Με 10 άτομα προσωπικό και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. δρχ., η Intracom το 1977 ξεκινά τη λειτουργία της στην Αργυρούπολη, ως μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής και συναρμολόγησης εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε έναν όμιλο με στρατηγική θέση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, φθάνοντας στα τέλη του 2005 να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών υπό την επωνυμία Intracom Holdings. Μέχρι τα τέλη του 2021, ο Όμιλος διατηρούσε 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και δραστηριότητα σε 70 χώρες. Ωστόσο σήμερα, 45 χρόνια από την ίδρυση του, ο όμιλος αλλάζει κεφάλαιο – και όχι απλά σελίδα – καθώς έχει αποφασιστεί να μετασχηματιστεί σε εταιρεία επενδύσεων.

Οι περίπου 30 άνθρωποι που βρέθηκαν χθες στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων στην Παιανία άκουσαν τον ιδρυτή του ομίλου, Σωκράτη Κόκκαλη, να βάζει τέλος στην ιστορική αυτή διαδρομή και να εξηγεί τους λόγους για την αλλαγή πορείας. Στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αλλαγή του καταστατικού της Intracom Holdings και την αλλαγής της έδρας – ακόμη μια ιστορική απόφασηαπό την Παιανία στο Μαρούσι, ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το στίγμα των εξελίξεων, έπειτα από την πώληση των Intrasoft και Intrakat και των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς.

Καθυπόταξη της παραγωγής

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για μια νέα οικονομική πραγματικότητα παγκοσμίως -τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό– που περιλαμβάνει, όπως σημείωσε, την καθυπόταξη των διαδικασιών παραγωγής και συνίσταται στη συσσώρευση χρηματικών κερδών σε ένα οικονομικό σύστημα. «Κατά συνέπεια αυτή η νέα κατάσταση, ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός, είναι μια μορφή όπου η διαμεσολάβηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων μετατρέπεται στην κυρίαρχη λειτουργία της οικονομίας, με ευρύτερες επιπτώσεις στην πολιτική διαδικασία και την κοινωνική εξέλιξη. Συνεπώς η περαιτέρω παρουσία μας στην παραγωγή δραστηριότητα για τους μετόχους δεν θα ήταν πλέον μια έξυπνη επιλογή».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημοποίησε πως η Intracom Holdings θα μετασχηματιστεί 100% σε εταιρεία επενδύσεων και θα επικεντρωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με τοποθετήσεις -μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες – σε εταιρείες που μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη. Δίχως να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς, εστίασε «σε αυτούς που η εταιρεία έχει συγκεντρώσει στα 45 χρόνια λειτουργίας της μια εμπειρία και πιστεύω ότι θα είναι σε θέση με τα ταμειακά της διαθέσιμα και τη μόχλευση κεφαλαίων από την αγορά, συνολικά να προχωρήσει με επενδυτικά κεφάλαια που θα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, προανήγγειλε την ολοκλήρωση της πώλησης της Intracom Defense, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE που αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοπόρα αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο στις εταιρείες που θα επενδύσει η Intracom Holdings περιλαμβάνεται και η Intralot λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ο κ. Κόκκαλης απάντησε πως «η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε παντός είδους εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Intralot». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του εξέφρασε την εκτίμηση πως η αλλαγή σελίδας για την Intracom θα είναι προς όφελος των μετόχων καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα διεθνώς που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι πωλήσεις των θυγατρικών, αυτές που έπονται και τα ακίνητα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως ορόσημο για την μετεξέλιξη της INTRACOM HOLDINGS σε εταιρεία επενδύσεων αποτέλεσε η στρατηγική επιλογή πώλησης της INTRASOFT INTERNATIONAL τον Οκτώβριο του 2021 στην Netcompany Group που σηματοδότησε την αλλαγή της φυσιογνωμίας της εταιρείας και της εξασφάλισε τα μέσα επίτευξης των νέων της στόχων.

Ακολούθησε η απομείωση της συμμετοχή στην INTRAKAT, αναμένεται η πώληση της IDE (σ.σ. το 2021 είχε λειτουργική κερδοφορία 2,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 20 εκατ.), ενώ σχεδιάζεται (εκκρεμεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 9/1) η απόσχιση του κλάδου των ακινήτων για τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας με την ονομασία Intracom Properties. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ΓΣ, υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή της Intracom Properties σε ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, ήδη έχει ιδρυθεί και η INTRACOM VENTURES που θα έχει στο επίκεντρο τους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Όπως, λοιπόν, έγινε και επίσημα γνωστό η INTRACOM HOLDINGS μέσω της επενδυτικής ισχύος που αποκτά από τον συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης, της αξιοποίησης της εμπειρίας της στους τομείς της εξειδίκευσής της, (τεχνολογία, ενέργεια, κατασκευές, ανάπτυξη ακινήτων) και υιοθετώντας μια διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση, θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας, ενώ τα στελέχη του ομίλου τόνισαν πως η νέα INTRACOM θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της, με την Intracom να διαθέτει σήμερα 192 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων της.

Να σημειωθεί πως η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με παρόντες μετόχους που εκπροσωπούν το 40,27% του συνόλου των μετόχων. Καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία (50%) δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή για τη συζήτηση του πρώτου θέματος (αλλαγή του καταστατικού) της ημερήσιας ατζέντας. Τα υπόλοιπα θέματα,μεταξύ των οποίων η αλλαγή της έδρας από την Παιανία στο Μαρούσι στη Λεωφόρο Κηφισίας (σ.σ. πολύ κοντά στην πρώην οδό Πρεμετής) και η εκλογή νέου ΔΣ συζητήθηκαν και έγιναν αποδεκτά από τους μετόχους. Η θητεία του νέου ΔΣ είναι 4ετής, μέχρι το 2026.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα τα τιμολόγια της νέας χρονιάς για την αγορά ηλεκτρισμού – Άνοδος 28% στις ταρίφες Ιανουαρίου

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500

Φίλιππος Βρυώνης: Το ματαιωμένο σφυρί και ο… μυστηριώδης νέος ιδιοκτήτης του «στρατηγείου» στο Ρουφ (pics)