Σε μία από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες του Ηνωμένου Βασιλείου, το Mayfair του Λονδίνου, παρουσιάζει σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου το τετραετές στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ για την περίοδο 2024-2027 η διοίκηση της εταιρείας.

Στελέχη της Επιχείρησης βρίσκονται από την Κυριακή στη βρετανική πρωτεύουσα προκειμένου να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του μεγάλου event που θα φωτίσει αρκετές από τις αθέατες πλευρές των καταιγιστικών επενδυτικών πρωτοβουλιών της ΔΕΗ, οι οποίες έχουν εκτινάξει την τιμή της μετοχής και την κεφαλαιοποίησή της στα 4,6 δισ. ευρώ.

Εχοντας διανύσει επιτυχώς έναν τετραετή κύκλο εσωστρέφειας, νοικοκυρέματος και οικονομικής εξυγίανσης που σημαδεύτηκε στο τέλος της περσινής χρονιάς από τις εξαγορές της Enel στη Ρουμανία και της Κωτσόβολος στον τομέα της λιανικής, το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της επόμενης περιόδου.

Η εδραίωση της παρουσίας της σε νέους τομείς με σημαντικές επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η απολιγνητοποίηση, ο εξηλεκτρισμός, αλλά και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στις ΑΠΕ νωρίτερα απ’ όσο αρχικά είχε σχεδιαστεί αποτελούν τα κυριότερα όπλα για την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία θα επισπεύσει τον στόχο των 2 δισ. ευρώ EBITDA που είχε τεθεί για το 2027.

Σε αυτό το επενδυτικό παζλ, οι μπίζνες της ΔΕΗ δεν έχουν μόνο ενεργειακό χρώμα. Η εταιρεία εξελίσσεται στη νέα εποχή και αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού utility, κάτι που θα της επιτρέψει να μεταμορφωθεί από ένας ενεργειακός πάροχος εθνικής εμβέλειας σε διεθνοποιημένο παίκτη ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία και δημιουργεί νέες ταμειακές ροές και υπεραξία για τους μετόχους του.

Για την ενεργειακή μετάβαση η εταιρεία εντατικοποιεί αθόρυβα τις επαφές της στις αγορές των Βαλκανίων με σκοπό την απόκτηση νέων έργων ΑΠΕ. Σε αυτόν τον σχεδιασμό η Βουλγαρία αποτελεί το αμέσως επόμενο βήμα επέκτασης της εταιρείας, στη λίστα όμως υπάρχουν κι άλλες αγορές.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στους αναλυτές θα παρουσιάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης και ο γενικός οικονομικός δευθυντής Πέτρος Αλεξανδρίδης. Τα δύο ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης θα περιγράψουν τους νέους φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ΑΠΕ, έχοντας πλέον μια μεγάλη δεξαμενή έργων που μετά την απόκτηση και της Enel το παραγωγικό δυναμικό της ανέρχεται συνολικά σε 11,8 GW, αυξάνοντας το ποσοστό «πράσινου EBITDA».

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στο σχέδιο εισόδου της στη λιανική αλλά και στην επέκταση στην αγορά των ακινήτων, που αποτελούν ένα ακόμη νέο πεδίο δραστηριότητας, αξιοποιώντας τα ακίνητα τόσο της Επιχείρησης όσο και της Κωτσόβολος, αλλά και τις νέες υπηρεσίες.

Το πώς η ΔΕΗ τοποθετείται στον τομέα του retail είχε περιγράψει τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Στάσσης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η ΔΕΗ βλέπει την Κωτσόβολος ως όχημα για να διευρύνει τη φιλοσοφία του «everything-as-a-service» (όλα είναι υπηρεσία). Επομένως, πέρα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες που πλέον έχουν μειωμένα περιθώρια κέρδους λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην προμήθεια, η εταιρεία θα προσφέρει και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Aπό την πλευρά της, η Κωτσόβολος με την πελατοκεντρική της στρατηγική θα διευρύνει το δικό της καλάθι υπηρεσιών με ενεργειακά προϊόντα και λύσεις για τον οικιακό και επαγγελματικό τομέα (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντλιών θερμότητας, smart home κ.ά.).

Σε αυτό το ταξίδι θέση αποκτούν οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες νέας γενιάς (π.χ. Buy Now, Pay Later – BNLP), ακόμη και οι υπηρεσίες διαχείρισης κοινοχρήστων. Στον τομέα αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ βολιδοσκοπεί την απόκτηση εξειδικευμένης εταιρείας του κλάδου.

Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν επίσης μια νέα αγορά για τη ΔΕΗ, στην οποία σκοπεύει να χτίσει ισχυρή θέση μέσα από την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Παρά τα σενάρια που θέλουν την Επιχείρηση να φλερτάρει και με τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επί του παρόντος. Η ΔΕΗ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι επεκτείνει το δίκτυό της στο Λεκανοπέδιο με στόχο τη μίσθωση μέρους της χωρητικότητας της οπτικής ίνας σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Τα αποκαλυπτήρια του business plan της εταιρείας, τα οποία περιμένουν όλη η επενδυτική κοινότητα και οι αναλυτές, έρχονται με καθυστέρηση λίγων ετών καθώς μεσολάβησαν η πανδημία και η διετής ενεργειακή κρίση. Τώρα που η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, οι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον τις προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας και αν θα επιτευχθούν οι εκτιμήσεις για νέο μεγάλο άλμα. Με την εξαγορά της Enel η Επιχείρηση ανακοίνωσε ότι κατακτά κατά 1,5 χρόνο νωρίτερα τον στόχο για EBITDA 1,5 δισ.

Τα καλά νέα για τους μετόχους είναι επίσης η επιστροφή της εταιρείας έπειτα από πολλά χρόνια στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.

Για την περίοδο 2022-2026 η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω 9 δισ. ευρώ, κάτι που επίσης εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω έως το 2027.

Διαβάστε ακόμη

Το κρυφτούλι των Σπετσών, η γρίπη και ένα (μυστήριο) σενάριο για τα ομόφυλα, το νέο στόρι της ΔΕΗ, το πάρτι με τα mezzanine και ο πόλεμος στα telecoms

Τράπεζες: «Overbooked» στο συνέδριο της JP – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί με την ελίτ των επενδυτικών κεφαλαίων

Πλειστηριασμοί: Στο στόχαστρο ξενοδοχείο στη Ρόδο και διατηρητέο ακίνητο στου Ψυρρή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ