Ήταν αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης όταν ο νεαρός βασιλιάς του bitcoin, συνειδητοποίησε πρώτος μετά το κλείσιμο των συναλλαγών της μέρας, ότι η χασούρα δεν ήταν απλά μεγάλη, αλλά τεράστια.

Το αγόρι με τα μαλλιά αφάνα που δηλώνει vegan και μέχρι πρότινος ήταν ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, πιθανότατα έκανε ώρα να συνειδητοποιήσει ότι 15 δισεκατομμύρια δολάρια και κάτι ψιλά της προσωπικής του περιουσίας είχαν εξαφανιστεί.

To Bloomberg δεν άργησε καθόλου να βγάλει την είδηση για τον τριαντάρη «λευκό ιππότη» των crypto, αυτόν που διέπεται από αλτρουιστικά αισθήματα, θέλοντας να είναι δισεκατομμυριούχος για να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Όπως συνηθίζεται σε αυτά τα catastrophe story που εξιτάρουν πάντα ο τίτλος «Έχασε το 94% της προσωπικής περιουσίας του μέσα σε μια μέρα» ήταν κυριολεκτικά όμως αυτό που λέμε «όλα τα λεφτά».

Σηματοδοτούσε ταυτόχρονα σύμφωνα με το έγκριτο οικονομικό site την μεγαλύτερη κατάρρευση πλούτου που έχει βιώσει ποτέ ένας billionaire μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ έμεινε με κάτι λιγότερο από ένα δισ., βγήκε από την λίστα των δισεκατομμυριούχων, όπου βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια και κοιτάζει να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

Για τους ειδήμονες του είδους ο πάλαι ποτέ βασιλιάς είναι γυμνός και απόλυτα εκτεθειμένος μετά και την αποτυχία συγχώνευσης της εταιρίας του με την Binance, την μεγαλύτερη εταιρία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο νεαρός νιώθει πλέον ασφυκτικά τη δαμόκλεια σπάθη των Αμερικανικών Ελεγκτικών Αρχών να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.

Ένα κεφάλι που κουβάλαγε πάντα μεγάλες ιδέες, από τότε που ο Σαμ ήταν ένα «nerd» -σ.σ. «φυτό» όπως αποκαλούνται οι πολλοί καλοί μαθητές στη χώρα μας- με μεγάλες προοπτικές.

Από το ΜΙΤ στα crypto

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το κλάμα του νεαρού που έχει κλείσει φέτος τα τριάντα του χρόνια, ακούστηκε πρώτη φορά μέσα στο κάμπους του Stanford στις 6 Μαρτίου του 1992.

Ο γιος της Μπάρμπαρα Φριντ και του Τζόζεφ Μπάκμαν αμφότεροι οι γονείς ήταν καθηγητές στη Νομική σχολή του διάσημου πανεπιστημίου– μεγάλωσε ως ένα τέκνο μιας ευκατάστατης αστικής οικογένειας.

Από μικρός επέδειξε μια ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και όχι σε παιχνίδια και μετά από διάφορα κάμπους για ιδιοφυΐες εισήλθε το 2010 στο περιώνυμο ΜΙΤ.

Επαγγελματικά πήρε το βάπτισμα του πυρός το 2013, ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο στην Jane Street Capital, μια κολοσσιαία εταιρία συναλλαγών.

Ήταν τόσο καλός που μόλις πήρε το πτυχίο του προσελήφθη αμέσως και παρέμεινε εκεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, όταν ίδρυσε την δική του εταιρία συναλλαγών, με την επωνυμία Allameda Research και εισήλθε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» γύρω από το όνομα του ακούστηκε όταν άρχισε να ποντάρει στο kimchi premium (αρμπιτράζ στο κρυπτονόμισμα της Νότιας Κορέας) κάτι που του απέφερε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

Η όρεξη του Σαμ άνοιξε για τα καλά και η FTX ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα στην ιλιγγιώδη άνοδο του στον χώρο του crypto, που του επιφύλαξε και μια μεγαλειώδη αποκαθήλωση.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η εταιρία του έγινε το τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και η προσωπική του περιουσία έφτασε τα είκοσι έξι δις δολάρια.

Δούλευε πολύ, η κοινωνική του ζωή δεν διεκδικούσε ούτε καν βραβείο πρωτοτυπίας και όλα κυλούσαν ιδανικά στην ζωή αυτού του nerd δισεκατομμυριούχου, που εντρυφούσε στα μπιφτέκια σόγιας και στο τόφου!

Η κατάρρευση

Όταν στις αρχές της χρονιάς που διανύουμε οι τιμές των ψηφιακών νομισμάτων άρχισαν να καταρρέουν, ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ άνοιξε τον προσωπικό του κουμπαρά και άρχισε να προσφέρει δάνεια σε εταιρίες και να εξαγοράζει ενεργητικό από το hedge fund Three Arrows.

Ταυτόχρονα μοιράζει εκατομμύρια σε πολιτικές καμπάνιες που αφορούσαν τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ενώ σκεπτόταν να μοιράσει μεγάλο μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στις 6 Νοεμβρίου αυτή η τελευταία σκέψη άρχισε να απομακρύνεται όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για προβλήματα ρευστότητας της FTX, κάτι που οδήγησε την επομένη αρκετούς πελάτες στο να αποσύρουν εξακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρία σταμάτησε να δέχεται αιτήματα ρευστοποίησης και στις 8 του μήνα, ο Σαμ συναντήθηκε με τον Τσανπένγκ Ζάο, τον ισχυρό άνδρα της Binance, που είναι η κορυφαία πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Ο τελευταίος φάνηκε ότι θα σώσει την FTX με μια εξαγορά αλλά όταν οι δικοί του έλεγξαν τα βιβλία της εταιρίας, οπισθοχώρησε με βήμα ταχύ, αφού διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Έτσι ο Σαμ Μπάκμαν-Φριντ έμεινε μόνος του να παλεύει και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου η εταιρεία του αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτημα χρεοκοπίας, σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδρομής που εμπεριείχε πολλή από την απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Διαβάστε ακόμη

Ο Έλληνας που ασφάλισε από τα μάτια της Τέιλορ έως ερπετά και οστά αγίων – Συνάπτει τα πιο πρωτότυπα συμβόλαια στον πλανήτη (pics + vid) 

Foster + Partners: Το αρχιτεκτονικό team πίσω από το «ELLINIKON» θαύμα (pics) 

Πώς τα ροζέ κατέκτησαν τον κόσμο και η απίθανη ιστορία του Whispering Angel που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα οινικά success story όλων των εποχών