Ένα αρκετά μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο, αλλά και ένα διατηρητέο ακίνητο στην προνομιακή περιοχή του Ψυρρή βρίσκονται στο στόχαστρο των πλειστηριασμών για το επόμενο διάστημα.

Το Zenith Seaside Hotel

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι το 4 αστέρων Zenith Seaside Hotel, το οποίο αναπτύσσεται σε έκταση 9.540 τ.μ. στη θέση “Αμπέλια” της Κτηματικής Περιφέρειας Γενναδίου Ρόδου κοντά στο παραλιακό μέτωπο. Είχε αρχικά προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 27 Οκτωβρίου 2023, με επισπεύδουσα ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο πλειστηριασμός «με κοινή συμφωνία ανεστάλη μέχρι τις 16-01-2024».
Κατόπιν, όμως, δήλωσης συνέχισης που έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2024, ορίστηκε να διενεργηθεί, -εκτός αν μεσολαβήσουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε εκ νέου αναστολή-, στις 21 Μαρτίου 2024, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 4,86 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή του συγκροτήματος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 63 χλμ. περίπου δυτικά από το κέντρο της πόλης της Ρόδου και περίπου 500μ. ανατολικά από το κέντρο του Οικισμού Γενναδίου. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κυρίως πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες (4* και 5*) και αρκετά ασκεπή γήπεδα, ενώ παρατηρείται αυξημένη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με μικρά συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και της νέας επαρχιακής οδού Πυλώνας – Κατταβιάς.

Το Zenith Seaside Hotel έχει δυναμικότητα 105 δωματίων (216 κλινών), εκ των οποίων τα 99 δωμάτια είναι δίκλινα και τα 6 τρίκλινα. Αποτελείται από έξι πτέρυγες και ένα κεντρικό κτίριο.

Συγκεκριμένα:

-Κεντρικό κτίριο το οποίο αποτελείται από υπόγειο με αποθήκες τροφίμων, αποθήκες, πυροσβεστικά μπόιλερ, ψυγεία, αποδυτήρια προσωπικού, W.C. και γραφεία.
-Ισόγειο με reception, 11 δίκλινα δωμάτια, δύο αποθήκες, lobby, καθιστικό, W.C. και εστιατόριο καθώς και Α΄ όροφο με 21 δίκλινα δωμάτια.
-Πτέρυγα 1 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 4 δίκλινα δωμάτια και Α’ όροφο με επίσης 4 δίκλινα δωμάτια.
-Πτέρυγα 2 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 2 δίκλινα δωμάτια και ένα τρίκλινο, και Α’ όροφο με 2 δίκλινα δωμάτια και ένα τρίκλινο.
-Πτέρυγα 3 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 6 δίκλινα δωμάτια και Α’ όροφο με 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια.
-Πτέρυγα 4 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 6 δίκλινα δωμάτια και Α’ όροφο ο με 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια.
-Πτέρυγα 5 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 10 δίκλινα δωμάτια, Α’ όροφο με 10 δίκλινα δωμάτια και Β’ όροφο ο οποίος με 10 δίκλινα δωμάτια.
-Πτέρυγα 6 με ισόγειο το οποίο περιλαμβάνει 9 δίκλινα δωμάτια.
Μπροστά από τον χώρο εισόδου στο κεντρικό κτίριο, διαμορφώνεται πλατεία – αυλή με χώρους στάθμευσης αυτοκίνητων και λεωφορείων. Από εκεί ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων (με υπαίθριες κλίμακες και ράμπες) συνδέει όλα τα επιμέρους κτίρια και τους χώρους του γηπέδου.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου έχουν κατασκευασθεί δύο πισίνες 215 τ.μ. και 350 τ.μ. περίπου καθώς και ένα γήπεδο τένις. Τα τμήματα περιμετρικά των πισινών φέρουν επένδυση με πλακίδια ενώ το υπόλοιπο τμήμα του γηπέδου διαθέτει φύτευση από γκαζόν, παρτέρια με φυτεύσεις και διαδρόμους επικοινωνίας των κτιρίων και των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου.

Η ποιότητα κατασκευής και η συντήρηση χαρακτηρίζονται καλές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση εκτίμησης, το Zenith Sea Side Hotel λειτουργεί με το σύστημα All Inclusive κατά τη θερινή περίοδο.

Το διατηρητέο στου Ψυρρή

Το δεύτερο ακίνητο είναι ένα διατηρητέο στην περιοχή του Ψυρρή, σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Κουμουνδούρου και με εύκολη πρόσβαση από αυτήν. Κατά την έκθεση εκτίμησης εντοπίζεται σε ήσυχη οδό και η ευρύτερη περιοχή αναπτύσσεται περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, με τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα.
Πρόκειται για οικόπεδο εκτάσεως 312,50 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί οικία στην περιοχή «Ψυρρή-Ιστορικό Κέντρο» και συγκεκριμένα επί της οδού Ευμορφοπούλου αρ. 5.

Η διώροφη λιθόκτιστη κεραμοσκεπής οικοδομή που υφίσταται επί του οικοπέδου είναι διατηρητέο κτίσμα και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Ο υπόγειος όροφος περιλαμβάνει έναν αποθηκευτικό χώρο επιφάνειας 60 τ.μ. με κλίμακα ανόδου στο ισόγειο. Ο ισόγειος όροφος περιλαμβάνει την είσοδο Δ1 με το κλιμακοστάσιο και την είσοδο Δ2 με το κλιμακοστάσιο και ένα κατάστημα εκ 3 χώρων συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. με συνεχόμενο βοηθητικό χώρο του καταστήματος 60 τ.μ.

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα διαμέρισμα με 3 δωμάτια, κουζίνα και λουτρό, επιφάνειας 78 τ.μ. καθώς και κοινόχρηστο πλατύσκαλο επιφάνειας 26,70 τ.μ. και ένα ακόμη διαμέρισμα με 3 δωμάτια, κουζίνα, λουτρό και πλατύσκαλο 28,38 τ.μ. Τα κτίσματα αυτά έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα από το 1993. Ωστόσο, βάσει της εξωτερικής αυτοψίας το κτίσμα είναι εγκαταλελειμμένο με σοβαρές φθορές στον φέροντα οργανισμό, καταστραμμένη στέγη και εσωτερικές τοιχοποιίες.
Όπως τονίζεται στην έκθεση εκτίμησης, με δεδομένο τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο «η μόνη εφικτή αξιοποίηση του ακινήτου είναι η διατήρηση της όψης και η ανέγερση νέου κτιρίου έπειτα από τις σχετικές άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών».


Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου 2024 με επισπεύδουσα την Cepal και στρέφεται σε βάρος εταιρείας τελούσας υπό εκκαθάριση, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 420.000 ευρώ.

Ανερχόμενη τουριστικά περιοχή

Σχετικά με την περιοχή του Ψυρρή στην έκθεση εκτίμησης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση ως κέντρο νυκτερινής διασκέδασης και είχαν γίνει και προσπάθειες για οικιστικές αναπτύξεις τύπου loft στα παλαιά βιοτεχνικά οικήματα. Όμως σήμερα ο χαρακτήρας της είναι καθαρά επαγγελματικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και λειτουργεί ως ένα από τα κέντρα διασκέδασης του κέντρου της πόλης.

«Οι χρήσεις σήμερα ποικίλουν καθώς συναντώνται επαγγελματικά εργαστήρια, καταστήματα λιανικής ειδών οικιακού εξοπλισμού, υποδημάτων, υλικών υποδηματοποιίας, δώρων και τέχνης γενικότερα, αναψυχής καφέ και μπαρ, εστίασης και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Τα πλέον εμπορικά σημεία της περιοχής είναι αυτά που βρίσκονται επί της Πλατείας Ηρώων και σε μικρή απόσταση από αυτή».

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Η Big Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο – Αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό πλάνο

Άλκης Αλεξάνδρου (Τρ. Πειραιώς): Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις φέτος στον πρωτογενή τομέα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ