business stories

Στέλιος Χατζηιωάννου: Πώς ο Mr. Easy κατακτά τη βρετανική αγορά ακινήτων

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Στο Luton, το «πνευματικό σπίτι» και έδρα της easyJet, λειτουργεί το νέο franchise της easyProperty – Ποιες άλλες περιοχές περιλαμβάνονται στα «πεδία» της κτηματομεσιτικής πλατφόρμας του Ελληνοκύπριου δισεκατομμυριούχου – Ποιοι οι στόχοι

Οι μεγάλες business του Στέλιου Χατζηιωάννου μπορεί να ξεκίνησαν από τους αιθέρες, με την ίδρυση της low cost αεροπορικής εταιρείας easyJet το 1995, συνεχίζονται όμως (με κάθε κυριολεξία) στη… γη.

Μια από τις νέες, φετινές επενδύσεις του sir της επιχειρηματικότητας στο «οικοσύστημα» των εταιρειών με το καθιερωμένο και κατοχυρωμένο από τον ίδιο πρόθεμα στην ονομασία τους, οι οποίες λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του easyGroup, αφορά την online κτηματομεσιτική πλατφόρμα που κερδίζει διαρκώς έδαφος -τους τελευταίους μήνες- στη βρετανική αγορά ακινήτων.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ελληνοκύπριος δισεκατομμυριούχος κατέβαλε ένα ποσό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών για την ενίσχυση της easyProperty και το συνολικό ύψος της επένδυσης άγγιξε τις 800.000 λίρες, με τη συμμετοχή και άλλων μετόχων.

Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεχνολογική αναβάθμιση του μεσιτικού πρακτορείου και τον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα, όπως έγραψε το newmoney, έτσι ώστε να μπορεί να διευκολύνει εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τις εξ αποστάσεως μεσιτείες και συναλλαγές ακινήτων, για πωλητές, αγοραστές οικιών ή οικοπέδων ή και ενοικιαστές, στο πλήρες φάσμα του real estate.

Τα βρετανικά media προσδίδουν σημειολογικό χαρακτήρα στο γεγονός ότι το νέο franchise για το brand της easyProperty «προσγειώθηκε» στην πόλη του Luton, το «πνευματικό σπίτι» και έδρα της easyJet, όπου υπάρχει επίσης ένα από τα ξενοδοχεία της «αδελφής» αλυσίδας easyHotel.

Ταυτόχρονα, η easyProperty έχει αναπτύξει παρουσία και ανάλογες συνεργασίες με μεσίτες – αντιπρόσωπους και σε άλλες σημαντικές περιοχές και πόλεις, όπως Berkshire, Cheshire, Lincolnshire, Manchester, Bolton, Kent, Shropshire, Glasgow, Slough, Teesside, Northumberland, Portsmouth και South Yorkshire.

Σύμφωνα με δηλώσεις του David Brierley, CEO της easyProperty, ο στόχος του εγχειρήματος που υποστηρίζεται προσωπικά από τον ιδρυτή της easyJet, sir Στέλιο Χατζηιωάννου, είναι «…να έχουμε 65 τοπικούς συνεργάτες εντός των 12 πρώτων μηνών», οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται σε περιοχές που θα περιλαμβάνουν 25.000 ιδιοκτήτες ή κατόχους ακινήτων.

Η πλατφόρμα προσφέρει τρία αποκλειστικά πακέτα καταναλωτών, με αντίστοιχες επιλογές δυνατότητες για την αποπληρωμή των μεσιτικών: Με προκαταβολή 795 λιρών ή με προκατανεμημένο τέλος 395 λιρών συν 895 λίρες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ή με μια προσυμφωνημένη προμήθεια («no sale, no fee») σε ποσοστό 1% επί της αξίας του ακινήτου -συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Τη δε διαχείριση των πωλήσεων αναλαμβάνουν τοπικοί πράκτορες, με μηνιαίο αντίτιμο 175 λιρών ανά περιοχή, πάντα με την άδεια του 54χρονου billionaire και της μητρικής easyGroup. Νέος συνεργάτης της easyProperty στο Luton είναι ο έμπειρος στον κλάδο των ακινήτων επιχειρηματίας Mohammed Khayer (ιδιοκτήτης του διαδικτυακού πρακτορείου ενοικιάσεως ακινήτων, με γραφεία στο Park Street West) και όπως σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, David Brierley «…η παρουσία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται συνεχώς και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι που προσθέτουμε στη λίστα μας την πόλη, ειδικά επειδή εκεί ξεκίνησε η easyJet την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια».

Το μήνυμα του Στέλιου Χατζηιωάννου ήταν διατυπωμένο με απλά και σαφή λόγια: «Πιστεύω ότι η easyProperty προσφέρει αυτόν τον συνδυασμό τοπικής εμπειρογνωμοσύνης και χαμηλού κόστους επαγγελματισμού, που απομακρύνει την ταλαιπωρία και τα έξοδα από μια μετακόμιση».

Στην ιστοσελίδα της easyProperty, o ίδιος προτρέπει τους υποψηφίους πελάτες / χρήστες των υπηρεσιών της να προχωρήσουν σε κάποια συναλλαγή, με τη φράση «τώρα μπορείτε απλά να καθίσετε και να πουλήσετε από την άνεση του καναπέ σας».

Με το πρώτο «κλικ» αμέσως εμφανίζεται συνεργάτης της εταιρείας σε chat και προτείνει μια δωρεάν αποτίμηση ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, ως πρώτο βήμα. Στη «συλλογή» της easyGroup ανήκουν δεκάδες ενεργά brands σε πολλούς κλάδους της αγοράς και πάντα όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι τα επόμενα από αυτά, τα οποία θα αποφασίσει εκείνος να «φέρει» και στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανικές εκλογές: Πρώτο το SPD με 25,7% αλλά ακόμα και το κόμμα της Μέρκελ μπορεί να βγάλει καγκελάριο

Όλα για τη ΔΕΗ, ο εφοπλιστής Δ με μισό δισ. ευρώ κάνει τον Αστέρα «Διαμαντούπολη» και οι Άραβες ονειρεύονται 800άρες για το ξενοδοχείο

Εφορία: Οι 4 προθεσμίες που λήγουν την ερχόμενη Πέμπτη