνας επιφάνειας 93,84 τ.μ., η οποία στην 947/1984 οικοδομική άδεια είχε επιφάνεια 31,50 τ.μ..

• Επέκταση ισόγειου βοηθητικού κτιρίου κατά 16,55 τ.μ. κατά υπέρβαση της δόμησης και της κάλυψης και αλλαγή χρήσης βοηθητικού χώρου σε χώρο κατοικίας συνολικής επιφάνειας 67,91 τ.μ, με υπέρβαση 0,50 μ και εντός του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Και κατασκευή τριών στεγάστρων συνολικής επιφάνειας 49,77 τ.μ.
• Κατασκευή ισόγειου σκεπαστού χώρου στάθμευσης επιφανείας 75,24 τ.μ.

• Παράβαση για εργασίες διαμόρφωσης εδάφους, υπέρβαση περιτοίχισης ύψους άνω του 1,00 μ., αλλαγή θέσης και διαστάσεων εξωτερικών κουφωμάτων και κατασκευή δεξαμενής νερού.

Κατά την αυτοψία στο δεύτερο οικόπεδο διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές κατά υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, όπως κατασκευή ισόγειων διαμερισμάτων επιφάνειας 110,69 τ.μ.

Κατά την έκθεση εκτίμησης «εγείρεται αμφιβολία για την ισχύ των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και βάσει των οποίων έχουν ανεγερθεί τα κτίρια που βρίσκονται στο οικόπεδο αυτό, καθώς με την παραχώρηση αυτή μεταβάλλεται βασικό χαρακτηριστικό του ακινήτου και καθίσταται ανακριβές το τοπογραφικό διάγραμμα βάσει του οποίου εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες αυτές».
Επισημαίνεται ακόμη ότι «το ενδεχόμενο ακυρότητας των οικοδομικών αδειών αυτών, θα είχε σοβαρή επίπτωση στην αξία του ακινήτου και για την διαλεύκανσή του ζητήματος, θα πρέπει να προσκομισθεί επικαιροποιημένος τεχνικός έλεγχος, που θα διερευνά την ακυρότητα ή όχι των αδειών αυτών».

Κατά ποιων στρέφεται

Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη doValue, στρέφεται κατά των:
1) Αλέξιος Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνομένος οφειλέτης,
2) Ιωάννης Τσαντίλης του Παναγιώτη και της Φανής, ως ενοχικά ευθυνόμενος οφειλέτης,
3) Μαρία-Μυρινα Τσαντίλη, με ψιλή κυριότητα 50%, ως τρίτη κυρία,
4) Παναγιώτης Τσαντίλης του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτος κύριος, με ψιλή κυριότητα 25% και
5) Φανή Τσαντίλη του Ιωάννη και της Αικατερίνης, ως τρίτη κυρίας, με ψιλή κυριότητα 25%

Όπως αναφέρεται σχετικά, αρχικά, την πλήρη κυριότητα των ακινήτων απέκτησαν οι επικαρπωτές, Αλέξιος Τσαντίλης και Ιωάννης Τσαντίλης, κατά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας. Στη συνέχεια ο Αλέξιος Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στην κόρη του, Μαρία-Μαρίνα Τσαντίλη, παρακρατώντας την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του. Επίσης, ο Ιωάννης Τσαντίλης, με πράξη γονικής παροχής ψιλής κυριότητας μεταβίβασε το ποσοστό του κατά ψιλή κυριότητα στα τέκνα του, Παναγιώτη και Φανή Τσαντίλη, οι οποίοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας του ½ εξ αδιαιρέτου που κατείχε ο πατέρας τους, ήτοι κατέστησαν ψιλοί κύριοι σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου ο καθένας επί του όλου ακινήτου, παρακρατώντας ο ίδιος την επικαρπία εφ’ όρου ζωής του. Τέλος, δυνάμει του με αρ. 1/28-04-2017 Πρακτικού Συμβιβασμού του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αναγνωρίσθηκε η κυριότητα των επικαρπωτών στο πρώτο ακίνητο.

Όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται συνολικά σε 475.000 ευρώ, εκ των οποίων 382.000 ευρώ για την ενιαία ισόγεια κατοικία με υπόγειο και 93.000 ευρώ για τα ισόγεια διαμερίσματα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Παραλία Αυλίδας είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με παραλία μήκους 6 χιλιομέτρων, θάλασσα με αβαθή νερά, γραφικό λιμανάκι για μικρές βάρκες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες καθώς και πολλά κέντρα εστίασης (ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, κ.λπ.).

Η Καπνική Μιχαηλίδη

Για την ίδια μέρα, στις 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να βγει στο σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της «Καπνική Μιχαηλίδη» στο Κιλκίς, που κάποτε υπήρξε η 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο.

Επισπεύδουσα είναι η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG (δια του υποκαταστήματός της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας) και εκτελεστός τίτλος η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία αναγνωρίστηκε και κηρύχθηκε εκτελεστή η 173799/3.12.19 διαιτητική απόφαση του εδρεύοντος στο Λονδίνο Δικαστηρίου Διεθνούς Διαιτησίας. Το συνολικό ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 253.554.515,41 ευρώ ενώ το ποσό της εκτέλεσης είναι 500.000 ευρώ (μικρό μέρος του κεφαλαίου της απαίτησης).

Στον πλειστηριασμό θα βγει ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ.(μετά του επ΄αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού), άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. και βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο),στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Επί του γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο.

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ.και 45.329,64 τ.μ.αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ορίστηκε στα 6.491.000 ευρώ.

Το ακίνητο της ΡΑΕ στην Πειραιώς

Για τις 29 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί και ένας ξεχωριστός πλειστηριασμός καθότι αφορά τμήματα του ακινήτου επί της οδού Πειραιώς όπου στεγάζεται η πρώην ΡΑΕ και νυν Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Το σφυρί δεν έχει καμία σχέση με την ανεξάρτητη Αρχή και στρέφεται κατά των εταιρειών «Αναστηλωτική ΑΤΕ» και «Έντεχνος Α.Ε.» οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες του ακινήτου.

Ειδικότερα, για την ερχόμενη Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί 6 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα τη doValue, που αφορούν:

-Οριζόντια Ιδιοκτησία στο 4ο υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, έχει επιφάνεια 1649 τ.μ. και περιλαμβάνει 79 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και τον χώρο ελιγμών αυτών.

-Οριζόντια Ιδιοκτησία στο 1ο υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη και έχει επιφάνεια 176 τ.μ.

-Οριζόντια Ιδιοκτησία στο 1ο υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως κέντρο διασκεδάσεως και έχει επιφάνεια 800 τ.μ. Περιλαμβάνει την κυρίως αίθουσα του κέντρου (υπόγεια στάθμη), το κλιμακοστάσιο, μία αποθήκη, αποχωρητήρια ανδρών και γυναικών, χώρο εγκαταστάσεως ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους και διαδρόμους.

-Οριζόντια Ιδιοκτησία ισόγειου καταστήματος το οποίο έχει επιφάνεια 714 τ.μ.

-Οριζόντια Ιδιοκτησία ισόγειου κέντρου διασκεδάσεως το οποίο έχει επιφάνεια 740 τ.μ.

-Οριζόντια Ιδιοκτησία για πατάρι ισογείου που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και έχει εμβαδόν 94 τ.μ, με άγνωστη χρήση.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες κυμαίνονται από 63.000 ευρώ έως 832.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 2.631.000 ευρώ.

Το συνολικό ακίνητο αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 2.755,73 τ.μ., εντός σχεδίου πόλεως, και ειδικότερα στο 1ο χλμ. της Οδού Πειραιώς, εντός της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού τομέα Αθηνών, κοντά στη στάση του Μετρό «Κεραμεικός», και επί των οδών Πειραιώς όπου φέρει τον αριθμό 132, Αλκυονέως και Τζαφέρη.

Η οικοδομή αποτελείται από τέσσερις υπόγειες στάθμες, ισόγειο και επτά ορόφους, με επαγγελματική χρήση.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε στις 11 Ιανουαρίου 2024, την πραγματοποίηση δαπάνης που αφορά σε παροχή υπηρεσιών πιστοποιημένων εκτιμητών για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας των λοιπών χώρων του κτηρίου που στεγάζεται επί της οδού Πειραιώς 132 (ισόγειο, ημιυπόγειο και υπόγεια που δεν ανήκουν στην Αρχή), προκειμένου να καλύψει ανάγκες της μετά την ανάθεση των νέων διευρυμένων αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες συμφωνίες κλείστηκαν στην Ινδία και ποιες έρχονται (pics)

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τις μπίζνες με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες  

Κομβικής σημασίας το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠ και του λιμανιού Γκουανγκτζόου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ