Μπορεί να μην έχετε ακούσει τον Νέριο Αλεσάνδρι, αλλά σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο γυμναστηριακό εργαλείο που έχει σχεδιάσει.

Ο Αλεσάνδρι είναι ο ιδρυτής της Technogym, μιας από τις πιο δημοφιλείς μάρκες εξοπλισμού γυμναστικής στον κόσμο, με 50 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως σε 100 χώρες.

Ιδρύθηκε το 1983, και αυτή την περίοδο κατασκευάζει προϊόντα που κυμαίνονται από τα ελεύθερα βάρη έως τις μηχανές κωπηλασίας.

Έχει προμηθεύσει ποδήλατα γυμναστικής, διάδρομους και πολλά άλλα όργανα γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα προσφέρει φέτος τον εξοπλισμό της σε αυτούς του Τόκιο. Έχει επίσης υπάρξει χορηγός της Formula 1 αλλά και σε ομάδες ποδοσφαίρου.

Η εταιρεία του αυτή τη στιγμή αξίζει 2,2 δισ. ευρώ και από τη στιγμή που εισήλθε στο χρηματιστήριο του Μιλάνου το 2016, η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 156%.

Ο ίδιος ο Αλεσάνδρι, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε ότι όντας αυτοχρηματοδοτούμενος βοήθησε την εταιρεία να αναπτυχθεί βιώσιμα τις πρώτες μέρες. Επιπλέον, διατήρησε μια σταθερή ταμειακή ροή, καθιστώντας τους πελάτες να πληρώσουν το μισό της τιμής του εξοπλισμού εκ των προτέρων και μετά το άλλο μισό κατά την παράδοση.

Ο Αλεσάνδρι αποδίδει μέρος της επιτυχίας της επιχείρησης του στη “βιώσιμη” και “κερδοφόρα” ανάπτυξη που έχει.

Τα πρώτα βήματα

Ο Αλεσάντρι πριν φτάσει την κορυφή, γνωρίζοντας τον Μπιλ Γκειτς, τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ, και τον Σιλβεστερ Σταλόνε, ξεκίνησε με μικρά βήματα από το γκαράζ του πατρικού του στην Ιταλία. Εκεί, άρχισε να σχεδιάζει τα πρώτα του μηχανήματα γυμναστικής.

Μεγαλωμένος από οικογένεια αγροτών, ο Αλεσάντρι σχολιάζει στο βιβλίο του πόσο υπερήφανος είναι που οι γονείς του τον μεγάλωσαν με αρχές.

Συγκεκριμένα, σχολιάζει ότι όταν ήταν 10 ετών άρχισε να συνδράμει οικονομικά στο σπίτι, πιάνοντας μια απογευματινή δουλειά τυποποίησης φρούτων.

Σε ηλικία των 12 ετών, συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να βγάλει επιπλέον χρήματα χρησιμοποιώντας το πάθος του για τον τεχνικό και μηχανικό σχεδιασμό.

Διηγείται μια ιστορία όπου ένας πλούσιος φίλος του στο σχολείο τον ρώτησε σχετικά με το καλύτερο μοντέλο φορητού στερεοφωνικού για να το αγοράσει. Αργότερα, ο Αλεσάνντρι το αγόρασε από το φίλο του στη μισή τιμή, και αφού το βαρέθηκε, το επανακατασκεύασε και το πούλησε με κέρδος.

Λίγα χρόνια αργότερα έκανε το ίδιο με ένα σκούτερ Caballero και ένα αυτοκίνητο Volkswagen Golf: αγοράζοντας, βελτιώνοντας και μεταπωλώντας τα για περισσότερα χρήματα.

Πώς άρχισε η Technogym

Όχι πολύ καιρό μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο ανήσυχος Αλεσάντρι ήθελε να ξεκινήσει μια δική του δουλειά. Αρχικά κινήθηκε προς το παιδικό του όνειρο, δηλαδή να γίνει σχεδιαστής μόδας και έστειλε επιστολή στον θρυλικό Ιταλό σχεδιαστή Giorgio Armani, ο οποίος άνοιξε ένα κατάστημα στην περιοχή.

Ο Armani δεν του απάντησε ποτέ αλλά εκείνος συνεχίζοντας την καθημερινή του δουλειά, άρχισε να ενδιαφέρεται για τον κόσμο της γυμναστικής, έχοντας επισκεφτεί και κάποια γυμναστήρια, παρατηρώντας ότι έχουν πολύ βασικό εξοπλισμό.

Έτσι, το 1983, σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε την Technogym.

Καθώς οι παραγγελίες για τον εξοπλισμό γυμναστικής του άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, ο Αλεσάνδρι εγκατέλειψε την καθημερινή του δουλειά και όταν η Technogym ξεπέρασε το στάδιο του «γκαράζ» μετέφερε την αναδυόμενη επιχείρησή του σε ένα παλιό εργοστάσιο στρωμάτων.

Ο Αλεσάντρι, πρόσθεσε ότι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας της Technogym είναι η κουλτούρα της εταιρείας.

Στόχος του είναι να αφήσει κάτι στις επόμενες γενιές, όπως τη συνήθεια να γυμνάζεται ο κόσμος.