Αν και μεγάλης σημασίας στα μέρη μας, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στην Wall Street, η 25ής Μαρτίου που μας πέρασε φαινόταν λες και θα ήταν άλλη μίας συνηθισμένη ημέρα συναλλαγών. Μέχρι που, κοντά στο τέλος της, οι μετοχές εταιρειών όπως η ViacomCBS, η Vipshop Holdings και η Tencent Music άρχισαν να κάνουν βουτιά, που θα έφτανε μέχρι και το 30%. Τελικά, η 25ή Μαρτίου θα έμενε στην ιστορία και ως το έναυσμα για την κατάρρευση της Archegos Capital Management, του οικογενειακού γραφείου με το ελληνικό όνομα που κατέρρευσε, περνώντας μαζί του δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Archegos, από το ελληνικό αρχηγός, αν και συχνά συμπεριφερόταν σαν Hedge Fund, δεν ήταν παρά το προσωπικό γραφείο του Bill Hwang, ενός πιστού μαθητή του θρυλικού επενδυτή Julian Robertson. Πριν από δύο δεκαετίες, ο Hwang άφησε την Tiger Management, το fund του μέντορα του,  για να αρχίσει το δικό του. Ο Hwang, όπως και άλλοι πρώην «προστατευόμενοι» του Robertson, δεν ξέχασε τις ρίζες του και ονόμασε την δική του φίρμα Tiger Asia Management.

Για αρκετό καιρό τα κατάφερε μια χαρά, εστιάζοντας, προφανώς, στην ασιατική αγορά, μα το τέλος ήρθε γρήγορα και άδοξα. Ο Hwang διώχθηκε και δήλωσε ένοχος σε κατηγορίες για Insider Training. Πλήρωσε το πρόστιμο του στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και όντας στιγματισμένος, αποφάσισε να διαχειρίζεται μόνο τον δικό του πλούτο. Έτσι, προέκυψε η Archegos, που ως προσωπικό γραφείο, δεν χρειαζόταν να αποκαλύψει στην δημόσια σφαίρα τα στοιχεία της.

Ο δαιμόνιος και  όπως αποδείχτηκε, άπληστος Αμερικανός σκαρφίστηκε έναν ενδιαφέρον τρόπο για να αποκρύψει τον συσχετισμό του με τις επενδύσεις του. Θα επένδυε χρησιμοποιώντας συμβόλαια ανταλλαγής συνολικής απόδοσης( total return swaps) με τράπεζες, μεταφέροντας κατ’αυτόν τον τρόπο τις τοποθετήσεις του στους ισολογισμούς ιδρυμάτων σαν την Morgan Stanley. Μάλιστα, ο Hwang δεν χρησιμοποιούσε μόνο μία, αλλά πολλαπλές τράπεζες για να κάνει ακριβώς τις ίδιες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές.  Όταν οι τράπεζες άρχισαν να μυρίζονται τι συμβαίνει, το παιχνίδι για την Archegos είχε τελειώσει, προκαλώντας ένα τεράστιο ξεπούλημα που έφερε ζημίες δισεκατομμυρίων.

Όμως κάποιοι ζημιώθηκαν πολύ περισσότερο από άλλους. Σύμφωνα με αναφορές του CNBC, ήταν η Morgan Stanley, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Archegos, αυτή που άρχισε το ξεπούλημα πρώτη, από την 25η Μαρτίου. Τότε, οι ειδήσεις για τα καμώματα του Hwang στο χρηματιστήριο δεν είχαν κάνει ακόμη τον γύρω του κόσμου, επιτρέποντας στην Morgan Stanley να ξεφορτωθεί τις περισσότερες μετοχές που σχετίζονταν με αυτόν.

Αντίστοιχα, η Goldman Sachs ξεκίνησε την ίδια διαδικασία την επόμενη ημέρα και πρόλαβε να βγει αλώβητη, δεδομένων των περιστάσεων,  από αυτήν την περιπέτεια, όπως περήφανα ανακοίνωσε ο Διευθύνων της Σύμβουλος, επικροτώντας την γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Credit Suisse, που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη εταιρεία, ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η οικονομική τραγωδία για την ελβετική τράπεζα έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Greesnill Capital, μία ίσως ακόμη πιο επιζήμια, αποτυχημένη επένδυση. Πάντως, ο δικός της CEO, Thomas Gottstein, δήλωσε πως αν εξαιρέσει κανείς το φιάσκο της Archegos, τότε η εταιρεία του είχε το καλύτερο της τρίμηνο εδώ και μία δεκαετία. Αλλά ό,τι και να έλεγε ο 57χρονος, η ζημία είχε γίνει. Στο εσωτερικό του τραπεζικού γίγαντα, το φταίξιμο φαίνεται πως έπεσε στον επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής, Brian Chin και την  Chief Risk Officer Lara Warner. Οι δυο τους αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου λίαν συντόμως. Συνολικά η Credit Suisse θα παρουσιάσει απώλειες 757 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ή αλλιώς, 827 εκατομμύρια δολάρια στο επόμενο τρίμηνο.

Λίγο πιο ανατολικά, σημαντικό χτύπημα υπέστη και η Nomura. Σε γράμμα προς τους επενδυτές της, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, έκανε λόγο για απώλειες περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και για έναν ακριβή υπολογισμό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 27 Απριλίου, όταν η Nomura δημοσιοποιήσει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της.

Διαβάστε ακόμη:

Φάκελος «ληξιπρόθεσμα χρέη»: Γυρνούν την πλάτη στην εφορία οι μεγαλοοφειλέτες και την πληρώνουν οι μικρομεσαίοι

Δείτε ποια εμπορικά κέντρα ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα

Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα