Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η αξιοποίηση του πολυσυζητημένου ακινήτου στη λεωφόρου Κηφισού, το οποίο έχει περάσει υπό τον έλεγχο του επενδυτικού οίκου της Hines.

Σε συνέχεια των αδειοδοτικών διαδικασιών που «τρέχει» ήδη από τις αρχές του έτους η εταιρεία Hirg A.E., η οποία συνδέεται με τον όμιλο της Hines, οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού έχουν παράσχει ήδη από τις αρχές Ιουλίου την έγκρισή τους όσον αφορά τη μελέτη ανέγερσης του νέου συγκροτήματος που θα έχει εμπορική χρήση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο εν λόγω ακίνητο ο όμιλος της Blackrock, μέσω της εταιρείας Artume σχεδίαζε τη δημιουργία του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens, μία επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που συνάντησε ουκ ολίγες αντιδράσεις αλλά και γραφειοκρατικά κωλύματα κι έμεινε τελικά στα χαρτιά λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, όπως διαπιστώθηκε από τους επενδυτές στο τέλος του περασμένου έτους.

Τώρα, η Hirg στην οποία έχει περάσει εδώ και λίγους μήνες η έκταση στο οικοδομικό τετράγωνο 124/75 του δήμου Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος έλαβε το πράσινο φώς για τη μελέτη που αφορά την κατασκευή του νέου διώροφου καταστήματος με ανοικτό χώρο στάθμευσης στο δώμα, για το οποίο υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία μίσθωσης με την αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Leroy Merlin.

Oι άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού είναι απαραίτητες δεδομένου ότι το νέο κτίριο γειτνιάζει με το βιομηχανικό συγκρότημα Κλωστήρια Λαναρά- Κύρτση, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία υπογράφηκε από την προηγούμενη ηγεσία του, θέτει και συγκεκριμένους όρους, ώστε το νέο κτίριο «να συνδιαλέγεται αρμονικά με το χαρακτηρισμένο μνημείο των κλωστηρίων Λαναρά», «να μην παρεμποδίζεται η θέαση του μνημείου», ενώ προτείνεται, μεταξύ άλλων και η τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης με χρήση αποκλειστικά από τη λεωφόρο Κηφισού ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου.

Πέρα από τη νέα επένδυση στη λεωφόρο Κηφισού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος έχει έρθει πιο κοντά εσχάτως και για την ολοκλήρωση του έτερου deal, κατόπιν των σχετικών συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες και δή την Εθνική, που αφορά το εμπορικό κέντρο Athens Heart του ομίλου της Pasal. Επιπλέον, αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο όμιλος για το project του Bοτανικού (σ.σ. έχει έλθει σε προκαρκτική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βωβού), το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ωστόσο είναι πιο πολύπλοκο δεδομένου ότι εμπλέκεται και ο δήμος της Αθήνας.

H Hines πρωτοέγινε γνωστή στη χώρα μας όταν απέκτησε από κοινού με την Henderson Park το πρώην Athens Ledra νύν Grand Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εξετάζει όλες τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα τόσο στο κομμάτι του τουρισμού εντός κι εκτός Αθηνών (βλ. Κρήτη) όσο και στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Διεθνώς, ξεκινώντας το 1957 στην Αμερική, η Hines έχει αυτή την στιγμή παρουσία σε 214 πόλεις σε 24 χώρες. Αυτή την στιγμή, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 120,6 δισ. δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων για λογαριασμό τρίτων), ενώ έχει υπό ανάπτυξη αυτή την στιγμή 128 projects σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, ιστορικά, ο όμιλος έχει αποκτήσει, αναπτύξει ή ανακατασκευάσει 1.348 ακίνητα, ενώ το χαρτοφυλάκιο της τώρα περιλαμβάνει συνολικά 512 ακίνητα.

Στην Ευρώπη, η Hines άρχισε να δραστηριοποιείται το 1991 κι έχει αναπτύξει έκτοτε την ευρωπαϊκή της πλατφόρμα, έχοντας παρουσία σε 55 πόλεις σε 13 χώρες. Το ευρωπαϊκό της χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 16,7 δισ. δολαρίων στη Δανία, την Φινλανδία, την Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.