Στο νέο έτος με…σφυριά που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ εισέρχεται η εταιρεία «Μάριος Παπαθάνος Α.Ε.»

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δύο δεκαετίες στην κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση 2021 ο τζίρος της ήταν 685.149 ευρώ, η ακίνητη περιουσία της ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ κουβαλούσε τραπεζικά δάνεια ύψους 46,48 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για τις 20, 25 και 26 Ιανουαρίου 2023 έχουν προγραμματιστεί 43 πλειστηριασμοί για οικόπεδα και εμπορικά κτήρια στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 28.958.700 ευρώ.

Το οικόπεδο και το κτήριο στην Ποσειδώνος

Το ένα «βαρύ σφυρί» αφορά αδόμητο οικόπεδο πάνω στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της Γλυφάδας. Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή πλησίον του Γκολφ Γλυφάδας, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Πειραιά, και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.

Προέρχεται από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων και καταλαμβάνει επιφάνεια κατά πρόσφατη και ακριβέστερη καταμέτρηση 2.344,15 τ.μ. και κατά το κτηματολόγιο 2.314 τ.μ. Αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2009 και σήμερα είναι περιφραγμένο με τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος και στις προσόψεις επί της οδού Λιούγκα και Λεωφόρου Ποσειδώνος πάνω από το τοιχίο φέρει λαμαρίνα και σιδερένια κάγκελα.

Στο παρελθόν υπήρχε μέσα σε αυτό πεπαλαιωμένη οικοδομή της δεκαετίας του ’60 που έχει κατεδαφιστεί, ενώ σήμερα είναι αδόμητο και διαθέτει πρόσοψη στα νοτιοδυτικά επί πλευράς μήκους 54,35 μέτρων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και στα βορειοδυτικά επί πλευράς μήκους 40,34 μέτρων στην οδό Ιατρού Λιούγκα. Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ο συντελεστής δόμησης ισούται με 0,80 και ο συντελεστής κάλυψης 1/3.

Το οικόπεδο κουβαλάει προσημείωση για 6 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς από τις 4/2/2010, προσημείωση υπέρ της ίδιας για ποσό 1 εκατ. ευρώ από τις 16/2/2011, αναγκαστική κατάσχεση για 300.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 17/5/2019 και δεύτερη αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της ίδιας για 1 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2022.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 1 εκατ. ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 5.798.000 ευρώ.

Η εταιρεία προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς. Το δικαστήριο, στις 31 Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη δεύτερη έκθεση εκτίμησης έκανε δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 12.890.000 ευρώ. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης ελήφθη υπόψη η θέση του οικοπέδου, αλλά και ότι «η αγορά των ακινήτων στην ένδικη περιοχή έχει βελτιωθεί και έχει ανοδικές τάσεις, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και της αποκλιμάκωσης της πανδημίας Covid-19».

Στις 11 Νοεμβρίου βγήκε στο σφυρί με την αυξημένη τιμή εκκίνησης, χωρίς αποτέλεσμα και στις 25 Ιανουαρίου ξαναβγαίνει με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 10.312.000 ευρώ.

Την επομένη 26 Ιανουαρίου ακολουθεί παρακείμενο κτήριο γραφείων με πρόσοψη επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος, όπου κατά το παρελθόν στεγαζόταν το ΙΚΑ Γλυφάδας.

Τώρα περιγράφεται ως πολυώροφη οικοδομή η οποία έχει συνολική επιφάνεια 2.320 τ.μ. εκ των οποίων ο υπόγειος χώρος αποτελεί πάρκινγκ αυτοκινήτων. Αντίστοιχα το ισόγειο αποτελείται από έναν χώρο εστίασης των εργαζομένων (staff lounge), κουζίνα, w.c και serνer room, ενώ ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος, είναι χώροι γραφείων, στους οποίους λειτουργούν τα τμήματα εργαζομένων της εταιρείας, που μισθώνει το κτήριο.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται τόσο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο, όσο και από δύο γυάλινους ανελκυστήρες. Σήμερα, το εν λόγω ακίνητο είναι μισθωμένο από εταιρεία από τις 1.5.2020 με διάρκεια μέχρι τον Απρίλιο του 2026 και με μηνιαίο μίσθωση ύψους 25.000 ευρώ.Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυτελή κατασκευή του κτηρίου, οδήγησε στην ανατροπή όσον αφορά την τιμή πρώτης προσφοράς.

 

Έτσι και ενώ το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την τελευταία ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 5 Δεκεμβρίου 2022, αποφάσισε ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 ευρώ και όχι στο ποσό των 2.482.000 ευρώ, όπως ήταν η αρχική τιμή εκκίνησης. Μετά τον αρχικό άγονο πλειστηριασμό, στις 26 Ιανουαρίου το σφυρί θα χτυπήσει ξανά με την τιμή στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Το οικοδομικό τετράγωνο στη Γλυφάδα

Η δεύτερη και μεγαλύτερη ομάδα πλειστηριασμών σε βάρος της εταιρείας «Μ. Παπαθάνος Α.Ε.» με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς έγινε αρχικά στις 9 Δεκεμβρίου, χωρίς αποτέλεσμα και θα επαναληφθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Αφορά ένα μεγάλο ακίνητο σε εμπορικότατο σημείο της Γλυφάδας, το οποίο θα βγει μέσω πολλών διαφορετικών και ταυτόχρονων πλειστηριασμών, για τα τμήματά του, με τιμές εκκίνησης από 3.850 ευρώ μέχρι 4.041.000 ευρώ και με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς (για το 100% της πλήρους κυριότητας) να διαμορφώνεται σε 12.255.700 ευρώ.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κεντρικού εμπορικού πυρήνα της Γλυφάδας, σε απόσταση δυο οικοδομικών τετραγώνων από τις πλατείες Ζησιμοπούλου και Νυμφών και συγκεκριμένα επί των οδών Λαοδίκης και Βασιλέως Γεωργίου Β’.
Σε αυτό στεγάζονται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια-καφετέριες της περιοχής, μαγαζιά ένδυσης, εταιρείες κλπ.


Το εν λόγω κτήριο γραφείων και καταστημάτων, καταλαμβάνει ολόκληρη την επιτρεπόμενη να καλυφθεί επιφάνεια του οικοπέδου και έχει το ύψος που επιτρέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις, διαθέτει προσόψεις επί των οδών Λαοδίκης και Βασιλέως Γεωργίου Β’, είσοδο όπως και ράμπα αυτοκινήτων προς τα υπόγεια, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’ και εισόδους καταστημάτων επί της οδού Λαοδίκης.


Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η περιοχή αποτελεί την κεντρική εμπορική ζώνη της Γλυφάδας, στην οποία εντοπίζονται κυρίως εμπορικές χρήσεις και επαγγελματικοί χώροι γραφείων.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η άμεση περιοχή του ακινήτου αποτελεί την κεντρική ζώνη χώρων εστίασης – υγειονομικού ενδιαφέροντος της Γλυφάδας, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το οικόπεδο βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Γλυφάδας και έχει επιφάνεια 1.196,69 τ.μ. Εντός του οικοπέδου βρίσκεται κτήριο που αποτελείται από Β’ και Α’ υπόγειο, ισόγειο, δυο ορόφους και δώμα. Περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και γραφειακούς – επαγγελματικούς χώρους στους ορόφους, καθώς και υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων με 24 θέσεις στάθμευσης. Το όλο κτήριο εξυπηρετείται από δύο ανεξάρτητα κλιμακοστάσια από το δεύτερο υπόγειο έως και το δώμα, ήτοι από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και το κλιμακοστάσιο πυροπροστασίας.

Η κατασκευή του εκτιμάται ότι συντελέστηκε μεταξύ των ετών 2008- 2010
Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 1 εκατ. ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, από την έρευνα της κτηματαγοράς διαπιστώθηκε ότι οι μισθωτικές αξίες επαγγελματικών χώρων ισογείου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή πλησίον της Πλατείας Εσπερίδων (κυρίως στο τμήμα στα βόρεια και στα ανατολικά της πλατείας) κυμαίνονται γενικά μεταξύ 35- 70 € / τ.μ. ανηγμένης επιφάνειας ισογείου. Οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες σύγχρονων νεόδμητων επαγγελματικών-γραφειακών χώρων ορόφων κυμαίνονται μεταξύ 18-28€/τ.μ.

Το κατάστημα στο κέντρο της πόλης

Για τις 25 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας και πάλι με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς για κατάστημα μεγάλης προβολής στη Γλυφάδα.

Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 1.143.000 ευρώ αλλά και για αυτή την περίπτωση η εταιρεία άσκησε ανακοπή που το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου, την έκανε δεκτή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 2.460.000 ευρώ.

Ελήφθη υπόψη δεύτερη έκθεση εκτίμησης που περιλαμβάνει και αυτοψία των εσωτερικών χώρων, σύμφωνα με την οποία «το κατάστημα είναι πολυτελούς κατασκευής με υλικά υψηλής ποιότητας, μίνιμαλ αισθητικής και υψηλού κόστους, ήτοι διαθέτει ψευδοροφές με κρυφούς φωτισμούς, εσωτερικό κεντρικό κλιματισμό, σύστημα συναγερμού, κάμερες, ξύλινες επενδύσεις, ξύλινα δάπεδα, τζαμαρίες διπλού ύψους με μεταλλικά πλαίσια, τέντες σε όλη την πρόσοψη» κ.α.

Πρόκειται, ειδικότερα, για γωνιακό κατάστημα του ισογείου σε κτήριο κατασκευής της περιόδου 1999-2001, που αναπτύσσεται σε δυο στάθμες και διαθέτει προσόψεις επί των οδών Β. Γεωργίου Β’ και Λαοδίκης. Το τμήμα ισογείου έχει επιφάνεια 101 τ.μ. και στο κατάστημα ανήκει κατά αποκλειστική χρήση θέση στάθμευσης επί του ακαλύπτου επιφάνειας 32,70 τ.μ. η οποία έχει ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Λαοδίκης καθώς και ακάλυπτος χώρος οικοπέδου επιφάνειας 32,80 τ.μ.

Στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί σήμερα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (wine bar) ενώ το τμήμα του ακαλύπτου χώρου έχει κλεισθεί και λειτουργεί ως συνεχόμενος χώρος του καταστήματος. Επίσης, έχει διαμορφωθεί πατάρι επιφάνειας 64,94 τ.μ. που συνδέεται με εσωτερική κλίμακα με τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.
Μετά από άγονο πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει τώρα στα 1.968.000 ευρώ. Το εν λόγω ακίνητο αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2005 και η κατάσχεση έγινε για ποσό 175.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης).

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το δύσκολο πρώτο 6μηνο, οι προϋποθέσεις για τις 1.000 μονάδες και ο παράγοντας X

Xωρίς ρεύμα και θέρμανση το Κίεβο μετά τις νέες ρωσικές επιθέσεις με drone-καμικάζι

Η πιο ακριβή και exclusive εμπειρία του 2023 κοστίζει 5 εκατ. δολάρια και είναι μόνο για έναν