Περί τους 1.370 πλειστηριασμούς έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν αυτή την εβδομάδα, που είναι η προτελευταία πριν η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατεβάσει ρολά για τον Αύγουστο.
Και σε αυτό το τριήμερο, από την Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στη λίστα των σφυριών περιλαμβάνονται γνωστές περιπτώσεις όπως τα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα της Spider (Πέτσιος) και της Neoset, «επώνυμα» ακίνητα όπως του πρώην άσσου των γηπέδων Β. Τσιάρτα, αλλά και του Αλέξανδρου Σπέντζου καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις αναστολών, όπως εκείνη του μεγάλου ακινήτου στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ρόδο.
Η Spider-Πέτσιος
Πρώτη σε επίπεδο τιμής εκκίνησης είναι η Μεταλλοβιομηχανία Πέτσιος και Υιοί (Spider), που ξεκίνησε από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση το 1946 στα Γιάννενα και εξελίχθηκε σε ισχυρό βιομηχανικό όμιλο και από τους leaders του κλάδου της.
Η εταιρεία σταδιακά εισήλθε στην παραγωγή μεταλλικών επίπλων, σομπών πετρελαίου και λυόμενων ραφιών με τα οποία εξοπλίστηκαν τα πρώτα σούπερ μάρκετ στη χώρα μας. Αργότερα ανέλαβε την κατασκευή μεταλλικών μερών των φορτηγών Stayer και στη συνέχεια χαλύβδινων καλύκων, ερπυστριών αρμάτων και μερών οχημάτων τζιπ. Στη συνέχεια, το 1980, έθεσε σε λειτουργία μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλύβδινων καλύκων για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Λίγα χρόνια μετά εισήλθε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων για το περιβάλλον, ως πρωτοπόρα στην κατασκευή σύγχρονων κάδων μηχανικής αποκομιδής.
Τη δεκαετία του ’90 ο όμιλος βγήκε και εκτός συνόρων, ιδρύοντας θυγατρικές στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με αντικείμενο την εμπορία συστημάτων αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ακολούθησαν εξαγορές άλλων εταιρειών αλλά και η εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από την έναρξη ωστόσο της οικονομικής κρίσης, ο όμιλος μπήκε σε περιδίνηση. Έτσι, μετά το 2010 και μέσα σε μια τετραετία κατέγραψε μείωση εσόδων κατά 70% και παρά τις προσπάθειες διάσωσης δεν αποφεύχθηκε η οριστική κατάρρευση.
Η εταιρεία παραμένει και σήμερα τυπικά ενεργή με διοίκηση διορισμένη από το δικαστήριο, ενώ από το 2022 ξεκίνησε και η περιπέτεια των πλειστηριασμών για διάφορα ακίνητά της, με βασικότερο το μεγάλο συγκρότημα στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, στην κτηματική περιφέρεια οικισμού Ζωοδοχου της ΔΕ Πασσαρώνος Δήμου Ζίτσας , μεταξύ των οικισμών Ζωοδόχου, Γαρδικίου και Ροδοτοπίου, το οποίο απέχει περίπου 10 χλμ από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και 1χλμ από την Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα, που αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 102.556 τ.μ. και περιλαμβάνει 14 κτήρια, συνολικής επιφάνειας 16.000 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του παραπάνω γηπέδου υπάρχουν κτήρια που στεγάζουν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας μετάλλου και είναι κτήρια γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα με επικάλυψη κεραμοσκεπή στέγη, βιομηχανοστάσια από οπλισμένο σκυρόδεμα με επικάλυψη μεταλλικά πάνελς επί μεταλλικών ζευκτών και κτήρια αποθηκών ομοίως κατασκευασμένα, που έχουν ανεγερθεί τα περισσότερα με οικ. άδεια του 1988, ενώ ορισμένα εξ αυτών με οικ. άδεια του 2000 και έκτοτε έχουν γίνει νεότερες προσθήκες με οικ. άδειες των ετών 2006, 2007 και 2012, όταν και ανεγέρθηκαν βιομηχανοστάσια μεταλλικής κατασκευής.

Εντός του ακινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαζί 31 κινητά πράγματα – μηχανήματα.
Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά την περίοδο 2022-23 στα 3,16 εκατ. ευρώ, ωστόσο τουλάχιστον δύο πλειστηριασμοί που έγιναν κατέληξαν άγονοι.
Το συγκρότημα βγήκε ξανά στις 8 Ιουλίου 2026 με το ίδιο αποτέλεσμα ενώ ακολουθεί έτερο σφυρί την Τετάρτη 22 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης 5.262.119 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.930.000 ευρώ αφορούν το ακίνητο και οι 332.119 ευρώ τα μηχανήματα.
Η Neoset
Για την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός για το βιομηχανικό συγκρότημα της πτωχευμένης εταιρείας επίπλων Neoset στο Βασιλικό Χαλκίδας, για το οποίο υπήρξαν αρκετές άγονες προσπάθειες στο παρελθόν. Τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο με επίσπευση του συνδίκου πτώχευσης, μέσω δύο πλειστηριασμών με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται σε 6.282.500 ευρώ.

Ο πρώτος πλειστηριασμός αφορά ένα αγροτεμάχιο, «μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων, προσαυξημάτων μερών κι εγκαταστάσεων», που βρίσκεται στη θέση «Νύφη Λιθάρι ή Ράχη», της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικού της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων του Δήμου Χαλκιδέων, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης κατά τον τίτλο κτήσης 60.100 τ.μ. και σύμφωνα με το Κτηματολόγιο 59.638 τ.μ., με κτήρια συνολικού εμβαδού 12.722 τ.μ. Όπως σημειώνεται στη διακήρυξη, επί του παραπάνω ακινήτου παρατηρούνται λεηλασίες και περαιτέρω υπάρχουν φθορές που οφείλονται στο χρόνο και σε απουσία συντήρησης.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά μια ενιαία αγροτική έκταση, η οποία βρίσκεται στη ίδια θέση, επιφάνειας 60.871,93 τ.μ. κατά τον τίτλο, ενώ κατά το Κτηματολόγιο 61.114 τ.μ. που έχει προέλθει από τη λειτουργική συνένωση δύο επιμέρους γηπέδων.
Το ακίνητο είναι οριοθετημένο με συρματόπλεγμα και τοιχίο με κάγκελα κυρίως επί της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Λεπούρων.
Σε αυτή την έκταση υφίσταται εργοστάσιο μελαμίνης, συνολικού εμβαδού 35.893 τ.μ. Και επί αυτού του ακινήτου παρατηρούνται λεηλασίες και υπάρχουν φθορές που οφείλονται στο χρόνο και σε απουσία συντήρησης.


Πρόκειται ουσιαστικά για τις δύο βιομηχανικές μονάδες (το εργοστάσιο ξυλείας και το εργοστάσιο μελαμίνης) της άλλοτε κραταιάς εταιρείας επίπλων.
Για το πρώτο ακίνητο η τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της 22ης Ιουλίου έχει οριστεί σε 2.682.500 ευρώ.
Αντίστοιχα, για το δεύτερο ακίνητο έχει οριστεί σε 3.600.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 6.282.500 ευρώ.
Το ακίνητο του Τσιάρτα
Τέλος δεν έχει, όπως φαίνεται, η περιπετειώδης εμπλοκή του Βασίλη Τσιάρτα με τους πλειστηριασμούς για το ακίνητό του στο Μαρούσι. Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2018 και οκτώ χρόνια μετά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη…
Στο τελευταίο «επεισόδιο» το σφυρί είχε προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου 2026, με τιμή πρώτης προσφοράς 809.000 ευρώ, αλλά υπήρξε αναστολή, πέραν των άλλων και κατόπιν ανακοπής που άσκησε η επισπεύδουσα Cepal.
Ειδικότερα, η Cepal με την ανακοπή της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που συζητήθηκε στις 24 Απριλίου, αιτήθηκε τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσής του Ιουνίου 2025 όσον αφορά την εκτίμηση της αγοραίας αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς (στις 809.000 ευρώ). Το δικαστήριο έκρινε ουσιαστικά βάσιμη την ανακοπή και την έκανε τελικά δεκτή, διατάσσοντας τη διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης, ορίζοντας ως νέα τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 1.316.000 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 507.000 ευρώ.
Έτσι, οδηγούμαστε στο… επόμενο «επεισόδιο» καθώς έχει προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο, για την Τετάρτη 22 Ιουλίου, με αυτή την τιμή εκκίνησης των 1.316.000 ευρώ. Βεβαίως μέχρι να χτυπήσει το σφυρί είναι πιθανό να υπάρξει εκ νέου αναστολή.
Αφορά την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% ενός οικοπέδου, εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 645 τ.μ. και κατά το κτηματολογικό φύλλο 652 τ.μ., μετά της επ’ αυτού οικίας, που βρίσκεται στο Δήμο Αμαρουσίου στη θέση «Νέα Φιλοθέη» της περιοχής «Καλογρέζα» και επί της οδού Νεαπόλεως.
Στο οικόπεδο έχει ανεγερθεί με βάση τις σχετικές άδειες μονοκατοικία σε τρεις στάθμες και με θέσεις στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων στο υπόγειο της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης (του Ιουνίου 2025) και με βάση εξωτερική αυτοψία, πρόκειται για μονοκατοικία τριών επιπέδων, ήτοι υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος. Κατόπιν προσεγγιστικής εμβαδομέτρησης μέσω των αεροφωτογραφιών της υπηρεσίας Google Maps, η επιφάνεια ανά επίπεδο ανέρχεται σε 150 τ.μ. περίπου. Για το επίπεδο του υπογείου γίνεται η παραδοχή ότι η επιφάνεια του είναι ίση με των δύο υπερκείμενων ορόφων και περιλαμβάνει εξ ολοκλήρου βοηθητικούς χώρους για τις ανάγκες της κατοικίας. Βάσει των προσκομισθέντων στοιχείων και της εξωτερικής εικόνας της μονοκατοικίας, λαμβάνεται κατά παραδοχή ως έτος κατασκευής το έτος 2005.
Σύμφωνα με παλαιότερες εκθέσεις, η οικία αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 316,54 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 199,25 τ.μ. και πρώτο όροφο επιφάνειας 184,67 τ.μ.. Το υπόγειο περιλαμβάνει 4 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, αποθήκες, Garage 86,04 τ.μ, μηχανοστάσιο, πλυντήριο-σιδερωτήριο, λινοθήκη, W.C., Lift, σκάλα ανόδου κ.α..Το ισόγειο περιλαμβάνει την είσοδο του κτηρίου, καθιστικό, γραφείο, τραπεζαρία, W.C., Lift, σκάλα και τρείς ημιϋπαίθριους χώρους.
Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει το δώμα, δύο υπνοδωμάτια, ξενώνα, Dressing Room, ξενώνα, τρία λουτρά, Sauna, σκάλα, Lift, W.C., δώμα, Master bedrοom, ημιϋπαίθριο χώρο, λουτρό και δύο ξύλινες πέργκολες. Επίσης υφίσταται και πισίνα.
Η… προϊστορία
Ο Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και με σημαντική διεθνή καριέρα, όλα αυτά τα χρόνια δίνει σκληρή μάχη με νομικά μέσα προκειμένου να σώσει το ακίνητό του. Το οποίο και απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2001, την περίοδο που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, δύο χρόνια μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, από τη Σεβίλλη.
Η πολυτελής κατοικία πρωτοβγήκε στο σφυρί στις 19 Δεκεμβρίου 2018, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και με τιμή εκκίνησης 1.060.000 ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ακολούθησε δεύτερος πλειστηριασμός στις 27 Φεβρουαρίου 2019 που και αυτός κατέληξε άγονος. Στη συνέχεια προγραμματίστηκε για τρίτη φορά, για τις 9 Νοεμβρίου 2022 και με επισπεύδουσα την Cepal, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Galaxy II Funding Designated Activity Company» (ειδική διάδοχος της Alpha Bank), αλλά η διαδικασία ανεστάλη.
Υπήρξαν όμως κι άλλες αναρτήσεις στην πλατφόρμα πλειστηριασμών, όπως για τις 17 Ιανουαρίου 2024, πάλι με επισπεύδουσα την Cepal, αλλά με την τιμή εκκίνησης να έχει αυξηθεί, -με βάση νεότερη έκθεση εκτίμησης του Μαΐου 2023-, στα 1.815.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε αναστολή.
Ο Αλ. Σπέντζος και η ανατροπή
Αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με την περιπέτεια των πλειστηριασμών εμφανίζεται και ο Αλέξανδρος Σπέντζος.
Ο επιχειρηματίας, μέλος της γνωστής οικογένειας που ελέγχει τη «Σπέντζος Φιλμ», τα τελευταία χρόνια λόγω ενός παλαιού χρέους κινδυνεύει να χάσει την οικία του στην περιοχή της Πεντέλης.
Υπενθυμίζεται ότι η μεζονέτα ιδιοκτησίας του στη Δημοτική Ενότητα Πεντέλης βρέθηκε στο στόχαστρο των πλειστηριασμών από τον Νοέμβριο του 2022, με επισπεύδοντα ιδιώτη και με αρχική τιμή πρώτης προσφοράς στις 580.000 ευρώ.
Εκείνος ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών και το ίδιο συνέβη στον επαναληπτικό που έγινε τον Μάρτιο του 2023, με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στις 464.000 ευρώ. Το ακίνητο βγήκε στο σφυρί μια ακόμη φορά, τον Ιανουάριο του 2024, με την τιμή πρώτης προσφοράς «κουρεμένη» στις 330.000 ευρώ και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Τώρα επανήλθε στην πλατφόρμα για την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Ωστόσο μεσολάβησε μια σημαντική ανατροπή κατόπιν ανακοπής του Αλ. Σπέντζου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 265.000 ευρώ, κάτι που αμφισβήτησε ο οφειλέτης. Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «ο ανακόπτων προσδιορίζει την αξία και την τιμή πρώτης προσφοράς του εκπλειστηριαζόμενου στο ποσό των 618.000 ευρώ με τιμή μονάδος 2.400 ευρώ/τ.μ.. Προς επίρρωση δε του ισχυρισμού του προσκομίζει την από Μάιο 2026 έκθεση εκτίμησης».

Στην εν λόγω έκθεση επισημαίνεται ότι το ακίνητο βρίσκεται στην Παλιά Πεντέλη σε απόσταση 500 μέτρων από τον ιστορικό Πύργο της Δούκισσας και σε κοντινή απόσταση από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης. «Η δε μεζονέτα που ανεγέρθηκε βάσει της με αρ. 732/1981 oικοδομικής άδειας αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α και Β ορόφους και δώμα και έχει συνολική επιφάνεια 296,35 τ.μ. Κατά την εσωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία μονοκατοικία καλής κατασκευής, με μαρμάρινες επιστρώσεις και μαρμάρινα δάπεδα στους χώρους υποδοχής καθώς και στην κουζίνα και λουτρό, ξύλινα δάπεδα στα υπνοδωμάτια, το δε WC στο mαster bedroom είναι κατασκευασμένο από μαρμάρινους κυβόλιθους, έχει μπανιέρα με υδρομασάζ, με τζάκι τόσο στο σαλόνι όσο και στο master bedroοm. Τέλος στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει μεγάλος κήπος με πεύκα, καλλωπιστικά φυτά με διαδρόμους και παρτέρια επενδυμένα με πλακοστρώσεις και πέτρινη τοιχοποιία περίφραξης».

Περαιτέρω τονίζεται ότι σύμφωνα με τις ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών στην περιοχή τούτες εκκινούν από 2.153 ευρώ/τ.μ. Από την ανάλυση δε συγκριτικών στοιχείων πωλήσεων ακινήτων παρόμοιων με το εκτιμώμενο, η έκθεση καταλήγει ότι η αγοραία αξία του οικοπέδου ανέρχεται σε 618.000 ευρώ (2.400 €/τ.μ).
Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εμπορική αξία και η τιμή της πρώτης προσφοράς για την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, πρέπει να οριστεί στο ποσό των 593.000 ευρώ (296,35 τ.μ. Χ 2.000,00 ευρώ/τ.μ.).
Το “Prince Stafilos”
Περί τις 10 ξενοδοχειακές μονάδες περιλαμβάνονται στη λίστα των σφυριών αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, την κούρσα σε επίπεδο τιμής πρώτης προσφοράς οδηγεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Prince Stafilos” στη Σκόπελο, με τον πήχη να έχει πέσει από τα 3,15 εκατ. ευρώ, στα 2,52 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειωμένος κατά 20% (στο 80% της αρχικής τιμής) λόγω άγονων προσπαθειών.
Αναπτύσσεται σε οικόπεδο 5.520 τ.μ. στη θέση Λειβάδι της Δημοτικής Κοινότητας Σκοπέλου και αποτελείται από δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ. Είναι κατηγορίας 4 αστέρων και δυναμικότητας 51 δωματίων (89 κλινών), με περίοδο λειτουργίας από Μάιο έως Οκτώβριο.

Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις, αρχικά το ακίνητο κατασκευάστηκε το 1969, ενώ στη συνέχεια έχουν εκδοθεί η αρ. 2821/1979 οικοδομική άδεια η οποία αφορούσε ανέγερση διωρόφου οικοδομής (Ξενοδοχείο) συνολικής δόμησης 2.433,00 τ.μ., η αρ. 198/1988 οικοδομική άδεια σύμφωνα με την οποία έγινε προσθήκη προστεγάσματος εισόδου στην είσοδο του οικοπέδου της ξενοδοχειακής μονάδας «Πρίγκηψ Στάφυλος» και τέλος με την αρ. 46/2007 οικοδομική άδεια έγινε προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Με βάση τα στοιχεία η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 1.033,56 τ.μ., α’ όροφο εμβαδού 971,75 τ.μ., β’ όροφο εμβαδού 551,50 τ.μ., υπόγειο εμβαδού 1.033,56 τ.μ. και γκαράζ εμβαδού 380 τ.μ.
Ακόμη, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει κατασκευαστεί πισίνα, επιφάνειας περίπου 70 τετρ. μέτρων. Η ποιότητα κατασκευής είναι συνήθης της εποχής, ο βαθμός συντήρησης χαρακτηρίζεται καλός και δεν υπάρχουν φθορές και εκτεταμένες ζημίες μακροσκοπικά ορατές. Τέλος, ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος και περιφραγμένος με τοιχίο.
Διαβάστε ακόμη
Δύο ξενοδοχειακές αφίξεις πολλών αστέρων στην «καρδιά» του καλοκαιριού σε Μύκονο και Σάμο (pics)
Ιδιωτικό χρέος: Οκτώ παρεμβάσεις για δάνεια, κατασχέσεις και πρώτη κατοικία έως τον Νοέμβριο
72 δόσεις ή εξωδικαστικός; Πότε συμφέρει η κάθε ρύθμιση και πού κρύβονται οι παγίδες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.