«Ο ουρανοξύστης επαναπροσδιορίζει τα αρχιτεκτονικά πρότυπα με τον σχεδιασμό του που εμπνέεται από τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, και συνθέτει μία μορφή αρχιτεκτονικής του κτιρίου που αντικατοπτρίζει τα στάδια της μεταμόρφωσης. Οι ρευστές καμπύλες αντικαθιστούν τις άκαμπτες γραμμές σε μια παραμετρική γλυπτική σχεδίαση, η οποία προσδίδει στον Πύργο μια αίσθηση κίνησης και χάρης και τον μετατρέπει σε ένα ζωντανό έργο αστικής τέχνης για τους διαμένοντες. Οι δυναμικές καμπύλες στο περίβλημα του κτιρίου φέρουν ανακλαστικές επιφάνειες και ιριδίζοντα υλικά, ενώ μοτίβα που θυμίζουν φτερά πεταλούδας δημιουργούν ένα παιχνίδι οργανικής γεωμετρίας με αναδιπλώσεις και στροβιλισμούς.»

Η περιγραφή της Ρίας Βογιατζή Ξένου στο newmoney για το νέο μεγάλο έργο της ELASTIC Architects στο κέντρο του Ντουμπάι γεννά εικόνες που παραπέμπουν σε έργο τέχνης και όχι σε ένα ακόμα πολυόροφο κτίριο. 

Όμως, στόχος για το “Banyan Tree Residences – Aurelia Dubai” δεν είναι να ξεχωρίζει μόνο χάρη στη μορφή του. Η βιωσιμότητα είναι η βασική φιλοδοξία του.

«Η παλέτα υλικών του Πύργου έχει επιλεγεί με γνώμονα τον βιοφιλικό σχεδιασμό και την ισχυρή δέσμευση στη βιωσιμότητα, ενώ οι γήινοι τόνοι και τα φυσικά υλικά αποπνέουν μια ήρεμη ατμόσφαιρα, σε αρμονία με τη φύση. Η αρχιτεκτονική καινοτομία και η φύση συνομιλούν με στόχο την δημιουργία ενός χώρου διαβίωσης που εξυμνεί την ισορροπία μεταξύ της φυσικής αρμονίας και του σύγχρονου τρόπου ζωής.»

Αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα, στην χαρακτηρισμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO περιοχή του Diriyah της Σαουδικής Αραβίας, ετοιμάζεται το Four Seasons Hotel Diriyah. Το interior design έχει αναλάβει η ELASTIC. 

«Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου αντλεί έμπνευση από τις τοπικές παραδόσεις» μας περιγράφει η Ρία Βογιατζή. «Χρησιμοποιήθηκαν γήινες αποχρώσεις για να αποδώσουν την απλότητα και την αυθεντικότητα της ιστορικής κατοικίας Najdi η οποία μας ενέπνευσε να σχεδιάσουμε custom μοτίβα, έπιπλα, χαλιά και φωτιστικά. Μέσω των γεωμετρικών μοτίβων σε συμμετρική επανάληψη, δημιουργείται μια αίσθηση αρμονίας που διαπλέκεται με το φως και τη σκιά για να μεταφέρει τους επισκέπτες στο χρόνο μέσω των αισθήσεων».

Από την Αθήνα στα διεθνή πολυτελή resort 

Τα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία στη Μέση Ανατολή έρχονται να προστεθούν σε έναν κατάλογο έργων κυρίως σε Αμερική, Λατινική Αμερική, Καραϊβική, Ντουμπάι και Σαουδική Αραβία, που έχουν αναδείξει την ELASTIC σε ισχυρό διεθνή παίκτη στον τομέα των high-end resort και mixed use με βίλες. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004, όταν η Ρία Βογιατζή αποφοίτησε από την σχολή αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μαζί με τον επίσης αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Ξένο ξεκίνησαν με έργα στον τομέα του αθλητισμού και στη συνέχεια στράφηκαν στον χώρο του τουρισμού. Πλέον το 80% των έργων της ELASTIC βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας ήταν η συνεργασία με την Aman Resorts για κατασκευή βιλών στο Μαυροβούνιο. 

Το χαρτοφυλάκιο της ELASTIC περιλαμβάνει έργα με διεθνές αποτύπωμα, όπως τα Delano Miami και Delano Dubai, Rosewood Barbuda, Four Seasons Dubai, Four Seasons Σ. Αραβίας και Μαυρίκιου, Banyan Tree Greece σε Dubai και Κόστα Ρίκα, Οne & Only Μykonos, Amanvari Μexico, Mondrian Marrakesh, Ναmmos Maldives, Ναmmos Dubai και Ναmmos Σ. Αραβίας. 

«Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο για μία ελληνική εταιρεία να διεκδικεί έργα στο εξωτερικό, πλέον όμως μας γνωρίζουν οι operators διεθνώς και μας καλούν σε σημαντικά, μεγάλης κλίμακας έργα για να αναλάβουμε την μελέτη, το αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ή και το interior design όπως και το masterplan, λόγω της εμπειρίας μας και του μοναδικού design που προσφέρουμε. Οι αρχιτέκτονες της ELASTIC είναι ταλαντούχοι και πολυδιάστατοι experts στο global design και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για τα έργα μας» περιγράφει η Ρ. Βογιατζή Ξένου. 

«Βασικό συστατικό της σχεδιαστικής μας προσέγγισης αποτελεί η αντανάκλαση της αρχιτεκτονικής που οραματιζόμαστε στην γλυπτική της απόδοση – κάθε έργο πλάθεται ως ένα γλυπτό, διατηρεί την ταυτότητα του σε όλες τις εκφάνσεις της και οι φόρμες, οι αναλογίες, οι υλικότητες και οι χρωματικές παλέτες, είναι στοιχεία που αποτελούν κομμάτια ενός εξελισσόμενου παζλ. H γλυπτική αυτή προσέγγιση μας ενέπνευσε το όνομα ELASTIC.»

H αναγνώριση έχει έρθει και από διεθνείς διαγωνισμούς όπου η ELASTIC έχει κερδίσει βραβεύσεις όπως τα International Design Awards (IDA), the German Design Awards, the European Design Awards London, the BIG SEE Interior Design Awards, the Tourism Awards, the Interior Commercial Awards και ICONIC Awards. 

Έρευνα και καινοτομία για βιώσιμα υλικά

Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Λονδίνο, Τορόντο, Ντουμπάι και Κύπρο.

Μία ομάδα περίπου 100 αρχιτεκτόνων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αναπτύσσει όχι μόνο τα αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά και έρευνα για καινοτόμα υλικά, όπως παρουσίασε η Ρ. Βογιατζή Ξένου στο 2ο Building Materials Forum 2024. 

«Μέρος της μελέτης μας είναι να βρούμε ή να δημιουργήσουμε νέα υλικά (αν δεν υπάρχουν ήδη), που να εξυπηρετούν το design vision και τις ανάγκες του πελάτη. Επομένως, έχουμε στο γραφείο χώρους έρευνας και καινοτομίας υλικών αλλά και συνεργάτες που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε νέα υλικά με ιδιότητες φυσικού υλικού, τα οποία θα έχουν αντοχή στον χρόνο και την χρήση αλλά και θα εξυπηρετούν την αισθητική ανάγκη της οργανικότητας ανάλογα με το design intent. » 

Αυτή την περίοδο η ομάδα της ELASTIC δουλεύει σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία: το mixed used resort Amanvari στο Los Cabos του Μεξικού που είναι υπό κατασκευή. 

Το έργο, αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, περιλαμβάνει ένα πολυτελές θέρετρο με spa και μια σειρά από πάνω από 60 βίλλες. Η ELASTIC ανέλαβε το masterplan, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το interior design. 

«Μια συνεκτική παλέτα υλικών, που αποτελείται αποκλειστικά από τέσσερα υλικά – πέτρα, ξύλο, μέταλλο και σκυρόδεμα – διατρέχει ολόκληρο το έργο, προσφέροντας μια αίσθηση ενότητας και συνοχής. Προορισμένο να γίνει ο νέος εμβληματικός προορισμός της Aman στο Μεξικό, το Amanvari έχει σχεδιαστεί από την ELASTIC για να προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό καταφύγιο, αρμονικά εντεταγμένο στο φυσικό περιβάλλον, που προσφέρει ονειρική θέα στην Θάλασσα του Κορτές. Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής μας στο να σχεδιάζουμε μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας συνδυάζοντας την πολυτέλεια με την λειτουργικότητα. Με την ομάδα μας να συνεργάζεται διασυνοριακά, διασφαλίζουμε ότι κάθε πτυχή του έργου μελετάται σχολαστικά ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα αισθητικής και ποιότητας.»

Διαβάστε ακόμη 

«Κύμα» luxury κατοικιών στην Ελλάδα – Πού βρίσκονται, πόσο πωλούνται, ποιοι τις φτιάχνουν (pics) 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ξεκινά η μάχη για τα τεκμήρια με 3 «κλικ»

Χώρο για μέτρα στήριξης ως τον Σεπτέμβριο φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ