Η ώρα της κρίσης για το βιομηχανικό συγκρότημα της «Βιοχαρτική ΑΒΕΕ» φτάνει καθώς για την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης 2.846.052 ευρώ.

Η προσπάθεια να βγουν στο σφυρί η έκταση και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο ξεκίνησε από πέρυσι και ο αρχικός πλειστηριασμός είχε οριστεί για τις 16 Μαρτίου 2023 με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται στα 3.285.000 ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία οδηγήθηκε σε αναστολή.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, πρόκειται για ένα συγκρότημα βιομηχανικών κτισμάτων συνολικής δόμησης 20.950 τ.μ. που σταμάτησε τη λειτουργία του το 2015. Όπως σημειώνεται, η άδεια λειτουργίας έχει λήξει και με βάση την τεχνική έκθεση αν διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις και κυρίως άδεια διάθεσης αποβλήτων και άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων δύναται να ανανεωθεί.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα αντικείμενα-μηχανήματα είναι μέσης παλαιότητας 20-25 ετών, μη λειτουργικά και σε κακή κατάσταση λόγω έλλειψης συντήρησης, ενώ τα περισσότερα θεωρούνται οικονομικά απαξιωμένα.

Ακόμη, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού είναι εμπεπηγμένο στο ακίνητο και κατασκευασμένο για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα σε τυχόν αποσυναρμολόγηση ή αποξήλωση να είναι άχρηστο.

Σε κάθε περίπτωση, στον επικείμενο πλειστηριασμό που γίνεται με μειωμένη τιμή εκκίνησης αναμένεται να βγουν το ακίνητο (οικόπεδα και εγκαταστάσεις) της εταιρείας στη θέση Ντρασαριά στον Ασπρόπυργο Αττικής και συγκεκριμένα:

-Ένα οικόπεδο εκτάσεως βάσει τίτλου κτήσεως 11.405 τ.μ. και βάσει Κτηματολογίου 10.900 τ.μ.,

-Ένα οικόπεδο εκτάσεως σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως 5.574 τ.μ. και σύμφωνα με το Κτηματολόγιο 5.391 τ.μ.

-Ένα οικόπεδο εκτάσεως σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως 4.447 τ.μ. και σύμφωνα με το Κτηματολόγιο 4.567 τ.μ.
-Ένα αγροτεμάχιο (αγρός) εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσεως 5 στρεμμάτων,

-Ένας αγρός μετά των επ’ αυτού πάσης φύσεως κτισμάτων, ανεγερθέντων και ανεγερθησομένων, στην ίδια θέση.

-Ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως βάσει τίτλου κτήσεως 1.508 τ.μ. και βάσει Κτηματολογίου 1.345 τ.μ.

Τα παραπάνω αποτελούν ενιαία γηπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας βάσει τίτλων κτήσεως 32.694,69 τ.μ. επί της οποίας έχει κατασκευαστεί το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής χάρτου.

Μαζί βγαίνουν άλλα τέσσερα αγροτεμάχια που συναποτελούν ενιαία γηπεδική έκταση συνολικής επιφάνειας 5.988,33 τ.μ. η οποία είναι περιφραγμένη με υψηλό τοιχίο σκυροδέματος. Η εν λόγω έκταση αποτελεί αποθηκευτικό χώρο απορριμμάτων χαρτιού του εργοστασίου.

Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνεται ακόμη ένας αγρός 2.300 τ.μ. στη θέση «Δύο πεύκα», επίσης στον Ασπρόπυργο επί της οδού Αγίας Σοφίας.

Με βάση την έκθεση του νέου πλειστηριασμού οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι:

– για το αγροτεμάχιο συνολικής εκτάσεως 32.022 τ.μ. μετά των επ’ αυτού κτισμάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού (εργοστασίου), που αποτελούν ενιαίο οικονομικό σύνολο, το ποσό των 2.846.052 ευρώ (εκ των οποίων 1.484.000 ευρώ για το αγροτεμάχιο μετά των επ’ αυτού κτισμάτων και 1.362.052 ευρώ για το μηχανολογικό εξοπλισμό).

-για το αγροτεμάχιο συνολικής εκτάσεως 5.988,33 τ.μ. το ποσό 58.700 ευρώ.

-για το αγροτεμάχιο εκτάσεως 2.300 τ.μ., που βρίσκεται στα Δύο Πεύκα, το ποσό των 34.500 ευρώ.

Έτσι, η νέα συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 2.939.252 ευρώ, δηλαδή μειωμένη κατά 345.748 ευρώ.

Η πορεία από το 1989

Η Βιοχαρτική ιδρύθηκε το 1989 και βρίσκεται σε πτώχευση, αλλά μέχρι να φτάσει εκεί μεσολάβησαν αρκετές περιπέτειες. Έτσι, μετά από σοβαρά οικονομικά προβλήματα το Εφετείο Πειραιά, τον Ιούλιο του 2013, επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2012, υπό τη διαλυτική αίρεση της ακριβούς τήρησης όλων των όρων της. Όπως σημειωνόταν στην απόφαση «σε περίπτωση μη τήρησης οιουδήποτε όρου εκ μέρους της αιτούσας επέρχεται αυτοδικαίως η ανατροπή της συμφωνίας αυτής».

Κατά τη χρήση του 2013 που αφορούν τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα η εταιρεία εμφάνιζε κύκλο εργασιών 56.252 ευρώ έναντι 1,45 εκατ. ευρώ την προηγούμενη, με τις υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα 39,3 εκατ. ευρώ και τις συσσωρευμένες ζημίες στα 7,3 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2019 κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση με την οποία ζητήθηκε η κήρυξή της σε πτώχευση και η σφράγιση της περιουσίας της.

Τελικά στις 26 Νοεμβρίου 2021 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε την Βιοχαρτική σε κατάσταση πτώχευσης ορίζοντας ως χρόνο παύσεως πληρωμών την 26-11-2019, ενώ διέταξε τη σφράγιση του καταστήματος και της υπόλοιπης περιουσίας της από τον σύνδικο της πτώχευσης.

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» του Γ. Προκοπίου στο project του Ελληνικού – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με τη Lamda

Κάρλος Μορένο: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού της (pics)

Ξεκινά η «μάχη» για τη νέα εποχή του ΣΕΒ-Σπύρος Θεοδωρόπουλος vs Ιουλίας Τσέτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ