Του Στέλιου Μορφίδη

Στις εταιρείες BIOMECANN AE και BIOPROCANN AE δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την παραγωγή και επεξεργασία ιατρικής κάνναβης. Την αδειοδότηση τους ανακοίνωσε ο αναπλ. υπ. Οικονομίας Στ.Πιτσιόρλας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον υφυπ. Αγροτ. Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο κ. Πιτσιόρλας, υπάρχουν άλλες 12 εταιρείες που έχουν υποβάλει αίτηση. Όλες τους, όπως είπε, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αδειοδοτηθούν εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα με τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και άλλο.

Η BIOPROCANN AE θα κάνει την επένδυση και την παραγωγή στην περιοχή της Λάρισας (11 στρέμματα). Η επένδυση θα είναι ύψους 9,5 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 51 θέσεις εργασίας, όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Η BIOPROCANN AE θα επενδύσει 12,5 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Κορινθίας (46 στρέμματα) δημιουργώντας 66 θέσεις εργασίας.

Και οι δύο εταιρείες έχουν στο μετοχολόγιο τους και ξένους επενδυτές. «Υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και συμμετοχή για μία αγορά που ανοίγει. Για παράδειγμα σήμερα ο Καναδάς και το Ισραήλ έχουν εξοικείωση με το θέμα καθώς και την τεχνογνωσία. Επομένως είναι και λογικό αυτοί να μπαίνουν μπροστά», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας αν και τόνισε πως στους φακέλους που έχουν κατατεθεί υπάρχουν και αμιγώς ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα συνολικά οι 14 εταιρείες (οι 2 αδειοδοτημένες και οι υπόλοιπες 12) δεσμεύονται για συνολικές επενδύσεις 185 – 200 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία άνω των 700 θέσεων εργασίας.

Η άδεια θα είναι πενταετούς διάρκειας. Με την παρέλευση της η εταιρεία θα ελέγχεται για την ακρίβεια της επένδυσης της προκειμένου να υπάρχει ανανέωση της. Επίσης κάθε χρόνο θα ελέγχεται για την πιστότητα των δικαιολογητικών που έχει καταθέσει.

«Η νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί, είναι πλήρης και επαρκής για να προχωρήσουμε σε αυτού του είδους την παραγωγή. Εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για όλα τα θέματα που εγείρονται, όπως τι και πώς παράγεται, την ασφάλεια των προϊόντων αλλά και την ασφάλεια της Πολιτείας», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας ο οποίος εκτίμησε μάλιστα ότι σε 1,5 χρόνο από τώρα θα υπάρξει παραγωγή τελικού προϊόντος στη χώρα μας.

Ωστόσο σε πρώτη φάση η παραγωγή των αδειοδοτημένων εταιρειών θα πηγαίνει αποκλειστικά προς εξαγωγή. Θα δοθούν και στην εσωτερική αγορά σε δεύτερη φάση, αφού πρώτα αναδιοργανωθεί το κρατικό μονοπώλιο για τη διάθεση και τον έλεγχο τους.

Κάτι όμως που, σύμφωνα με τον υπ. Υγείας Ξανθό, μπορεί να γίνει σχεδόν ταυτόχρονα, αφού ο κύριος στόχος είναι τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα στο ελληνικό κοινό και μάλιστα να είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα εισαγόμενα.

«Το θέμα το προσεγγίσαμε από δύο πλευρές. Πρώτον απ’ την πλευρά του δικαιώματος των ασθενών της χώρας μας, που επιστημονικά τεκμηριωμένα πρέπει να λάβουν τέτοιου είδους φάρμακα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και των συμπτωμάτων των ασθενειών τους. Επίσης το είδαμε με άξονα να υπάρχει η δυνατότητα ως χώρα να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το κλίμα, το έδαφος κοκ. Και αυτό προκειμένου να λάβει η χώρα την προστιθέμενη αξία, να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κοκ.»

Απ’ την πλευρά του ο υφυπ. Αγροτ. Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης τόνισε πως «η ανακοίνωση των πρώτων αδειών εγκατάστασης αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι φιλική πλέον στις επενδύσεις.

Όπως εξήγησε η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο.

Αλλαγή στο πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης

Παράλληλα εξήγγειλε αλλαγή πλαισίου που διέπη και τη βιομηχανική κάνναβη. «Στόχος είναι τα προϊόντα να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών μας», σημείωσε. Παράλληλα αποκάλυψε πως στα τρόφιμα η κάνναβη θα παρέχεται ως συμπλήρωμα διατροφής σε πρώτη φάση.