Το Μάρτιο του 2015, ο σημερινός συνιδρυτής της StockX, Γκρεγκ Σβαρτς, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο δίλημμα. Να μείνει στο Ντιτρόιτ και να στήσει μια νέα επιχείρηση από το μηδέν με συνεργάτη το δισεκατομμυριούχο επενδυτή και ιδιοκτήτη των Cleveland Cavaliers, Νταν Γκίλμπερτ; Ή, να πουλήσει τα πάντα και να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο κάνοντας μια νέα αρχή;

Η απόφαση που θα έπαιρνε θα του άλλαζε ολόκληρη τη ζωή. 

Εκείνη την εποχή, ο Σβαρτς ήταν συνιδρυτής της UpTo Inc., μιας εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης που χρηματοδοτούνταν από την εταιρεία του Γκίλμπερτ, Detroit Venture Partners. Μετά από χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας επέκτασης της επιχείρησης, ο Σβαρτς ήταν έτοιμος να τα παρατήσει όλα κάνοντας στροφή στην καριέρα του. Όλα όμως άλλαξαν όταν ο Γκίλμπερτ του ζήτησε να συναντηθούν αυτοπροσώπως σε μια προσπάθεια να τον πείσει να αλλάξει γνώμη. «Μην μετακομίσεις στην Καλιφόρνια. Ας ξεκινήσουμε μια εταιρεία μαζί», του είπε τότε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Cavs σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider. 

«Και, φυσικά, ξεκινήσαμε να μιλάμε για τι άλλο; Μα για αθλητικά παπούτσια. Στη συνάντησή μας που κράτησε πολλές ώρες, καθώς εγώ του έκανα ένα εκατομμύριο ερωτήσεις, τελικά βρεθήκαμε να μιλάμε για μια νέα ιδέα, την εταιρεία μας, τη StockX.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σβαρτς.

«Απαγωγή» ενός sneakerhead

Λίγο μετά από αυτήν τη συνάντηση, η StockX, μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησίας sneakers και άλλων αθλητικών ειδών, ξεκίνησε να λειτουργεί και επίσημα στο Ντιτρόιτ, με μόλις έξι υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των Γκίλμπερτ και Σβαρτς.

Το πρώτο που έκαναν τότε για να γίνει γνωστή η νεοσύστατη εταιρεία τους, ήταν να βρουν ένα διάσημο sneakerhead – έναν φανατικό δηλαδή οπαδό των sneakers που τρελαίνεται με την αγοραπωλησία ακριβών αθλητικών παπουτσιών – προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας καθώς κανένας τους δεν ήξερε τόσα πολλά για τον κόσμο των συλλεκτικών sneakers.

Έτσι, βρήκαν τον Τζος Λούμπερ, λάτρη των αθλητικών παπουτσιών και ιδρυτή ενός ιστότοπου με έδρα τη Φιλαδέλφεια. Του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν να συναντηθούν. Και φυσικά πως θα μπορούσε να αρνηθεί όταν αυτή η συνάντηση θα γινόταν σε ένα από τα παιχνίδια των Cavs στο Κλίβελαντ; 

Ο Σβαρτς αστειεύτηκε ότι, μετά το παιχνίδι, «απήγαγαν» το Λούμπερ, φέρνοντάς τον πίσω στο Ντιτρόιτ μαζί τους. «Φορούσε τα ίδια ρούχα για τρεις μέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε προκειμένου να τελειώσουμε τα λογιστικά της επιχείρησής μας». Όταν ήρθε τελικά η στιγμή να αλλάξει ρούχα, ο Λούμπερ είχε δεχτεί να γίνει ο Ceo της εταιρείας.

Σήμερα, μόλις 5 χρόνια μετά από την ίδρυση της, η StockX απασχολεί περίπου 1.000 υπαλλήλους και μετράει εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 200 χώρες κοιτάζοντας την έξοδο της στο χρηματιστήριο.

Sneakers: Η παγκόσμια βιομηχανία των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι Millennials και Gen Z συγκεντρώνουν μανιωδώς συλλεκτικά αθλητικά παπούτσια, φτιάχνοντας τις δικές τους πανάκριβες αλλά και σπάνιες προσωπικές συλλογές προωθώντας έτσι την ανάπτυξη επιχειρήσεων όπως η StockX. Περίπου το 70% των χρηστών της StockX είναι κάτω των 35 ετών, με την πλειονότητα των χρηστών να είναι μικρότεροι από 25 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η StockX συγκέντρωσε πρόσφατα 275 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Tiger Global Management τον Δεκέμβριο, η οποία εκτιμά την αξία της ταχέως αναπτυσσόμενης πλατφόρμας στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η StockX χρησιμοποίησε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για να επεκτείνει την κατηγορία προϊόντων της, καθώς και να εισέλθει σε νέες αγορές όπως το Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Αυτοί είναι οι 3+1 καταλύτες που θα στηρίζουν την ανάπτυξη το 2021 (πίνακας)

Πού βρίσκονται τώρα τα ενοίκια γραφείων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας

Μειωμένα ενοίκια: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Πότε οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες