Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διατηρούνται σημαντικές ανοικτές υποθέσεις για τον κλάδο της πληροφορικής, ικανές να… αλλάξουν, μερικώς έστω, τον «χάρτη» του – αναλόγως των εξελίξεων που θα παρουσιάσουν στο επόμενο διάστημα.

Η περίπτωση της Byte Computer, η επικείμενη Γ.Σ. της Performance Technologies, δυο εισηγμένων εταιρειών οι οποίες βρίσκονται στην επικαιρότητα για διαφορετικούς λόγους, αλλά και ο τελευταίος κύκλος των φετινών –πιθανών- εξαγορών από ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς στο τετράμηνο που απομένει ως την εκπνοή του 2022, ενδέχεται να φέρουν ανακατατάξεις και ανακατανομή δυνάμεων, με τον Σεπτέμβριο να θεωρείται ένας καθοριστικός μήνας.

Η προαιρετική δημόσια πρόταση της –επίσης εισηγμένης- Ideal Holdings για την Byte και η πρόθεση της για την απόκτηση ενός ποσοστού τουλάχιστον 70% μετοχικού κεφαλαίου της και άνω του 90% αν καταστεί εφικτό στάθηκε αρκετή για να ανεβάσει τον… επενδυτικό «πυρετό» στην πληροφορική, έναν από τους κλάδους αιχμής στην εγχώρια οικονομία και εν μέσω της διενέργειας διαγωνισμών ψηφιοποίησης με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ – με ανάλογα έσοδα για τους συμμετέχοντες.

Ο Προτείνων ξεκίνησε τη διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης την 1/7/2022, προσφέροντας  ως αντάλλαγμα συνδυασμό μετοχών και μετρητών, με την Περίοδο Αποδοχής να ξεκινά στις 8/8 και να λήγει στις 19/9.

(Τα αποτελέσματα της θα δημοσιευθούν εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη εκπνοή της, μέχρι και την 21/9/2022).

Ο ιδρυτής, επικεφαλής –ως πρόεδρος και CEO- και μεγαλομέτοχος της Byte Σπύρος Βυζάντιος – ο ίδιος και η οικογένεια του ελέγχουν το 55,6% των μετοχών- έχει αποφύγει κάθε προσωπική τοποθέτηση μέχρι στιγμής και ουσιαστικά παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις.

Λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου (17/8), το Δ.Σ. της Byte αξιολογώντας τη δημόσια πρόταση της Ideal ανέφερε μεταξύ  άλλων ότι «τα επιχειρηματικά σχέδια του Προτείνοντος για την Εταιρεία, όπως προκύπτουν από το περιεχόμενο του Πληροφοριακού Δελτίου, αξιολογούνται θετικά, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της Εταιρείας υπό τις ίδιες επιχειρηματικές αρχές, βασιζόμενη στον υφιστάμενο επιχειρηματικό σχεδιασμό», αλλά και ότι η αιτιολογημένη γνώμη του «δεν συνιστά, ούτε δύναται να εκληφθεί, ως προτροπή ή αποτροπή προς τους μετόχους για την αποδοχή ή απόρριψη της Δημόσιας Πρότασης ή εν γένει για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής επί κινητών αξιών της Εταιρείας».

Η Ideal Holdings κινείται για την εξαγορά της Byte με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και πρόσφατα ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 33,3 εκατ. ευρώ με στόχο να χρηματοδοτήσει τη νέα επένδυση της.

Αν η συναλλαγή ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα δοθεί το έναυσμα για νέες κινήσεις από την πλευρά της Ideal Holdings καθώς ο πρόεδρος Δ.Σ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου έχει ξεκαθαρίσει ότι η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις της «στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής», με στόχο να επεκτείνει το αποτύπωμα της σε αυτόν και να δημιουργήσει έναν πολύ μεγαλύτερο όμιλο στον τεχνολογικό τομέα –με την προσάρτηση και άλλων εταιρειών μελλοντικά- δηλώντας αισιόδοξος για την έκβαση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης…

Η ώρα των αποφάσεων;

Ανοικτό παραμένει παράλληλα και το θέμα της μετάταξης της Performance Technologies από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., απόφαση που ο πρόεδρος και CEO της, Διονύσης Χιντζίδης, είχε χαρακτηρίσει ως «μονόδρομο» σε παλαιότερη συνέντευξη του (24/9/21) στο newmoney.

«Δεδομένου του μεγέθους που διαθέτουμε τώρα, και εφόσον διατηρήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης μας, η μετάταξη της Performance στην Κύρια Αγορά δείχνει μονόδρομος και δεν θα αργήσει», είχε αναφέρει τότε, πριν από περίπου ένα έτος.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στην τακτική Γ.Σ. της 8ης Σεπτεμβρίου. Ένα βασικό ζητούμενο αποτελεί το ύψος του μερίσματος που θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο, όπως και το να αποσαφηνισθεί το αν προγραμματίζεται στο συγκεκριμένο timing το νέο χρηματιστηριακό «βήμα» της εταιρείας, με ποια διαδικασία και με ποιες προϋποθέσεις ή αν αυτό θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο…

Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα είναι η 3η εταιρεία πληροφορικής η οποία θα ακολουθήσει αυτή την διαδρομή από το 2020 μετά τις Entersoft και Epsilon Net.

Γενικά, επικρατεί η αίσθηση πως η Performance Technologies (με χρηματιστηριακή αξία 50,466 εκατ. ευρώ) διανύει μια περίοδο εξελίξεων.

  • Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, η διοίκηση της Performance Technologies θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,036 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 500 χιλ. ευρώ) στα πλαίσια της επικείμενης ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της. Το ποσό αυτό -αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό- αντιστοιχεί περίπου στο 15% των ενοποιημένων περυσινών κερδών.

Συνεχίζεται το επενδυτικό σερί

Η είσοδος του φθινοπώρου αναμένεται, ταυτόχρονα, να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση νέων deals που αφορούν εξαγορές άλλων εταιρειών ή μετοχικών μεριδίων αυτών από μεγαλύτερους «παίκτες», στη νέα φάση συγκέντρωσης του κλάδου.

Φέτος, προηγήθηκαν αρκετές συμφωνίες τέτοιου είδους και ήδη η αγορά οδεύει σε… διψήφιο αριθμό εξαγορών, όπως και πέρσι, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να αλλάζουν χέρια.

Σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών βρίσκονται

οι Epsilon Net, Entersoft, Uni Systems, Profile Software, Space Hellas, Performance Technologies, Real Consultin, όπως και η SoftOne του ομίλου Olympia.

Στο πρώτο 8μηνο του 2022 πρωταγωνίστησαν στο μέτωπο των εξαγορών στην ελληνική αγορά της πληροφορικής οι Epsilon Net (CSA, Digital4U, Taxheaven), Entersoft (Log On, BIT Software Romania), SoftOne (Regate, Impact, cosmoONE).

Real Consulting έκανε δικό της το 60% της γερμανικής Cloudideas, ενώ και η Ideal Holdings, πριν κινηθεί για την Byte, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Netbull, μέσω της θυγατρικής της Adacom/Cyber Security).

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιανουάριο του 2021 Space Hellas και Epsilon Net συνεπένδυσαν στην εξαγορά της ιστορικής SingularLogic με το υψηλότερο ως τώρα ποσό των 18+ εκατ. ευρώ…

Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, η μεγάλη αύξηση σε έσοδα και κέρδη, όσο και οι προοπτικές 5ετίας λόγω του όγκου των ψηφιακών έργων ως το 2026 –και ίσως όχι μόνο έως τότε- δημιουργούν ως έναν βαθμό, άλλωστε, την ανάγκη για την συγκέντρωση σε ισχυρότερα σχήματα, σε συνάρτηση με τις ελλείψεις του κλάδου της πληροφορικής σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη:

Η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η Κομισιόν

Έλον Μασκ: Επικαλείται και νέο λόγο για τον τερματισμό της εξαγοράς του Twitter

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Τα μέτρα θα είναι μετρημένα, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι (vid)