business stories

Prosperty: Η ελληνική startup που αναβαθμίζει την αγοραπωλησία και ενοικίαση ακινήτων

  • Anastasis Giabanis


Νέα εμπειρία αγοραπωλησίας και ενοικίασης, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική σε χρόνο και κόστος

Νέα δεδομένα διαμορφώνουν πλέον την αγορά ακινήτων, αφού η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια στον κλάδο. Από το 2018, η αγορά φάνηκε να ανακάμπτει κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν ξένοι επενδυτές για πολυτελή ακίνητα και εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας και του κινήτρου της απόκτησης golden visa αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης της οικονομίας διαμοιρασμού στην αγορά ακινήτων, η οποία οδήγησε  στο μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο,  η υγειονομική κρίση φαίνεται ότι δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την αγορά ακινήτων. Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και η ανασφάλεια για ταξίδια στο εξωτερικό που επικρατεί αλλάζουν άρδην το τοπίο, κάτι που θα καταγραφεί ακόμα πιο έντονα έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή. η αγοραπωλησία ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία που οδηγεί σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, τα οποία συχνά αποθαρρύνουν τους υποψήφιους ξένους αγοραστές με αποτέλεσμα πολύ από αυτούς να εγκαταλείπουν την προσπάθειά και να στρέφονται σε άλλες αγορές.

Το μέσο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση μίας αγοραπωλησίας ενός μέσου ακινήτου είναι περίπου από οκτώ έως και δώδεκα μήνες, κάτι που εξαρτάται βέβαια σε μεγάλο βαθμό από την ωρίμανση αυτού, τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Στην ενοικίαση μπορεί οι χρόνοι να είναι ταχύτεροι ωστόσο τα προβλήματα εκεί είναι άλλα. Η εμπειρία του ενοικιαστή πολλές φορές είναι δυσάρεστη καθώς υπάρχει έλλειψη αναλυτικών δεδομένων και παραπληροφόρηση ως προς τη διαθεσιμότητα του ακινήτου. Τέλος, η σύνταξη του μισθωτηρίου και η υπογραφή αυτού αποτελούν πολλές φορές χρονοβόρες διαδικασίες.

Την απάντηση σε αυτά ειδικά τα προβλήματα έρχονται να δώσουν καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες που διευκολύνουν τη διαδικασία αγοράς ή ενοικίασης ακινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Prosperty, μία αμιγώς ελληνική startup που δίνει λύση στην μέχρι τώρα έλλειψη αναλυτικών δεδομένων και την απουσία της  τεχνολογίας στις σχετικές διαδικασίες και διαμορφώνει μια καλύτερη εμπειρία τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους δυνάμει αγοραστές ή ενοικιαστές. Η Prosperty ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση από επενδυτικά funds της τάξης του 1,1 εκατ. ευρώ.

Aναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για κάθε ακίνητο και όπου απαιτείται παρέχει έλεγχο νομιμότητας του ακινήτου και κατά παραγγελία τεχνική υποστήριξη για την έκδοση και επαλήθευση των επιπλέον απαραίτητων εγγράφων. Τα έγγραφα ψηφιοποιούνται και αποκτούν ταυτότητα στην πλατφόρμα και το ακίνητο αναρτάται και διατίθεται όταν είναι πραγματικά έτοιμο για μεταβίβαση.

Σημαντικές καινοτομίες της συγκεκριμένη πλατφόρμας αποτελούν το 360° walkthrough experience, η παραγωγή νέων κατόψεων που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα για κάθε ένα ακίνητο αλλά και η δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων τόσο κατά την αγορά όσο και κατά την ενοικίαση των ακινήτων. Στην εποχή του Covid-19 η Prosperty ελαχιστοποιεί την ανάγκη για φυσική επαφή στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων.

Μιλώντας στο NM, o Αντώνης Μαρκόπουλος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prosperty επισημαίνει ότι η καινοτομία και η τεχνολογία μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά ακινήτων να μετατραπεί σε μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, «πολλοί είναι οι επενδυτές και ειδικά ξένοι οι οποίοι δεν επενδύουν στη χώρα μας λόγω της αυξημένης γραφειοκρατίας και της έλλειψης διαφάνειας στις διαδικασίες αγοράς ενός ακινήτου. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταλαιπωρούνται μήνες προκειμένου να βρουν ένα κατάλληλο ακίνητο προς ενοικίαση.

Η Prosperty προσφέρει μια νέα εμπειρία αγοραπωλησίας και ενοικίασης σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, λιγότερο γραφειοκρατική, περισσότερο ψηφιακή και απείρως πιο αποτελεσματική σε χρόνο και κόστος τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή και ενοικιαστή. Αποτελεί μια ουσιαστική νέα και καινοτόμα λύση για την αγορά και ένα σημαντικό εργαλείο για όσους σκοπεύουν να διαθέσουν, αποκτήσουν ή ενοικιάσουν ένα ακίνητο. Στόχος της Prosperty είναι να μη μείνει μόνο στην Ελλάδα αλλά να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες αγορές».