Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής ιστορίας της χώρας, καθώς το Studio Alfa είναι η πρώτη τέτοια μονάδα, αλλά και ο παλαιότερος εν λειτουργία οπτικοακουστικός οργανισμός. Μετά από 66 χρόνια, όμως, από τον Μάιο του 1957 που συστάθηκε η ομώνυμη εταιρεία «Στούντιο Άλφα», τώρα απειλείται να βγει στο σφυρί.

Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου, με επισπεύδοντα τον ιδιώτη Π. Α. ενώ το ποσό οφειλής και επιβολής κατάσχεσης ανέρχεται σε 126.699,36 ευρώ (νομιμοτόκως και μέχρις ολοσχερούς εξοφλήσεως).

Μια ιστορία 66 ετών

Η σημασία της εταιρείας και των εγκαταστάσεων προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται στην σχετική έκθεση εκτίμησης, όπως ότι «είναι η πρώτη κινηματογραφική μονάδα στην Ελλάδα και η λειτουργία της έχει σημασία τόσο για την ιστορία του κινηματογράφου όσο και για τον πολιτισμό». Άλλωστε, πέραν των δεκάδων κινηματογραφικών ταινιών που έχουν γυριστεί εκεί, οι συγκεκριμένοι χώροι «παρελαύνουν» καθημερινά από την οθόνη της τηλεόρασης καθώς εκεί γυρίζονται και σήμερα πολλά σήριαλ και τηλεοπτικές εκπομπές.

Σημειώνεται ότι η Studio Alfa είναι η μοναδική εταιρεία που συνεργάστηκε με εταιρείες του εξωτερικού όπως η Fox, η Universal, η Trionix Films England, κ.α., συμμετέχοντας πολλές φορές μαζί τους σε συμπαραγωγές ταινιών. Οι εγκαταστάσεις της είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα στούντιο στην Ελλάδα, σε προνομιακή θέση ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενώ είναι πλήρως ανακαινισμένες ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες παραγωγής ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σταθμού. Τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των 5.000 τ.μ. αναπτύσσονται σε έκταση 15 στρεμμάτων, αποτελώντας έναν οργανωμένο και συγκροτημένο χώρο παραγωγής και μετάδοσης. Περιλαμβάνουν πέντε πλατό συνολικού εμβαδού 3.000 τμ., γραφεία, καμαρίνια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους καθώς και χώρους εστίασης, έκτασης 2.000 τμ.

Η εταιρεία συμμετείχε και συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία εκπομπών και σίριαλ όπως τα «Επιτέλους μαζί», «Απαγορευμένη αγάπη», «Δις Μαργαρίτα», «Όσα ξέρει το παιδί», «Κάτσε καλά», «Μήνυμα ελήφθη», «Μαθήματα Χημείας», «Γκρίζες ζώνες», «Έρωτας», «Καλημέρα Ζωή». Επίσης στις εγκαταστάσεις της γυρίστηκαν και γυρίζονται καθημερινές εκπομπές όπως «Σαν στο σπίτι σας», «Όμορφος κόσμος» και ενημερωτικές εκπομπές όπως «Ανατροπή», «Φάκελοι», «Αυτόπτης Μάρτυρας», «Je t’ aime…», «ΟΛΑ » κ.α.

Τι απειλείται με σφυρί

Εάν δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αποτροπή του, στον πλειστηριασμό του Ιουλίου θα βγει ένα ενιαίο οικόπεδο (προήλθε από την πολεοδομική συνένωση δυο όμορων οικοπέδων) μετά του επ’ αυτού κτιριακού συγκροτήματος, αποτελούμενου από επαγγελματικά κτήρια, στα οποία λειτουργεί στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Το συγκρότημα βρίσκεται στη θέση ‘Μελίσσια’ ή ‘Καμίνια’ ή ‘Ρεύμα’, στην περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Αμαρουσίου, του Δήμου Αμαρουσίου, επί της οδού Στουντίου αρ. 10-12, δηλαδή στη συνοικία που ονομάζεται «Στούντιο Α» από την ομώνυμη εγκατάσταση.

Πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις με χρήση τηλεοπτικών στούντιο που σήμερα μισθώνονται από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτήρια: Το Κτήριο 1 βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του γηπέδου και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κτήριο με το πλατό V και ο περιβάλλων χώρος του, έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα από το 1999. Κρίθηκε διατηρητέο ως αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της μεταπολεμικής περιόδου, αλλά και μοναδικό στα Βαλκάνια για την ενιαία χωρητικότητα και το μεγάλο ύψος.

Το κτήριο του πλατό V είναι η πρώτη κινηματογραφική μονάδα στην Ελλάδα και χτίστηκε το 1957 µε εγκαταστάσεις και ειδικές γερμανικές προδιαγραφές της SIEMENS-HALSΚE STUTGA R.T. Έχει ύψος 18.40 μέτρα και εμβαδόν 1466.91 τ.μ. και ενιαίο χώρο λήψης.
Ο φέρων οργανισμός του είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η οροφή του αποτελείται από 5 ηµικύλινδρους μεταξύ διαδοχικών δοκών. Η μορφολογία της στέγης δίνει την χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή της.

Βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση, με εξωτερικές ρηγματώσεις στο σοβά και πληθώρα εξωτερικών προσθηκών μηχανολογικών εγκαταστάσεων που αλλοιώνουν τις όψεις του. Εσωτερικά είναι ανακαινισμένο και φιλοξενεί πλατό, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και γραφεία. Στον ημιώροφο υπάρχει επίσης ενιαίος χώρος πλατό, όπως και στον Α΄ όροφο.

Το Κτίριο 2 βρίσκεται στο δυτικό τμήμα, αποτελείται από ισόγειο, όπου υπάρχουν δύο πλατό και ενδιάμεσα υπάρχει κτιριακή προσθήκη αποτελούμενη από τρία επίπεδα που επικοινωνούν με τα πλατό.
Τα υπόλοιπα κτήρια (I,II,III,IV) φιλοξενούν επίσης πλατό, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, bar, κουζίνες και κλιμακοστάσια που συνδέουν τους πάνω ορόφους με το ισόγειο. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ένα κτίσμα που λειτουργεί ως ξυλουργείο και ένα ακόμα που είναι αποθηκευτικός χώρος.

Τα κτίσματα αυτά είναι παλαιά χωρίς να έχουν συντηρηθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το γήπεδο εμβαδού 14.601,20 τ.μ. βρίσκεται στην εντός σχεδίου πόλεως περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου. Το εν λόγω οικόπεδο είναι μεν άρτιο, σύμφωνα με τα γεωμετρικά του στοιχεία (εμβαδόν και πλευρές) και τους όρους δόμησης που ισχύουν στη περιοχή, πλην όμως είναι δυνατό να καταστεί οικοδομήσιμο μετά τον υπολογισμό και αφαίρεση της εισφοράς σε γη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1337/1983, ήτοι μετά την σύνταξη και κύρωση της Πράξης Εφαρμογής.

Ωστόσο η σύνταξη και κύρωση της Π.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και αν δεν επιβεβαιωθούν ή τροποποιηθούν οι ήδη καθορισμένες οριογραμμές του ρέματος Αμαρουσίου, με το οποίο συνορεύει προς δυσμάς το οικόπεδο. Μετά την κύρωση της Π.Ε. το αρχικό οικόπεδο θα οφείλει εισφορές σε γη και χρήμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983.
Ακόμη, για το διατηρητέο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης. Σύμφωνα με αυτούς ο διατηρητέος χώρος πέριξ του κτηρίου, επιφανείας 11.525,88 τ.μ. δύναται μεν κατ’ εξαίρεση να οικοδομηθεί, πλην όμως για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει αφενός τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να πάψει να είναι σε ορισμένα τμήματα ρυμοτομούμενος και να συνταχθεί και κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής, ώστε να υπολογιστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο εισφορές σε γη.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, προκύπτει ότι μετά την εισφορά σε γη η τελική επιφάνεια του οικοπέδου θα είναι 5.740,48 τ.μ. Για αυτήν η αγοραία αξία κατά την έκθεση εκτίμησης ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί και την τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό.

Τα βάρη του ακινήτου

Στα βάρη περιλαμβάνονται τέσσερις προσημειώσεις υπέρ της Alpha Bank συνολικού ποσού 2.341.511 ευρώ, μία προσημείωση υπέρ της Άλφα Λήζινγκ Α.Ε. Χρηματοδοτικής Μίσθωσης για ποσό 154.000 ευρώ (με μερική τροπή στις 29-12-2020), μία υποθήκη υπέρ της Alpha Bank για ποσό 1.680.000 ευρώ, μια αναγκαστική κατάσχεση με επισπεύδουσα τη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών για ποσό 617.527,31 ευρώ και η παρούσα αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό.

Διαβάστε ακόμα

Τα πρώτα γκάλοπ στο φως και το tv face control του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή Δ. Καλλιτσάντση, ο Σωκράτης στην αεροπορία και μια υπουργός στην Καρέλιας

Τα SOS για όσους θέλουν να υποβάλουν «διορθωτικές» φορολογικές δηλώσεις

Γιάννης Παράσχης (νέος πρόεδρος ΣΕΤΕ): Το 2023 θα ξεπεραστούν οι αφίξεις και τα έσοδα του 2019 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ