Ο Τζος Λούμπερ πραγματικά δεν μοιάζει με τον ιδρυτή μίας εταιρείας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα 42 του, το προσωπικό του στυλ θυμίζει μία αρμονική μίξη της κουλτούρας της χιπ χοπ, του skate και της δεκαετίας του ’90. Μα, μην αφήνετε το ανεπίσημο στυλ να σας ξεγελάσει. Ο Τζος Λούμπερ έχει δύο πτυχία-στην Νομική και στις επιχειρησιακές σπουδές-από το πανεπιστήμιο του Emory στην Ατλάντα. Οπως ήξερε από μικρός, πάντα του ταίριαζε πολύ περισσότερο η δημιουργικότητα που χρειάζεται ένα εκκολαπτόμενο start-up, παρά η συνέπεια που απαιτείται σε μία δουλειά γραφείου. Αλλά αφότου πούλησε την πρώτη του, όχι και τόσο επιτυχημένη επιχείρηση, έπιασε δουλειά στην IBM. Όμως το πάθος του ήταν αλλού.

Ο Λούμπερ είναι ένας λεγόμενος «sneakerhead». Στα Ελληνικά θα τον λέγαμε λάτρη των αθλητικών παπουτσιών, αν ο όρος δεν ακουγόταν τόσο επίσημος. Σε περίπτωση που δεν το έχετε παρατηρήσει, εν έτει 2020, η αγορά μεταπώλησης παπουτσιών αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Εκμεταλλευόμενες όλο τον ντόρο, οι εταιρείες παπουτσιών κυκλοφορούν μοντέλα σε περιορισμένες ποσότητες. Έπειτα, μεταπωλητές τα πουλάνε στην δευτερογενή αγορά για πολλά παραπάνω χρήματα από όσα ξόδεψαν. Έτσι, λοιπόν, τα βράδια μετά την δουλειά, ο Λούμπερ αποφάσισε να ασχοληθεί με την πρώτη αγάπη του. Δημιούργησε την Campwell, έναν ιστότοπο που παρακολουθούσε τις πραγματικές τιμές των sneakers στο e-bay. Με την τρομερή δύναμη του διαδικτύου, δεκάδες άλλοι που μοιράζονταν το πάθος του προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν. Επαφές έγιναν ακόμη και με εταιρείες, που εκτιμούσαν την τεχνογνωσία του, μα δεν κατέληξαν πουθενά.

Εκατοντάδες μίλια μακριά, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Quicken Loans και ιδιοκτήτης των Cleveland Cavaliers, Νταν Γκίλμπερτ, βλέπει τα παιδιά του να αγοράζουν παπούτσια από το e-bay και όχι σε κάποιο κατάστημα. Σύντομα, καταλαβαίνει τι συμβαίνει και του έρχεται μία φαεινή ιδέα.

«Οι μηχανισμοί του χρηματιστηρίου είναι πολύ πιο αποδοτικοί από το μοντέλο της δημοπρασίας που χρησιμοποιεί το e-bay» λέει στον φίλο του, Γκρεγκ Σβαρτζ. Ο Γκίλμπερτ συνεχίζει, μιλώντας για ένα «χρηματιστήριο των πραγμάτων» και για το πώς τα sneakers θα ήταν μία καλή αρχή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Σβαρτζ, αφότου σιγουρεύτηκε πως ο φίλος του δεν του έκανε πλάκα, σκέφτηκε πως χρειάζονταν κάποιον άνθρωπο με πραγματική τεχνογνωσία στον τομέα.

Ο Λούμπερ δεν περίμενε να τα βρει τόσο καλά με τον Γκίλμπερτ. Όμως οι δύο άνδρες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα παρά να κοιτούν ο ένας τον άλλο, γιατί χωρίς να το ξέρουν, είχαν φτάσει ακριβώς στην ίδια ιδέα. Με συνοπτικές διαδικασίες, οι τρεις τους ίδρυσαν τη StockX, που θα λειτουργούσε περίπου σαν ένα χρηματιστήριο για παπούτσια, όπου οι αγοραστές και οι πωλητές καθορίζουν τις τιμές. Αλλά η σημαντική διαφορά της StockX με άλλους ανταγωνιστές είναι η σιγουριά που προσφέρει στον καταναλωτή. Όλα τα παπούτσια στην ιστοσελίδα είναι αφόρετα, μέσα στα κουτιά τους και όταν μία συναλλαγή ολοκληρώνεται, το πακέτο πρώτα αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο της εταιρείας. Εκεί ελέγχεται για την αυθεντικότητα του και αφότου αυτή αποδειχθεί, η StockX παίρνει προμήθεια μεταξύ 9,5 και 14%.

Η επιχείρηση άρχισε την λειτουργία της χωρίς προβλήματα το 2016, έχοντας την πολυτέλεια της υποστήριξης του Γκίλμπερτ. Όμως αυτό δεν σήμαινε πως δεν θα κοιτούσαν προς τα έξω για πιθανούς χρηματοδότες. Τελικά, ήρθαν σε επαφή με τον Σκοτ Κάτλερ, τον πρώην αντιπρόεδρο της e-bay και τότε CEO της Stuthub, μίας πλατφόρμας μεταπώλησης εισιτηρίων. Η εμπειρία του στον χώρο ήταν πολύτιμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούσαν τις συμβουλές του. Παράλληλα, η StockX τα κατάφερνε μια χαρά: Είχε πλέον σχεδόν 1.000 υπαλλήλους και ο αριθμός των συναλλαγών που γίνονταν στην πλατφόρμα αυξανόταν συνεχώς. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου αυξανόταν και η επίδραση του Κάτλερ στην εταιρεία, ο οποίος πλέον είχε βγει στην αγορά εργασίας. Έτσι, το 2019, σχεδόν ταυτόχρονα, ο Κάτλερ πήρε την θέση του Λούμπερ ως CEO και η StockX ανακοίνωσε επενδύσεις 110 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύοντας την αξία της στο ένα δισεκατομμύριο.

Αποφασίστηκε ο Λούμπερ να παραμείνει στην εταιρεία, χωρίς να έχει κάποιο επίσημο ρόλο. Τους περισσότερους ανθρώπους μία τέτοια εξέλιξη μάλλον θα τους φαινόταν ιδιαίτερα ενοχλητική, μα κατά κάποιο τρόπο έμοιαζε σαν τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η StockX συνέχιζε να γιγαντώνεται και ο ρόλος του CEO απαιτούσε πολλά πράγματα τα οποία ο Λούμπερ απλά δεν ενδιαφερόταν να κάνει. Μετά την αντικατάστασή του, μπορούσε να συνεχίσει να εκπροσωπεί και να προωθεί την εταιρεία που ίδρυσε, χωρίς να ανησυχεί για λεπτομέρειες όπως το που ακριβώς να χτιστεί το επόμενο εργαστήριο ελέγχων.

Με τον Κάτλερ στο τιμόνι, η StockX δεν έχει σταματήσει ούτε στο ελάχιστο την ανοδική της πορεία. Στη μέση της φετινής χρονιάς ανακοινώθηκε πως ο όγκος πωλήσεων (Gross Merchandise Volume) της είχε ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και η κατασκευή περισσότερων κέντρων ελέγχου σε όλο τον κόσμο. Έχουν ανοίξει ακόμη και κάποια κανονικά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν κυρίως σαν σημεία παράδοσης για τους πωλητές. Μετά τον τελευταίο επενδυτικό γύρο, στον οποίο συγκέντρωσε 275 εκατομμύρια δολάρια, η αξία της StockX υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια.

Ο Λούμπερ, από την άλλη, άφησε την εταιρεία το φθινόπωρο που πέρασε. Δεν φαίνεται να συνέβη κάτι στη σχέση του με τον Κάτλερ ή τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους της StockX. Απλώς ήθελε να ψάξει και πάλι για κάτι δικό του. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε πει πριν την έξοδό του: «Είμαι πολύ άνετος και αποδοτικός στην καθημερινή εργασία της αρχικής φάσης. Είμαι τύπος του start-up, είμαι ιδρυτής start-up». Και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, έχει ακόμη τις μετοχές του στη StockX, στην οποία είναι ακόμη μεγαλομέτοχος.

Διαβάστε ακόμα: 

WhatsApp: Ποια smartphones δεν θα υποστηρίζουν την εφαρμογή από 1/1/2021

Brexit: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα – Τα μεγάλα κενά της συμφωνίας

Η εφορία κυνηγά το Facebook – Γιατί έφυγε τρέχοντας από την Ιρλανδία