business stories

Σκλαβενίτης: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο κύκλος εργασιών, στα 3,3 δισ ευρώ

  • Στέλιος Μορφίδης


Με τετραπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το σύνολο της αγοράς η ανάπτυξη του ομίλου – Η πρώτη ισχυρή ένδειξη δικαίωσης για την απόφαση απορρόφησης των καταστημάτων της Μαρινόπουλος - 1.500 προσλήψεις φέτος και άλλες 1.000 πέρυσι και επενδύσεις 55 εκατ. ευρώ

Με τετραπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το σύνολο της αγοράς «τρέχει» η ανάπτυξη του Ομίλου Σκλαβενίτης και της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕ» (ΕΥΣ) ενισχύοντας την ηγετική τους θέση στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό φθάνοντας σχεδόν στα 3,3 δισ ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 2,63 δις ευρώ σε επίπεδο εταιρείας ενώ η διοίκηση δηλώνει πως στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος καταγράφει σταθερά διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης!

Μάλιστα ο όμιλος, εάν εξαιρεθεί η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΠ 16 που αφορά τις μισθώσεις ακινήτων και το οποίο εφάρμοσε για πρώτη φορά, καταγράφει για πρώτη φορά κερδοφορία, κάνοντας κύκλους της εταιρείας να μιλούν για την πρώτη σαφή ένδειξη δικαίωσης για την απόφαση απορρόφησης του δικτύου της Μαρινόπουλος. Σημειωτέον το 2019 ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση των καταστημάτων που απορροφήθηκαν.

Εξάλλου οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας τηρούνται κανονικά.

Με βάση την αναλυτική ανάγνωση του ισολογισμού, το 2019 ο Όμιλος Σκλαβενίτης και η ΕΥΣ κατέγραψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
 
Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ:

*Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου έφτασε τα €3,28 δισ., ενισχυμένος κατά 9% το 2019 (έναντι €3,01 δισ. το 2018)

*Σε επίπεδο μικτής κερδοφορίας τα αποτελέσματα εμφανίζονται ενισχυμένα στα €835,2 εκατ. (έναντι €735,9 εκατ. το 2018)

*Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ενισχύθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε €174,4 εκατ. (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: €82,3 εκατ.) από €17,7 εκατ. το 2018

*Τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €4,2 εκατ., έναντι ζημιών €60,2 εκατ. το 2018.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ:

*Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €2,63 δισ., ενισχυμένος κατά 11% (από €2,37 δισ. το 2018)

*Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €694,5 εκατ. από €595,8 εκατ. το 2018

*Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ανήλθαν σε €151,3 εκατ. (χωρίς την επίδραση του ΔΠΧΠ 16: €72,9 εκατ.), έναντι €13,3 εκατ. το 2018

*Τα συγκρίσιμα (πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16) κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €8,6 εκατ., έναντι ζημιών €54,4 εκατ. το 2018

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρίας και του Ομίλου για το 2019 επιβαρύνθηκαν κατά €9,7 εκατ. και €11,0 εκατ. αντίστοιχα από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου ΔΠΧΠ 16, και διαμορφώθηκαν σε ζημία €1,2 εκατ. και €6,8 εκατ. αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως το λογιστικό πρότυπο ΔΠΧΠ 16 αφορά σε μισθώσεις και τέθηκε σε ισχύ το 2019. Έχει εφαρμογή σε όλους τους κλάδους και τις οικονομικές οντότητες και προσδιορίζει το λογιστικό χειρισμό τόσο του εξόδου όσο και του εσόδου από μισθώματα. Μέσω αυτού, αλλάζει ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης της λειτουργικής μίσθωσης τόσο στην κατάσταση οικονομικής θέσης, όσο και στην κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων και επηρεάζονται βασικοί δείκτες όπως τα EBITDA και η τελική κερδοφορία.

Επενδύσεις και προσλήψεις
 
Στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του πλάνου ανακαίνισης συνολικά 99 καταστημάτων και η ενσωμάτωση των 12 καταστημάτων της Κρόνος στην περιοχή της Αχαΐας, τα οποία πλέον λειτουργούν υπό το σήμα της Σκλαβενίτης.

Επιπλέον, εντός του 2019, ο Όμιλος Σκλαβενίτης υλοποίησε επενδύσεις ύψους 53 εκατ. ευρώ και προχώρησε στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το δίκτυο του Ομίλου Σκλαβενίτης αριθμεί 497 καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό που ανέρχεται σε 30.000. Αντίστοιχα, η ΕΥΣ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην οργανωμένη αγορά λιανεμπορίου (30%) και διαθέτει 427 καταστήματα και 2 e-hub για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων, με το ανθρώπινο δυναμικό της να προσεγγίζει τους 26.000.

Η φετινή πορεία

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρήση στις οικονομικές καταστάσεις σημειώνονται τα εξής:
*Το 2020 αποτελεί για τον κλάδο του λιανεμπορίου μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, εν μέσω ισχύος των μέτρων ασφαλείας, παρατηρήθηκε αυξημένη κατανάλωση σε είδη διατροφής και οικιακής χρήσης, ωστόσο ταυτόχρονα ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά που επηρέασαν τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής.

*Σε αυτές τις πιέσεις του κλάδου, είναι απαραίτητο να σημειωθεί η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλε όλο το ανθρώπινο δυναμικό των αλυσίδων σούπερ μαρκετ, όντας καθημερινά στην πρώτη γραμμή.

*Ειδικά η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, κατά το εννεάμηνο του 2020 σημειώνει σταθερά διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Η δυναμική αυτή απόδοση υποστηρίζεται από μια σειρά στρατηγικών κινήσεων και πρωτοβουλιών και συνοδεύεται από ισχυρές επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα:

-Τους πρώτους μήνες του 2020, πραγματοποιήθηκε η είσοδος της εταιρείας στο ψηφιακό λιανεμπόριο, μέσω της επένδυσης στο caremarket.gr, η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός του έτους θα ενσωματωθεί πλήρως στο brand Σκλαβενίτης.
-Συνήφθη στρατηγική συνεργασία με την πλατφόρμα online παραγγελιών efood που αποτέλεσε τη σημαντικότερη διαδικτυακή επιλογή των καταναλωτών για άμεση προμήθεια βασικών αγαθών, στη διάρκεια της καραντίνας.
-Δημιουργήθηκε το δεύτερο υπερσύγχρονο e-hub στην Πέτρου Ράλλη, μια σημαντική επένδυση με στόχο την ομαλή και ποιοτική εξυπηρέτηση των online παραγγελιών.
– Η Εταιρεία προχώρησε σε 1.500 προσλήψεις, με στόχο την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
-Συνεχίστηκε απρόσκοπτα το νέο πλάνο ανακαινίσεων των καταστημάτων της εταιρείας και της επένδυσης σε τεχνολογικές υποδομές για τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών διαδικασιών της.

*Σημειώνεται επίσης πως στις ειδικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, η Σκλαβενίτης στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους της, προχωρώντας στην καταβολή έκτακτης παροχής ύψους 5 εκατ. ευρώ, επιβραβεύοντας την αφοσίωση τους και την σπουδαία προσπάθειά τους, ενώ λειτούργησε ως πρότυπο σε επίπεδο λήψης μέτρων ασφαλείας.

*Μέχρι το τέλος του 2020, η online παρουσία της Σκλαβενίτης αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με το λανσάρισμα του sklavenitis.gr και την ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών που θα υποστηρίξουν την βέλτιστη λειτουργία του.

*Τα επόμενα χρόνια η ΕΥΣ θα εστιάσει στην ενίσχυση όχι μόνο των μεγεθών της, αλλά πρωτίστως στην παροχή νέων υπηρεσιών και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των σημείων διεπαφής με τους πελάτες της.

Απόρρητο Απόρρητο