Γερές αποζημιώσεις σε οδηγούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με ανασφάλιστα ΙΧ, κατέβαλε τους πρώτους έξι μήνες του 2020 το Επικουρικό Κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι για αρκετό διάστημα η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση lockdown.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα, από τα περίπου 41,1 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν το επίμαχο διάστημα, τα 11,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αποζημιώσεις του λογαριασμού «ανασφάλιστα οχήματα», με τις αναγγελθείσες ζημιές να ξεπερνούν τις 600. «Το α’ εξάμηνο του 2019 καταβλήθηκαν 15,8 εκατ. ευρώ για περίπου 900 ζημιές», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως η διαφορά σχετίζεται περισσότερο με τον περιορισμό στις μετακινήσεις λόγω κορονοιού και δευτερευόντως με τη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Δημήτρη Ζορμπά, πάντως, ο στόλος των ασφαλισμένων ΙΧ αυξήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα. «Με βάση τα στοιχεία του κέντρου πληροφοριών, τα ασφαλισμένα οχήματα στη χώρα μας όχι μόνο επανήλθαν, αλλά στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 21.298 οχήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτησή του στα social media και προσθέτει: «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα ονομαστικά ασφάλιστρα σημείωσαν αύξηση 0,9%. Η παραγωγή, όμως, στον κλάδο αυτοκινήτων σημειώνει μείωση στο πρώτο εξάμηνο 7,5% – 10%. Ο σκληρός ανταγωνισμός συνεχίζεται ακόμα και όχι με καλά αποτελέσματα στις επενδύσεις στη χρονιά, που διανύουμε».

Στο μεταξύ, «βαρίδι» για το Επικουρικό Κεφάλαιο εξακολουθεί να αποτελεί και ο Λογαριασμός Αρωγής. Οι αποζημιώσεις για τους κατόχους αυτοκινήτων, που ενεπλάκησαν σε ατύχημα με όχημα, το οποίο ήταν ασφαλισμένο σε εταιρεία, της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, «άγγιξαν» το α’ εξάμηνο του 2020 τα 29,1 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, για την Διεθνή Ένωση καταβλήθηκαν αποζημιώσεις, ύψους περίπου δύο εκατ. ευρώ, για 68 ζημιές, με το κόστος διακανονισμού να υπολογίζεται σε 5.159 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αποζημίωση για την Enterprise ορίστηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ, για 223 ζημιές και κόστος διακανονισμού στα 68,20 ευρώ.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις από άγνωστα ΙΧ, αυτές «άγγιξαν» το επίμαχο διάστημα τις 435.515 ευρώ, ποσό, που αντιστοιχεί σε 25 αναγγελθείσες ζημιές.

Έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ από επανεισπράξεις

Στο 1,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το ποσό, που εισέρρευσε στο ταμείο του Επικουρικού Κεφαλαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 από τη διαδικασία επανείσπραξης αποζημιώσεων.

Αν και μειωμένο κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και στον… κουμπαρά προστέθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ, πρόκειται για μία σημαντική στήριξη για τον φορέα, ο οποίος βασίζει τη ρευστότητά του αφενός, στις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών και αφετέρου, στην αξιοποίηση των ακινήτων, που βρίσκονται υπό την κυριότητά του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επικουρικού Κεφαλαίου, κ. Γεώργιο Βαλαή δε, από τον Νοέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020:

Έχει ολοκληρωθεί η νομική – τεχνική ωρίμανση και οι εκτιμήσεις για συνολικά 67 ακίνητα.

Προέκυψαν από τους ελέγχους ενέργειες ωρίμανσης για επτά ακίνητα, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι ασφαλιστικοί εκκαθαριστές και είναι προς επίλυση.

Έχουν υπογραφεί συμβόλαια για έξι ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου δύο εκατ. ευρώ, ενώ ελήφθη η σχετική έγκριση άρσης των δεσμεύσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για ακόμη τρία ακίνητα.

Εκκρεμεί η υπογραφή συμβολαίων για 13 ακίνητα, η οποία, όμως, αναμένεται εντός του έτους. Πλήρη σχετικά συμβόλαια έχουν ήδη σταλεί στην ΤτΕ για έλεγχο για την πλειονότητα των ακινήτων.

Έχουν επισπευσθεί ενέργειες του ασφαλιστικού εκκαθαριστή στα ακίνητα των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value για ολοκλήρωση των ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ και είναι πλέον έτοιμα.
Βρίσκεται σε προετοιμασία διαγωνισμός για 25 ακίνητα εντός του Ιουλίου, ενώ είναι ήδη έτοιμα περισσότερα από 20 ακίνητα για πώληση.