Μία ακόμη ιδιαίτερα πλούσια σε επίπεδο πλειστηριασμών εβδομάδα ξεκινά σήμερα Τρίτη, -μετά την χθεσινή αργία του Αγίου Πνεύματος-, με τη λίστα να περιλαμβάνει από ξενοδοχεία και… πύργους μέχρι αρκετά «βαριά ονόματα».
Μάλιστα ένα ξενοδοχείο στην Κω οδηγεί την κούρσα στις τιμές πρώτης προσφοράς μετά από εντυπωσιακή ανατροπή μέσω… δικαστηρίου.
Το Saint Constantin στην Κω
Πρόκειται για το Saint Constantin Hotel στην Κω, το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου.
Αναπτύσσεται σε οικόπεδο 2.641,60 τ.μ., στην πόλη της Κω, που είναι διαμπερές και επίπεδο σχήματος ανάποδου “Τ” με το μεγαλύτερο μήκος της πρόσοψής του επί της οδού Κανάρη (απ’ όπου είναι και η κεντρική είσοδος του ξενοδοχείου) και το μικρότερο μήκος επί της παραλλήλου αυτής, οδού Αμερικής.

Επί του οικοπέδου υπάρχουν πρασιές πλάτους 4,00μ. προβλεπόμενες από το ρυμοτομικό σχέδιο και στις δύο προσόψεις του επί των οδών Κανάρη και Αμερικής.
Σύμφωνα με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, το ξενοδοχείο είναι τριών αστέρων, έχει 104 δωμάτια και 215 κλίνες και λειτουργεί για 6 μήνες από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Διαθέτει 24ωρη υποδοχή, έπιπλα σε υπαίθριο χώρο, δύο πισίνες (μία μεγάλη και μία παιδική), μπαρ και εστιατόριο.

Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις υπερκείμενους ορόφους. Σε προγενέστερη τεχνική έκθεση αναφέρεται τετραώροφο κτήριο με υπόγειο και πισίνα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, μετά από την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από το σεισμό του 2017.
Αναλυτικά η στάθμη υπογείου, επιφάνειας 1.039 τ.μ., περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους του ξενοδοχείου όπως λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο, χώρο πλυντηρίων, αποθήκη, w.c πελατών και αίθουσα νυχτερινού κέντρου.
Η στάθμη ισογείου επιφάνειας 1.039 τ.μ. περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους, υποδοχή-reception, εστιατόριο, κουζίνα, μπαρ-σαλόνι, καθώς και δωμάτια πελατών σε υψηλότερη στάθμη. Εσωτερικά του ισογείου υπάρχει πατάρι περίπου 100τ.μ. με χώρους γραφείων και σαλόνι-καθιστικό, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση από τους χώρους υποδοχής του ισογείου μέσω κλίμακας.

Οι Α’, Β’ και Γ’ όροφοι είναι επιφάνειας 1.039 τ.μ. έκαστος και περιλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια πελατών με λουτρό.
Η στάθμη δώματος επιφάνειας 29,90 τ.μ. αποτελείται από 2 δωμάτια, ένα δίκλινο και ένα μονόκλινο και χώρο μηχανοστασίου.
Ο περιβάλλων χώρος είναι περιφραγμένος με χαμηλό μαντρότοιχο γύρωθεν και σιδερένια κιγκλιδώματα άνωθεν αυτού, είναι δεντροφυτεμένος και πλακοστρωμένος τμηματικά, με πέργκολες και κοινόχρηστη πισίνα επιφανείας 100 τ.μ. περίπου.
Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε μακροσκοπικά ότι η κατάσταση συντήρησης είναι καλή και πιθανώς έχει γίνει κάποια ανακαίνιση.
Αρχικά ο πήχης της ελάχιστης τιμής είχε οριστεί στα 4.554.000 ευρώ.
Κατόπιν ανακοπής της οφειλέτιδας εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κω έκρινε-, με απόφαση στις 27 Απριλίου 2026-, ότι η ανωτέρω τιμή είναι σχετικά χαμηλή, «δεδομένου ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη η προνομιακή τοποθεσία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, η δυναμικότητα του ξενοδοχείου, τα υλικά κατασκευής και οι ανακαινίσεις που έλαβαν χώρα (η τελευταία πραγματοποιήθηκε μετά τον σεισμό του 2017)».
Όπως αναφέρεται ειδικότερα, «το κατασχεθέν ακίνητο βρίσκεται στην οδό Κανάρη, η οποία αποτελεί άκρως τουριστική τοποθεσία, δεδομένου ότι την προτιμούν οι τουρίστες, καθώς βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το κέντρο της πόλης (800 μ.) και το λιμάνι της Κω (400 μ.), ενώ παράλληλα βρίσκεται σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την παραλιακή οδό Αβέρωφ αλλά και την παραλία (150 – 250 μ). Είναι δε από τα ελάχιστα ξενοδοχεία στην περιοχή αυτή, ενώ είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι αναμένεται αναβάθμιση του ξενοδοχείου από τον ΕΟΤ από 3 αστέρων σε 4 αστέρων».

Με βάση αυτά το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι η εμπορική αξία του «λαμβανομένης υπόψη της κατηγορίας του, της επιφάνειας, της θέσης του και της περιοχής στην οποία βρίσκεται, αλλά και της σημερινής κατάστασης του, της κατά προορισμό χρήσης του, των προοπτικών αξιοποίησής του και της μικρής προσφοράς ακινήτων στην περιοχή, ανέρχεται στο ποσό των 8.920.000 ευρώ». Έτσι διέταξε τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς , με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της για το σφυρί της Τετάρτης.
Ο Πύργος Σαλιαρέλη
Το επόμενο επεισόδιο στο… σήριαλ σχετικά με τον Πύργο Σαλιαρέλη στην Αίγινα αναμένεται να παιχτεί αυτή την εβδομάδα.
Ο Πύργος βρίσκεται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από πέρυσι, με επισπεύδοντα τον επιχειρηματία Παναγιώτη Κόζαρη, πεθερό του τραγουδιστή και ηθοποιού Πάνου Μουζουράκη, που παντρεύτηκε στις 27 Μαΐου 2023 τη φαρμακοποιό Μαριλού Κόζαρη, με το γλέντι του γάμου τους με γίνεται σε αυτόν τον Πύργο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, που θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας μυστηρίου, ακολούθησε τον Απρίλιο του 2024 μια σύμβαση δανείου (προς τον Α. Σαλιαρέλη) και μετά ήρθαν τα… σφυριά σε βάρος της ΑΡΣΑΛ Α.Ε.
Ο πρώτος πλειστηριασμός είχε αναρτηθεί με προγραμματισμό για τις 16 Ιουλίου 2025, με το ποσό οφειλής να ανέρχεται σε 391.531,81 ευρώ και με τιμή πρώτης προσφοράς 1.657.000 ευρώ, αλλά λίγο πριν τη διενέργειά του οδηγήθηκε σε αναστολή. Στις 25 Ιουλίου 2025, όμως, δημοσιεύθηκε νέος για τις 18 Φεβρουαρίου 2026 και με την ίδια τιμή εκκίνησης, δηλαδή στα 1.657.000 ευρώ. Εκείνη την ημέρα η διαδικασία ξεκίνησε και… ματαιώθηκε στην πορεία, πριν ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο δίωρο.
Παρά τη…. ματαίωσή του, έξι μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου, ο πλειστηριασμός «αναβίωσε» και επανήλθε στις λίστες με προγραμματισμό για τις 29 Απριλίου και με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς δηλαδή στα 1.657.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, η ΑΡΣΑΛ και ο Αργύρης Σαλιαρέλης άσκησαν ανακοπή με αίτημα να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την εκτίμηση της εμπορικής αξίας και την τιμή της πρώτης προσφοράς του ακινήτου.
Η ανατροπή στην τιμή
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την υπόθεση στις 16 Απριλίου και με την απόφασή του που δημοσιεύθηκε στις 20 Απριλίου, υπερτριπλασίασε την τιμή εκκίνησης από τα 1.657.000 ευρώ, στα 5.364.000 ευρώ, δηλαδή κατά 3.707.000 ευρώ.

Το δικαστήριο, επικαλούμενο έκθεση εκτίμησης μετά από εσωτερική και εξωτερική αυτοψία, έλαβε υπόψη του:
α) ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι της κατοικίας έχουν κατασκευαστεί με ιδιαίτερης σημαντικής αξίας και πολύ καλής ποιότητας υλικά και διαθέτουν κατασκευαστικά χαρακτηριστικά πολύ ανώτερα μίας μέσης ιδιοκτησίας αντίστοιχου χρόνου κατασκευής στην ίδια ως άνω περιοχή και στην ίδια οικιστική ζώνη,
β) ότι ο περιβάλλων χώρος του ακινήτου έχει ιδιαίτερη διαμόρφωση και αρχιτεκτονική,
γ) την θέση του ακινήτου και την εν γένει εμπορική ζήτηση που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή αυτή προς ανεύρεση ανάλογης έκτασης κτημάτων και ποιότητας κατασκευής κατοικιών,
δ) την πολιτιστική αξία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ακινήτου ως τόπου συνδεόμενου με την ιστορία της περιοχής, δεδομένου του χαρακτηρισμού της ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και έργου τέχνης που χρήζει προστασίας,
ε) συγκριτικά στοιχεία που αφορούν ακίνητα της ίδιας ως άνω περιοχής με παρόμοια χαρακτηριστικά από άποψη χρόνου και ποιότητας κατασκευής, αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
στ) τις δυνατότητες χρήσεις του ως ακινήτου και τον κύκλο των προσώπων που δύνανται να εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του.
Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα τοπόσημα της Αίγινας. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου το έτος 1890 και υπήρξε ιδιοκτησία της οικογένειας Μπενιζέλου, ενώ αργότερα λειτούργησε ως θερινή κατοικία του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Ζαΐμη. Ακόμη, τυγχάνει ιδιαίτερης κατασκευής, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι πλήρως λειτουργικό σε όλους τους χώρους του.
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων «τα τελευταία έτη και μέχρι σήμερα έχει επέλθει σημαντική αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων στην ως άνω συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αίγινας, ενώ ήδη υφίσταται σημαντική ζήτηση, από εγχώριους και ξένους επενδυτές, για αγορά ή μίσθωση κτημάτων και κατοικιών ανάλογης ποιότητας κατασκευής με την ως άνω επίδικη κατοικία, το δε ως άνω ακίνητο δύναται να χρησιμοποιηθεί είτε ως αγροκατοικία, είτε ως ξενοδοχείο (Premium Boutique Hotel), είτε ως κοινωφελές ίδρυμα, είτε ως χώρος διοργάνωσης κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, το εν λόγω ακίνητο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας, σε απόσταση 1,8 χλμ. από το λιμάνι, στην παράκτια ζώνη που ονομάζεται «Πλακάκια» και επί της κεντρικής παραλιακής οδού (Λεωφόρου Καζαντζάκη) που συνδέει το κεντρικό λιμάνι με τον οικισμό της Σουβάλας.

Ο δυτικός – βορειοδυτικός προσανατολισμός του ακινήτου εξασφαλίζει σε αυτό θέα στο ηλιοβασίλεμα, στη δε συγκεκριμένη περιοχή η δόμηση είναι αραιή, ο συντελεστής δόμησης χαμηλός και κυριαρχούν οι μεγάλες ιδιοκτησίες (κτήματα) με πέτρινα αρχοντικά και πολυτελείς επαύλεις, υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, που είναι ενταγμένες αρμονικά στο προσεγμένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Το άγονο και το νέο σφυρί
Παρά ταύτα, ο πλειστηριασμός που έγινε την Τετάρτη 29 Απριλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 5.364.000 ευρώ, κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών…
Κατόπιν εντολής του επισπεύδοντος, προσδιορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 3 Ιουνίου 2026, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, δηλαδή στα 5.364.000 ευρώ. Το σφυρί αφορά την πλήρη κυριότητα ενός αγροτεμαχίου στη θέση «Πλακάκια-Ακρωτήρι» της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Αίγινας, εκτός σχεδίου πόλεως και ζώνης, έκτασης 15.030 τ.μ. μετά την επ’ αυτού ευρισκόμενη κατοικία, αποτελούμενη από υπόγειο, επιφάνειας 185 τ.μ., ισόγειο με πέντε δωμάτια, κουζίνα και WC, επιφάνειας 200 τ.μ. και πρώτο όροφο με τέσσερα δωμάτια, office και κελάρι, επιφάνειας 185 τ.μ., καθώς και τα βοηθητικά κτίσματα, επιφάνειας 109 τ.μ.
Κι άλλα «βαριά ονόματα»
Στη λίστα αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά ονόματα, όπως ο ιδιοκτήτης της, κραταιάς κάποτε, Neoset Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης.
Ο αρχικός πλειστηριασμός σε βάρος του, με επισπεύδουσα τη doValue είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου 2026, με τιμή πρώτης προσφοράς 778.000 ευρώ, οπότε και ανεστάλη κατόπιν εντολής της επισπεύδουσας.
Ακολούθησε ανακοπή του οφειλέτη με αίτημα διόρθωσης της τιμής που έγινε εν μέρει δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο όρισε την συνολική τιμή εκκίνησης στα 2.094.000 ευρώ.
Το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής.
Αφορά οικόπεδο 23.710,36 τ.μ. μετά της επ΄αυτού μονοκατοικίας που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα Αττικής στη θέση «Μάτι» ή «Σήθι» και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, και των οδών Κύπρου και Ίριδος. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή επιφάνειας 300 τ.μ. και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης υφίστανται και άλλα τρία κτίσματα, μία κατοικία 100 τ.μ. και δύο πέργκολες, ενώ υπάρχει και χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί για στάθμευση οχημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Νοεμβρίου 2025 άλλαξε χέρια το τελευταίο μεγάλο ακίνητο της Neoset, επί της λεωφόρου Κηφισίας. Συγκεκριμένα το ακίνητο βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 2.848.000 ευρώ και αφού δόθηκε τρίωρη «μάχη» μεταξύ των μνηστήρων, κατακυρώθηκε στα 5.112.000 ευρώ, δηλαδή με 2.264.000 ευρώ παραπάνω, υπερβαίνοντας και την αρχική τιμή των άγονων πλειστηριασμών που προηγήθηκαν και ήταν στα 3,5-3,7 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη «επώνυμο» σφυρί στρέφεται σε βάρος προσώπων της οικογένειας Τόττη και εταιρειών τους («Όμιλος Επιχειρήσεων Τόττης-Τόττης Class Catering Services»), που δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά πτώχευσαν το 2015. Μεταξύ αυτών και το περίφημο καφέ του Τόττη επί της λεωφόρου Νίκης.
Πρόκειται για τρία περιουσιακά στοιχεία που βγήκαν αρχικά σε ισάριθμους πλειστηριασμούς, μετά από κατασχέσεις του Δημοσίου, στις 7 Μαΐου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, οδηγούνται σε επαναληπτικό την Πέμπτη 4 Ιουνίου.
Ο πρώτος αφορά δύο διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, τα οποία είναι συνενωμένα σε ένα ενιαίο συνολικής επιφάνειας 185,69 τ.μ. Βρίσκεται σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Μορκεντάου και Στρατηγού Καλλάρη, με τη Λεωφόρο Νίκης, στον Λευκό Πύργο, έχοντας ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό. Αποτελείται από δύο χωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Η μία περιλαμβάνει δύο κύρια δωμάτια, ήτοι ένα λίβινγκ ρουμ και ένα κοιτώνα, χωλ, λουτροαποχωρητήριο, κουζίνα και αποχωρητήριο ξένων, με πρόσοψη στην Μορκεντάου. Η δεύτερη περιλαμβάνει πέντε κύρια δωμάτια, ήτοι ένα λίβινγκ ρουμ, μία τραπεζαρία, ένα σαλόνι, δύο δωμάτια, χωλ, κουζίνα, λουτροαποχωρητήριο, δωμάτιο υπηρεσίας, αποχωρητήριο ξένων, διάδρομο, Η νέα μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς, ίση προς τα τρία τέταρτα (3/4) της μέσης τιμής των εκτιμήσεων, είναι 970.125 ευρώ (από 1.293.500 ευρώ).

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά μεγάλο αγρόκτημα 200 στρεμμάτων στην Επανομή με διώροφη οικία 246 τ.μ. «εγκαταλελειμμένη, λεηλατημένη και πλήρως απαξιωμένη, όπου υφίστανται πολλές σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα το κόστος της αποκατάστασης της να θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό», όπως αναφέρεται. Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 1.039.000 ευρώ και η νέα μειωμένη τιμή στις 779.250 ευρώ.

Ο τρίτος πλειστηριασμός αφορά μια μεζονέτα 180 τ.μ. στο Πανόραμα. Πρόκειται για διώροφη κατοικία με υπόγειο και στέγη που ανήκει σε συγκρότημα επτά διώροφων κατοικιών, στο οικισμό «η Μακεδονία». Αποτελείται σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης από υπόγειο εμβαδού 71,82 τ.μ, που περιλαμβάνει αποθήκη, βοηθητικό χώρο και χώρο λεβητοστασίου, από ισόγειο εμβαδού 58,98 τ.μ που περιλαμβάνει χωλλ, σαλοκουζίνα και WC και από έναν υπέρ του ισογείου όροφο εμβαδού 44,60 τ.μ που περιλαμβάνει δύο δωμάτια, χωλλ, διάδρομο, λουτρό και διάδρομο προς τον εξώστη και χώρο εσωτερικού αιθρίου εμβαδού 22τ.μ. Στην κατοικία ανήκει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του περιβάλλοντος ακαλύπτου χώρου έκτασης 307,28 τ.μ. Η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν 295.000 ευρώ και η νέα μειωμένη στις 221.250 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Metallica και Final Four έσωσαν την παρτίδα του Μαΐου στα “Αirbnb” της Αθήνας (γράφημα)
Ξεχάστε το Airbnb που ξέρατε – Αυτή είναι η νέα μεγάλη μεταμόρφωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.