Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει μια εμμονή με το χρυσάφι. Το θεωρούσαν τη σύνδεσή τους με τον κόσμο των Θεών, επειδή το μέταλλο αυτό δε σκουριάζει ποτέ. Στη σημερινή εποχή, ο χρυσός διατηρεί την αξία του, όμως ως «πολύτιμα μέταλλα» μπορούν να εκλαμβάνονται πολλά ακόμα. Όπως, για παράδειγμα, μια… Porsche.

Μην σας φαίνεται περίεργο. Ο αμερικανικός πάροχος υπηρεσιών πληρωμών Bitcoin, BitPay, διαφημίζει την αγορά μιας Porsche με χρήση Bitcoin ως… μετατροπή κρυπτονομισμάτων σε πολύτιμο μέταλλο! Ας δούμε το γιατί: Αυτή την εβδομάδα, ένας τοπικός dealer της γερμανικής μάρκας στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Porsche Towson, ανακοίνωσε ότι άρχισε να δέχεται πληρωμές από πελάτες για αγορά αυτοκινήτων με χρήση Bitcoin, Ethereum, Shiba Inu κ.α.

Η BitPay άρπαξε αμέσως την ευκαιρία και στο πρώτο tweet, ανέφερε: «Μετατρέψτε τα κρυπτονομίσματά σας σε πολύτιμο μέταλλο στην Porsche Towson. Τώρα, δέχεται κρυπτονομίσματα ως πληρωμή για αγορές αυτοκινήτων». Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αμερικανική crypto-κοινότητα, καθώς ο συγκεκριμένος dealer είναι ο πρώτος που δέχεται κάτι τέτοιο μετά την υπαναχώρηση της Tesla από σχετικό σχέδιο, πέρυσι.

Στην πράξη, τα περί «πολύτιμου μετάλλου» δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Κι αυτό γιατί σε κάποιες μάρκες, κάποια μοντέλα χρησιμοποιούνται ως μέσα αποθήκευσης ή ανύψωσης αξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, εκτός από τους συλλέκτες, υπάρχουν portfolio managers που προτείνουν την αγορά κλασικών αυτοκινήτων ως επενδύσεις στους πελάτες τους. Και, τα κλασικά του σήμερα, είναι τα μοντέλα του χθες.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως, σε ό,τι αφορά την Porsche, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μοντέλα που έχουν αλλάξει χέρια σε μυθικά ποσά. Όπως μια Porsche 917K του 1970 που πουλήθηκε για 14,08 εκατ. δολάρια, μια 956 του 1982 που άλλαξε χέρια για 10,1 εκατομμύρια, μια 550 Rennsport Spyder του 1956 που πουλήθηκε για 6,1 εκατομμύρια και μια Porsche 911 GT1 Strassenversion του 1998 που άλλαξε χέρια για 5,6 εκατ. δολάρια.

Τέτοιου είδους συμφωνίες, εκτιμούν αναλυτές, οι οποίες επιτρέπουν στους κατόχους κρυπτονομισμάτων να χρησιμοποιήσουν τα άυλα assets τους σε μέσα αποθήκευσης αξίας ή είδη πολυτελείας, όπως τα σπορ αυτοκίνητα, δημιουργούν αίσθημα «ασφάλειας» στους κατόχους κρυπτονομισμάτων και ενθουσιασμό σε περισσότερους να επενδύσουν.

Διαβάστε ακόμη

Ανακατατάξεις και πωλητήρια φέρνει στην αγορά η ενεργειακή ακρίβεια

ΕΝΦΙΑ: Στο α’ δεκαήμερο Μαΐου τα εκκαθαριστικά

Επαναλειτουργεί από το μεσημέρι το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά