Ο κινεζικός κολοσσός Shein εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, αφού οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο επέλεξαν τα μοντέρνα σχέδια, την ατελείωτη ποικιλία και τις χαμηλές τιμές του. Και φυσικά τις on line αγορές , αφού τα καταστήματα ή ήταν κλειστά ή είχαν αυστηρούς κανόνες με κλείσιμο ραντεβού για τους πελάτες που ήθελαν να κάνουν τα ψώνια τους.

Η εταιρεία έχει αναφερθεί πως πλέον αποτιμάται στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προσλάβει τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη της Bear Stearns, Ντόναλντ Τανγκ, ως εκτελεστικό πρόεδρο και δημόσιο εκπρόσωπό της.

Καθώς η Shein προσπαθεί να μεταμορφωθεί από μια εταιρεία με μπλουζάκια αξίας 5 δολαρίων, σε μια παγκόσμια δύναμη με στόχο να ανταγωνιστεί τους παραδοσιακούς γίγαντες λιανικής πώλησης, η δημόσια προσφορά φημολογείται εδώ και καιρό ως ο τελικός της στόχος, σύμφωνα με το CNBC.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες αυτές έχουν βουλιάξει από τις αυξανόμενες καταγγελίες για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της, παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κλοπή σχεδίων από ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Η Shein λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να δείξει στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και το Κογκρέσο ότι είναι άξια εμπιστοσύνης, ώστε να εισέλθει στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, όπου ο έλεγχος των επιχειρήσεων που ιδρύονται στην Κίνα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας από τη νεοσυσταθείσα Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και έχει βρεθεί στο επίκεντρο της γεωπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και του Πεκίνου.

«Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο story», δήλωσε στο CNBC ο Ματ Κένεντι, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IPO της Renaissance Capital.

Η Shein δήλωσε στο CNBC ότι δεν έχει καταθέσει αίτηση για δημόσια εγγραφή και δεν έχει σχέδια για δημόσια προσφορά. Παρόλα αυτά, αναφορές έχουν υποδείξει ότι μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) θα μπορούσε να γίνει μέσα στο 2024.

Αναγκαστική εργασία και μάχη με το Κογκρέσο

Η Eπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνά τη Shein από τον Μάιο, αφού άκουσε τη μαρτυρία εμπειρογνωμόνων ότι η εταιρεία προμηθεύεται βαμβάκι και μια σειρά άλλων υλικών από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Αρκετούς μήνες νωρίτερα, το Bloomberg εξέτασε ενδύματα που η εταιρεία απέστειλε στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι ορισμένα από αυτά είχαν κατασκευαστεί με βαμβάκι από τη Σιντζιάνγκ.

Τα στοιχεία για τη γενοκτονία, τα βασανιστήρια και την καταναγκαστική εργασία σε βάρος της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων στην περιοχή ώθησαν τους νομοθέτες να απαγορεύσουν το 2021 την εισαγωγή βαμβακιού και άλλων προϊόντων που κατασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ. Αλλά οι επικριτές λένε ότι τα είδη αυτά μπορούν ακόμη να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ χάρη σε ένα «παραθυράκι» του δασμολογικού νόμου που είναι γνωστό ως «de minimis».

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές που συνήθως εισάγουν μεγάλες παρτίδες εμπορευμάτων και τις στέλνουν σε αποθήκες με έδρα τις ΗΠΑ για διανομή, η Shein συχνά αποστέλλει τα προϊόντα της απευθείας στους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω του δικτύου των Κινέζων προμηθευτών της.

Η επιτροπή ερευνά τη Shein λόγω ανησυχιών ότι η καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων χρησιμοποιείται στην αλυσίδα εφοδιασμού της και δεν έχει εντοπιστεί λόγω της διάταξης de minimis. Παρόμοιες έρευνες για την Temu, τη Nike και την Adidas βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επιτροπή τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων» που στέλνει η Shein στις ΗΠΑ «είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσει το ίδιο επίπεδο τελωνειακού ελέγχου που θα αντιμετώπιζαν άλλοι λιανοπωλητές κατά την επίσημη είσοδο». Η επιτροπή δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού της Shein. Ένας σύμβουλος της επιτροπής δήλωσε στο CNBC ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε απάντηση στην έρευνα, ορισμένα στελέχη της Shein πέρασαν χρόνο στην Ουάσινγκτον για να συναντηθούν με τους νομοθέτες και να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες τους.

«Ως εταιρεία που τηρεί κάθε τοπικό νόμο, θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε έρευνα και θα παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία μας ζητηθεί», δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξή του ο Μαρσέλο Κλάουρε, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος του ομίλου της εταιρείας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της SoftBank.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς για καταναγκαστική εργασία στην αλυσίδα εφοδιασμού της Shein, ο Κλάουρε δήλωσε στο CNBC ότι «δεν πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σωστοί».

«Μπορώ να πω ολόψυχα ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η καταναγκαστική εργασία, ή οτιδήποτε έστω και κοντά σε αυτό, όσον αφορά τους κατασκευαστές της Shein που επισκέφθηκα» στην Κίνα, δήλωσε ο Κλάουρε, αναφερόμενος σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν.

Ωστόσο, η εταιρεία αναγνώρισε προηγουμένως ότι βαμβάκι από τη Σιντζιάνγκ έχει βρεθεί στις πρώτες ύλες της μέσω της Oritain, μιας τρίτης εταιρείας εφοδιαστικής αλυσίδας που μπορεί να ελέγξει τις ίνες βαμβακιού και να τις εντοπίσει σε συγκεκριμένες φάρμες. Η Oritain συνεργάζεται με μια σειρά μεγάλων εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως η Target, Costco και Ralph Lauren. «Κατά μέσο όρο, το 13% των δοκιμών βαμβακιού της Oritain βγαίνουν θετικές για προβληματικές περιοχές», δήλωσε στο CNBC ο Ρούπερτ Χότζες, εμπορικός διευθυντής της Oritain.

«Από τον Ιούλιο, το 2,1% των δοκιμών βαμβακιού της Shein βγήκε θετικό για μη εγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε η Shein. Η Oritain επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα στο CNBC. Η εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί τα αποτελέσματα των δοκιμών από τον Αύγουστο και μετά, αλλά δήλωσε ότι «παρέμειναν συνεπή» με τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούλιο.

Εκπρόσωπος της Shein επεσήμανε ότι το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της βιομηχανίας της μόδας, αλλά δήλωσε ότι κάθε θετικό τεστ είναι «απαράδεκτο». Ο λιανοπωλητής πιέζει για να μηδενίσει το ποσοστό θετικών δοκιμών «όσο το δυνατόν περισσότερο» και έχει δεσμευτεί να «μην χρησιμοποιεί πλέον κινεζικό βαμβάκι στην παραγωγή του», δήλωσε εκπρόσωπος. Οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα του κινεζικού βαμβακιού προέρχεται από τη Σιντζιάνγκ.

«Ωστόσο, η καταναγκαστική εργασία μπορεί ακόμη να εμφανιστεί σε άλλα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού», δήλωσε η Χλόη Κρένστον, επικεφαλής θεματικών προγραμμάτων συνηγορίας της Anti-Slavery International. Η Shein βασίζεται σε χιλιάδες συμβεβλημένους κατασκευαστές, κυρίως στην Κίνα, για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την αποστολή των προϊόντων της. «Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα εργοστάσια μπορεί να βρίσκονται εκεί παρά τη θέλησή τους στο πλαίσιο προγραμμάτων μεταφοράς εργασίας που χρηματοδοτούνται από το κράτος», δήλωσε η Κρένστον.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με το από πού προέρχεται το βαμβάκι, αλλά και με όλες τις διεργασίες μετατροπής του στο τελικό προϊόν και ούτω καθεξής, και βλέπουμε κινδύνους από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων σε όλα αυτά τα επίπεδα», δήλωσε η Κρένστον στο CNBC. «Η Oritain ή ανάλογες εταιρείες αποτελούν μέρος των λύσεων, αλλά δεν είναι οι ίδιες η μοναδική λύση».

Σε απάντηση, η εταιρεία δήλωσε ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές της Shein και τρίτες εταιρείες διενεργούν τακτικούς και απροειδοποίητους ελέγχους στις εγκαταστάσεις παραγωγής της για να διασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται σε καταναγκαστική εργασία ή άλλες παραβιάσεις.

Το 2022, το 11% των ελέγχων έδειξε «παραβιάσεις μηδενικής ανοχής», συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας, της καταναγκαστικής εργασίας και των μισθολογικών παραβιάσεων, και 28 προμηθευτές τερματίστηκαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ωστόσο, οι έλεγχοι καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα της εκτεταμένης αλυσίδας εφοδιασμού της Shein.

Πέρυσι, η Shein έλεγξε μόλις 1.941 κατασκευαστές από περίπου 5.400 συνολικούς προμηθευτές. Οι ελεγχόμενοι εργολάβοι αντιπροσώπευαν περίπου το 85% των προϊόντων της μάρκας Shein με βάση την αξία των προμηθειών, αλλά αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ήμισυ των προμηθευτών της, γεγονός που παρέχει μια περιορισμένη εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού του λιανοπωλητή και του πόσο διαδεδομένες είναι οι παραβιάσεις της εργασίας.

Εκτός από το εμπορικό σήμα Shein, η εταιρεία παράγει επίσης προϊόντα με υποεμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Dazy, Cuccoo και Glowmode.

«Η Shein έχει αυξήσει τους ελέγχους φέτος και σχεδιάζει να διεξάγει επιθεωρήσεις που θα καλύπτουν το 90% των προϊόντων της μάρκας Shein βάσει της αξίας των προμηθειών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Κινεζικοί δεσμοί και μια νέα πατρίδα στη Σιγκαπούρη

Καθώς η Shein προσπαθεί να εξωραΐσει τη φήμη της εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, σπεύδει να επισημάνει ότι εδρεύει στη Σιγκαπούρη και απλώς ιδρύθηκε στην Κίνα.

Σύμφωνα με ορισμένους λογαριασμούς, η Shein ιδρύθηκε στη Ναντζίνγκ της Κίνας το 2008. Αλλά η επίσημη ιστορία προέλευσης της εταιρείας ξεκίνησε το 2012.

Οποιεσδήποτε αναφορές στον τόπο γέννησης της Shein απουσιάζουν από τις ενότητες «Σχετικά» στην ιστοσελίδα της. «Το 2019 καταχώρησε την έδρα της στη Σιγκαπούρη και από το 2021 εδρεύει εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Shein. Ο retailer φαίνεται να έχει διαγράψει την αρχική του εταιρεία στη Ναντζίνγκ το 2021, σύμφωνα με αναφορές.

«Η απόφαση της Shein να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Σιγκαπούρη πριν από αρκετά χρόνια και να φυτέψει σπόρους εκτός Κίνας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την IPO της», δήλωσε ο Σανγκ-Τζιν Γουέι, καθηγητής που διδάσκει κινεζικές επιχειρήσεις και οικονομία, καθώς και χρηματοοικονομικά και οικονομικά, στις μεταπτυχιακές σχολές του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της εκτεταμένης αλυσίδας εφοδιασμού της Shein παραμένει στην Κίνα και η μετακίνησή της στη Σιγκαπούρη δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις ανησυχίες των νομοθέτων. Ορισμένοι ανησυχούν ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι στενά συνδεδεμένη με την κινεζική κυβέρνηση και φοβούνται ότι τα δεδομένα σχετικά με τους Αμερικανούς πελάτες της Shein θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της.

«Όσο βρίσκεσαι στην Κίνα ή στην κινεζική επικράτεια, αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΚ σε έχει βάλει στο μάτι. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το ΚΚΚ δεν έχει τον έλεγχο όλων αυτών των εταιρειών», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Μοντάνα Όστιν Κνούντσεν σε συνέντευξή του στο CNBC. «Εάν το ΚΚΚ απαιτεί πληροφορίες και απαιτεί τη συνεργασία της εταιρείας σας, θα τους τις δώσετε. Οπότε, όχι, το γεγονός ότι βρίσκομαι στη Σιγκαπούρη δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα».

Ο Γουέι συμφώνησε ότι η έκθεση της Shein στην Κίνα και στην αλυσίδα εφοδιασμού της θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την εταιρεία.

Σε απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, εκπρόσωπος της Shein δήλωσε ότι αποθηκεύει δεδομένα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των υπηρεσιών cloud της Microsoft και της Amazon «σε κέντρα δεδομένων και περιοχές που βρίσκονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσον θα υπόκειτο στους κινεζικούς νόμους περί κινητών αξιών εάν επεδίωκε υπεράκτιες επενδύσεις. Μέχρι τη δημοσίευση, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν ο μυστηριώδης διευθύνων σύμβουλός της Sky Ζου εξακολουθεί να είναι πολίτης της Κίνας, αλλά δήλωσε ότι «διαμένει στη Σιγκαπούρη». Ο διευθύνων σύμβουλος της Shein έχει επίσης αναφερθεί ως Κρις Ζου.

Όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα θεωρεί ότι η Shein είναι κινεζική εταιρεία, ο Κλάουρε είπε ότι «δεν έχει ιδέα».

Όσον αφορά το κατά πόσον η κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού της Shein αποτελεί κίνδυνο, ο Κλάουρε δήλωσε ότι η Shein «δεν διαφέρει από άλλες μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα. Ωστόσο, η Shein εργάζεται για την τοπικοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού της και βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας κόμβων παραγωγής στη Βραζιλία και την Τουρκία. Επί του παρόντος αξιολογεί επιλογές στην Ινδία και το Μεξικό, επίσης», δήλωσε ο Κλάουρε.

Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ερωτήματα για τη βιωσιμότητα

Η Shein αντιμετωπίζει έναν ακόμη κίνδυνο, καθώς δέχεται τακτικά μηνύσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, λόγω ισχυρισμών ότι έκλεψε σχέδια και τα χρησιμοποίησε σε προϊόντα χωρίς άδεια. Τον Ιούλιο, τρεις σχεδιαστές μήνυσαν την εταιρεία, ισχυριζόμενοι ότι η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της Shein είναι τόσο ακραία, που μπορεί να θεωρηθεί εκβιασμός.

Σε απάντηση, ο Κλάουρε δήλωσε ότι η Shein έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής» για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά αναγνώρισε ότι «λάθη συμβαίνουν». Είπε ότι «αν η εταιρεία διαπιστώσει παραβίαση, σταματά αμέσως την παραγωγή του αντικειμένου».

Σύμφωνα με τις διαφαινόμενες αλλαγές στους κανόνες της SEC, η Shein θα πρέπει να αποκαλύψει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εάν πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΠΕ: Παράγουμε περισσότερη ενέργεια από όση μπορούμε να καταναλώσουμε

Είναι η Τουρκία «παράδεισος» για τους εργαζομένους; Έρευνα απαντά «ναι»

Ευρώπη: Σαρωτικές ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ