Κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του ΔΣ της Folli Follie και ομολογιούχων για «σπάσιμο» της εταιρείας σε «καλή» και «κακή», στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της FF.
H εν λόγω συμφωνία, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» επετεύχθη σύμφωνα με τους όρους που προτείνουν οι ομολογιούχοι πιστωτές της, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο υπάρχουν κάποια «αγκάθια» που πρέπει να επιλυθούν.

Παράλληλα, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου που πραγματοποιούν οι ομολογιούχοι (due dilligence), ο οποίος πάντως, σύμφωνα με πηγές, επιταχύνεται καθώς υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αποδίδεται από κάποιους στην ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων επτά ατόμων που είχαν κληθεί ως ύποπτοι από τον οικονομικό εισαγγελέα για την υπόθεση της FF.

Τι προβλέπει η πρόταση των ομολογιούχων

Η πρόταση των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρείας προβλέπει τη μεταβίβαση του υγιούς μέρους του ενεργητικού της σε μια νέα μη εισηγμένη εταιρική οντότητα με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους των υποχρεώσεών της προς αυτούς. Η «κακή» FF θα παραμείνει εισηγμένη και θα διαχειρίζετια τα προβλήματα που δημιούργησε, ενώ η «καλή» θα συνεχίσει ως μια υγιής εταιρεία με την πρόσθετη χρηματοδότηση των 40 εκατ. ευρώ από τους πιστωτές.

Την Τετάρτη ο πλειστηριασμός στα Αττικά Πολυκαταστήματα

Στο μεταξύ, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού κατόπιν εντολής από την Εθνική Τράπεζα που λειτουργεί ως συντονίστρια τράπεζα της όλης διαδικασίας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και υπέβαλλαν τα σχετικά έγραφα όπως και το 30% των χρημάτων της πρώτης προσφοράς για το σύνολο των μετοχών που ανέρχεται στο ποσό των 41.589.264,42 ευρώ. 

Το ηλεκτρονικό βιβλίο των προσφορών έκλεισε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 2 μετά το μεσημέρι. 
Στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι μία συστημική τράπεζα, μία εταιρεία βρετανικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στο τομέα της λιανικής και η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα.  

Ως αδύναμος κρίκος στη διαδικασία του πλειστηριασμού θεωρείται η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που διαθέτει. 

Ο ρόλος της συστημικής τράπεζας στη διαδικασία του πλειστηριασμού έχει ως βασικό στόχο, οι τράπεζες να  εισπράξουν το ποσό των 43.225.778,73 ευρώ για να καλύψουν πλήρως τα δάνεια που είχε λάβει η Folli – Follie. Σύμφωνα με τα έγραφα  του πλειστηριασμού στο «σφυρί» βγαίνουν 2.682.706 μετοχές που ελέγχει η Folli – Follie και 1.105.023 μετοχές που ήταν στην κατοχή της Folli – Follie Συμμετοχών. 

Οι συνολικές απαιτήσεις των τραπεζών ανέρχονται σ 43.225.778,73 ευρώ, ωστόσο η Folli – Follie είχε μειώσει τον  τραπεζικό δανεισμό στα 32 εκατ. ευρώ.  

Η διοίκηση της εταιρείας ελπίζει στην επιτυχία του πλειστηριασμού με την προσδοκία να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των τραπεζών και η επιπλέον οικονομική προσφορά να πάει στα δικά της ταμεία .

Η διαδικασία ρευστοποίησης, ωστόσο, θα πρέπει νωρίτερα να προσπεράσει τον σκόπελο της αίτησης ανακοπής του πλειστηριασμού που κατέθεσε η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, αλλά και ομάδα μικροεπενδυτών της Folli Follie, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου 2019 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.  

Συγκεκριμένα ομάδα 96 μικρομετόχων εμφανίζονται ως ανακόπτοντες (με βάση το άρθρο 936 παρ.1 του ΚΠολ.Δ) επικαλούμενοι τόσο την καταχρηστική στάση της Folli Follie έναντι τους, όσο και την εκτίμηση πως η «δίκαια» τιμή εκποίησης του εν λόγω ποσοστού αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ (έναντι 41.598.264,4 εκατ. ευρώ που ορίζεται στην προκήρυξη του πλειστηριασμού). Νομικοί κύκλοι θεωρούν πάντως ότι τα αιτήματά τους έχουν μικρές πιθανότητες να ικανοποιηθούν.