Η Ελβετία είναι για άλλη μια φορά η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα ταλέντα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων 2023 της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων INSEAD.

Η ευρωπαϊκή χώρα διατηρεί το στέμμα της για δέκα συνεχή χρόνια, επωφελούμενη από τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, σημειώνεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, η Σιγκαπούρη κράτησε επίσης το φρούριο της δεύτερης θέσης χάρη στο υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της και την καινοτόμο οικονομία της, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέβηκαν στην τρίτη θέση, αφού κατέλαβαν την τέταρτη θέση στην κατάταξη του 2022, σύμφωνα με το CNBC.

Η ετήσια έκθεση μετρά τον τρόπο με τον οποίο 134 χώρες προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα τους. Η πρώτη δεκάδα των χωρών παρέμεινε σταθερή την τελευταία δεκαετία, με την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή των πινάκων ως «ξεκάθαροι ηγέτες».

«Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει μια ακλόνητη σχέση μεταξύ του πλούτου μιας χώρας και της ανταγωνιστικότητας των ταλέντων της, με τις πλουσιότερες οικονομίες να συνεχίζουν να ξεπερνούν τις φτωχότερες οικονομίες», αναφέρεται στην έκθεση.

Πού είναι η Κίνα και η Ινδία;

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης καλές επιδόσεις στον κατάλογο. Η Δανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Νορβηγία κατέλαβαν την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Οι πιο ανταγωνιστικές χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στον κόσμο:

1. Ελβετία

2. Σιγκαπούρη

3. Ηνωμένες Πολιτείες

4. Δανία

5. Ολλανδία

6. Φινλανδία

7. Νορβηγία

8. Αυστραλία

9. Σουηδία

10. Ηνωμένο Βασίλειο

11. Λουξεµβούργο

12. Ιρλανδία

13. Καναδάς

14. Γερμανία

15. Ισλανδία

Άλλες αξιοσημείωτες αναφορές περιλαμβάνουν την Αυστραλία, η οποία κατέλαβε την όγδοη θέση, και το Ηνωμένο Βασίλειο στη δέκατη θέση. Η Κίνα ανέβηκε στην κατάταξη από την 47η στην 40η θέση.

Η Ινδία, η οποία προβλέπεται ευρέως ότι θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, βρέθηκε στην 103η θέση. Το INSEAD το απέδωσε αυτό σε μια «πτώση του επιχειρηματικού κλίματος», η οποία έπληξε την ικανότητά της να προσελκύει ταλέντα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

«Αυτό οδήγησε επίσης σε αυξημένη αναντιστοιχία δεξιοτήτων και μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων», προστίθεται στην έκθεση.

Περισσότεροι «πόλεμοι ταλέντων»

Ο ανταγωνισμός των χωρών για ταλέντα θα γίνει πιο έντονος κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι αβεβαιότητες και οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να φουντώνουν στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την πολιτική.

«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και όχι λιγότερους πολέμους ταλέντων», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για τις χώρες που θα θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν κόμβοι ταλέντων.

Επιπλέον, η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα των ταλέντων. «Το ανειδίκευτο ή χαμηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα επωμιστεί μεγάλο μέρος της πρόσθετης πίεσης, ενώ νέες κατηγορίες εργαζομένων, ορισμένες με υψηλότερες δεξιότητες, θα υποφέρουν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό των αλγορίθμων και του εξειδικευμένου εξοπλισμού».

Διαβάστε ακόμη:

ΥΠΕΘΟ: Παράταση 1+1 μήνα για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Μητσοτάκης: Μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τον Μάρτιο – Όλα τα μέτρα για την ακρίβεια 

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το…μισό κτήριο της ΡΑΕ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ