Το τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ και περιπετειώδες σήριαλ της αλυσίδας ρούχων Raxevsky αναμένεται να παιχτεί την ερχόμενη Παρασκευή 21 Μαΐου. Τότε έχει προγραμματιστεί να γίνει ο πλειστηριασμός για το ακίνητο του Γιώργου Μουρτζούχου και του γιου του Αχιλλέα στο Καστρί. Είναι το ακίνητο που έχει φορτωθεί με τις υποθήκες για τα δάνεια της πτωχευμένης εταιρείας.

Πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία που περιλαμβάνει ισόγειο πολυτελές διαμέρισμα εμβαδού 339 τ.μ., με λίβινγκ ρουμ, τραπεζαρία, τρεις κοιτώνες, δύο λουτρά, dress room κ.α, υπόγεια αποθήκη 96 τ.μ., που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με το διαμέρισμα και τρεις θέσεις στάθμευσης που καθεμιά είναι 20 τ.μ. Στην εν λόγω ιδιοκτησία ανήκουν κατά αποκλειστική χρήση δύο τμήματα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου (συνολικής έκτασης 2.055,9 τ.μ.).

Επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas για συνολική οφειλή ύψους 1,53 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 για 300.000 ευρώ. Στα βάρη του ακινήτου υπάρχουν υποθήκες υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της ΑΑΔΕ.

Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία είχε προγραμματιστεί αρχικά να βγει στο σφυρί τον Οκτώβριο του 2020 με τιμή πρώτης προσφοράς στις 780.000 ευρώ, όμως ο Γ. Μουρτζούχος και ο γιος του άσκησαν ανακοπή, προβάλλοντας ότι η αξία της φτάνει τα 1,11 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το δικαστήριο έκρινε ότι το ακίνητο βρίσκεται σε «οικιστική περιοχή, στην οποία εντοπίζονται ιδιωτικές κατοικίες υψηλής ποιότητας κατασκευής, που συγκεντρώνει κατοίκους υψηλής εισοδηματικής τάξης και αποτελεί μια εκ των πλέον προνομιακών οικιστικών περιοχών των βορείων προαστίων της Αθήνας λόγω της εξαιρετικής ρυμοτομίας που προσφέρει και της πανοραμικής θέας προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την Πάρνηθα».

Έτσι, δέχθηκε την ανακοπή προσδιορίζοντας την αξία και την τιμή πρώτης προσφοράς στις 900.000 ευρώ.

Η ιστορική διαδρομή, η άνοδος και η πτώση

Η ιστορική διαδρομή της οικογένειας που έχτισε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στην αγορά της γυναικείας ένδυσης έχει την αφετηρία της στην τσαρική Ρωσία. Ο παππούς της Έλενας και της Δήμητρας Raxevsky ήρθε το 1912 στην Ελλάδα και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αγορά ενδύματος. Το νήμα πήραν οι γονείς τους που το 1953 ξεκίνησαν την παραγωγή ενδυμάτων και την πώλησή τους σε πελάτες χονδρικής σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας μια από τις πρώτες μεγάλες κάθετες εξαγωγικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Η Δήμητρα ήταν η μικρότερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας και από πέντε ετών το εργοστάσιο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της. Έτσι, όπως έχει η ίδια αφηγηθεί, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, είχε μάθει να σχεδιάζει, να ράβει και να κόβει όλων των ειδών τα ρούχα. «Όταν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της απολάμβαναν τις διακοπές τους και το μόνο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους ήταν το παιχνίδι, εκείνη συνέχιζε να εργάζεται φανατικά, εξελίσσοντας διαρκώς τις γνώσεις της». Το εργοστάσιο το εγκατέλειψε μόνο την περίοδο που πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει οικονομικά, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1979. Τότε ήταν που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κηφισιά, με το όνομα Miss Raxevsky

Τρία χρόνια πριν, το 1976, η Ελένη Raxevsky και ο σύζυγός της Γιώργος Μουρτζούχος είχαν κάνει το δικό τους πρώτο βήμα, ιδρύοντας την εταιρία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε., που είχε εξαγωγικό προσανατολισμό προς χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Το 1982 οι δύο αδελφές αποφάσισαν να συνεταιριστούν και έτσι προέκυψαν τα δύο επόμενα καταστήματα στο Κολωνάκι και την Πατησίων. Η συμπόρευση κράτησε μέχρι το 1989 οπότε το brand διέθετε πλέον 10 σημεία πώλησης, έχοντας εδραιωθεί στην αγορά. Στη συνέχεια η Δήμητρα άνοιξε τα φτερά της, μαζί με τον Αβεντίς Μπαλιάν δημιουργώντας τη Mini Raxevsky, μια ξεχωριστή εταιρία που καθιερώθηκε ως μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής μόδας στην Ελλάδα με τη φήμη και τα καταστήματά της να φτάνουν μέχρι την Αυστραλία και το Μεξικό. Σήμερα η «Mini» παραμένει «ζωντανή», σε αντίθεση με την Miss Raxevsky που μετά από ένα success story, με 55 καταστήματα εντός κι εκτός συνόρων, έπεσε στα βράχια…

Οι αιτίες ήταν πολλές. Κατ αρχήν, η ίδια η πρόωρη απώλεια της Ελένης Raxevsky, μετά την οποία ο Γ. Μουρτζούχος ανέλαβε τα ηνία τόσο της οικογένειας όσο και της επιχείρησης. Το 2004, όταν γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρέν, σε μια περίοδο που η φίρμα αναπτυσσόταν ραγδαία μέσω franchise, άλλαξε και ο ίδιος ρότα. Με την κατοικία (1.000 περίπου τ.μ.) του ζευγαριού στην Εκάλη να ξεχωρίζει για την ακριβή της επίπλωση και να απηχεί ένα luxury life style…

Η ανοδική τροχιά όμως κράτησε λίγα ακόμη χρόνια και όταν η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης το «οικοδόμημα» της Miss Raxevsky άρχισε να κλονίζεται σοβαρά. Έτσι σιγά σιγά το δίκτυο της αλυσίδας περιορίστηκε και οι πωλήσεις πήραν την κατιούσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος από 25 εκατ. ευρώ το 2010, έπεσε στα 21,3 εκατ. το 2011, στα 14,8 εκατ. το 2012, ενώ έκανε βουτιά στα 7,5 εκατ. το 2014 για να περιοριστεί σε μόλις 3,5 εκατ. το 2015 και ακόμη παρακάτω στη συνέχεια, με τις ζημιές να διογκώνονται. Οι όποιες προοπτικές «επανόδου» ακυρώθηκαν λόγω συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αλλά και του έντονού ανταγωνισμού από τους ξένους ομίλους που στο μεταξύ «εισέβαλαν» στην ελληνική αγορά…

Το λουκέτο, η πτώχευση και η…συνέχεια

Το 2016 έγινε μια προσπάθεια με την αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Το δικαστήριο επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης, αλλά και αυτό απλά έδωσε μια παράταση ζωής μέχρι έρθει το λουκέτο τον Φεβρουάριο του 2019 και η πτώχευση. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 30 Οκτωβρίου 2020, αποδεχόμενο σχετική αίτηση από ιδιώτη πιστωτή, κήρυξε την επιχείρηση και επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 31η Οκτωβρίου 2018.

Στο μεταξύ όμως από το Μάιο του 2019 εμφανίστηκε μια νέα εταιρεία, η Style and Beauty Fashion I.K.E, που έκτοτε και μέχρι σήμερα διακινεί γυναικεία ρούχα μέσω e-shop από την ιστοσελίδα raxevsky.com. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των (απλήρωτων) εργαζομένων της επιχείρησης, οι οποίοι διατύπωσαν υποψίες για τα πραγματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα διαδικτυακής «συνέχειας» του brand…

Διαβάστε ακόμα:

Άρση lockdown: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ – Tα πρόστιμα για τους παραβάτες

Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι ευκατάστατος; – Έχουμε την απάντηση

Άρση lockdown: Παίρνοντας πίσω την παλιά ζωή μας