Αρκετά βαριά και επώνυμα σφυριά περιλαμβάνονται στους πάνω από 4.300 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί ή και ήδη διενεργήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της οικογένειας Αγγελόπουλου, του Κωνσταντίνου Μπουτάρη που κινδυνεύει να χάσει την οικία του στην Κηφισιά και το εξοχικό του στην Υδρα, του πάλαι ποτέ κραταιού εργολάβου Γιάννη Μαρούλη, του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, της οικογένειας Γιατράκου, εργοστάσια, ξενοδοχεία, αλλά και μια ιδιοκτησία στον Πύργο των Αθηνών.

Η οικογένεια Αγγελόπουλου

Κορυφαία θέση κατέχουν τα σφυριά που αφορούν την οικογένεια Αγγελόπουλου, μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες του τόπου με πλήθος δραστηριοτήτων, από τη βιομηχανία και τη ναυτιλία μέχρι το real estate και τις τράπεζες.

Μετά από αλλεπάλληλες εσωτερικές διαμάχες, αρχικά του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τον αδελφό του Θεόδωρο και στη συνέχεια με τους γιους του Παναγιώτη και Γιώργο, ο «εμφύλιος» περνάει πλέον στο πεδίο των πλειστηριασμών. Στις 17 Οκτωβρίου έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος βγάζει στο σφυρί σειρά ακριβών ακινήτων των δύο ανιψιών του, της συζύγου του εκλιπόντος πατέρα τους και της κόρης της.
Ειδικότερα, στρέφεται κατά των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, της Ευανθίας Παπαγιαννοπούλου και της Αικατερίνης Πετροπούλου, για απαίτηση ύψους 9,719 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε πλειστηριασμό τέσσερα ακίνητα, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 15,651 εκατ. ευρώ.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος βγάζει στο σφυρί, μεταξύ άλλων, κατοικίες στην Ηρώδου Αττικού και στο Παλαιό Ψυχικό που ανήκουν στα δύο ανίψια του, τη σύζυγο του εκλιπόντος αδελφού του και την κόρη της. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος διευκρίνισαν ότι η απαίτηση που επιχειρεί να ικανοποιήσει ο θείος τους πηγάζει «από την αντιδικία που είχε επί σειρά ετών με τον πατέρα μας και δεν αφορά προσωπική μας οφειλή»

Τα επιμέρους δικαιώματα περιγράφονται στα δύο «πακέτα» 34 συνολικά πλειστηριασμών που δημοσιεύτηκαν στις 17 και 18 Οκτωβρίου και έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Δεκεμβρίου.

Αυτά αφορούν ποσοστά κυριότητας σε δύο διαμερίσματα της πολυκατοικίας επί της Ηρώδου Αττικού 15, στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας, κατοικία επί της οδού Διαδόχου Παύλου στο Π. Ψυχικό, καθώς και ποσοστά κυριότητας σε άλλα διαμερίσματα, οικόπεδα, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης στο Χαλάνδρι και στο Π. Ψυχικό.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος σε δήλωσή τους διευκρίνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η απαίτηση που επιχειρεί να ικανοποιήσει ο θείος τους πηγάζει «από την αντιδικία που είχε επί σειρά ετών με τον πατέρα μας και δεν αφορά προσωπική μας οφειλή». Συγκεκριμένα, ότι ανατρέχει σε αγωγή που ασκήθηκε κατά του Κ. Αγγελόπουλου το 2012 ζητώντας την καταβολή 200 εκατ. ευρώ «επικαλούμενος μια συμφωνία μεταξύ του ιδίου, του πατέρα μας και του αείμνηστου παππού μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλου, από τον Μάρτιο του 2000 για την περιέλευση της Χαλυβουργικής στον πατέρα μας, στην οποία προβλεπόταν, επίσης, η κατάπτωση ποινικής ρήτρας 10 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για κάθε δικαστική ενέργεια που θα έκανε ο πατέρας μας στο μέλλον για την ίδια ή συναφή αιτία».

Το Εφετείο Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 2020, έκρινε κατά πλειοψηφία εν μέρει δεκτή την αγωγή επιδικάζοντας ποινική ρήτρα ύψους 80 εκατ. ευρώ. Οπως επεσήμαναν οι δύο αδελφοί, «από την πλευρά μας, ως κληρονόμοι με το ευεργέτημα της απογραφής και χωρίς να ευθυνόμαστε με την ατομική μας περιουσία για την οφειλή του πατέρα μας, έχουμε ασκήσει κατά της απόφασης αυτής αναίρεση, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Πλην, όμως, ο Θεόδωρος ζήτησε την αναβολή της προκειμένου να συνεκδικαστεί με την αναίρεση της δεύτερης συζύγου του πατέρα μας για την ίδια υπόθεση, που είχε σκοπίμως προσδιοριστεί από την τελευταία για τη μεταγενέστερη δικάσιμο της 24ης Απριλίου 2023».

Τα σπίτια του Κ. Μπουτάρη

Στη δίνη των πλειστηριασμών εξακολουθεί να βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παρά τη συμφωνία διάσωσης της ομώνυμης ιστορικής οινοποιίας, που έχει περάσει στον έλεγχο της Sterner Stenhus Greece. Ετσι, για τις 16 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν τρία σφυριά, με επισπεύδουσα την doValue, για την κατοικία του στο Κεφαλάρι, το εξοχικό του στην Υδρα και ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

Το εξοχικό του Κώστα Μπουτάρη στην Υδρα και το σπίτι του στο Κεφαλάρι βγαίνουν σε πλειστηριασμό στις 16 Δεκεμβρίου

Το πρώτο αφορά οικόπεδο έκτασης 916,25 τ.μ. με κτίριο που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Αναλυτικά, το διαμέρισμα του ισογείου, επιφάνειας 195 τ.μ., αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια, ένα γραφείο, τραπεζαρία-λίβινγκ ρουμ, κουζίνα, πρόχειρη τραπεζαρία, χολ, οφίς, διάδρομο, δύο λουτρά και W.C. Το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου έχει επιφάνεια 190 τ.μ. και το δώμα του δευτέρου ορόφου 95 τ.μ. και περιλαμβάνει μικρή πισίνα. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1,49 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σφυρί αφορά οικόπεδο συνολικού εμβαδού 4.636,58 τ.μ., «μετά των εντός αυτού κτισμάτων», το οποίο βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο του μέρος εντός των ορίων του Οικισμού της Υδρας. Στο οικόπεδο υφίστανται διώροφη οικία συνολικής επιφάνειας 474 τ.μ., ισόγειο κτίσμα 44,26 τ.μ., ισόγειο κτίσμα με υπόγειο (ξενώνας), με επιφάνεια 38,44 τ.μ. και 26,37 τ.μ., ισόγεια αποθήκη 29,98 τ.μ., ιδιωτικός ιερός ναός 30,08 τ.μ. και πισίνα 70 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης για αυτό είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα βγαίνει και διαμέρισμα τρίτου ορόφου 190 τ.μ. επί της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, με ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό και τιμή 650.000 ευρώ.

Η οικογένεια Γιατράκου και ο Γ. Μαρούλης

Αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς βρέθηκε ξανά και η οικογένεια Γιατράκου, η οποία έχει συνδέσει το όνομα και τη διαδρομή της με την επί δεκαετίες προσπάθεια αξιοποίησης της νήσου Πάτροκλος στον Σαρωνικό, δικής της ιδιοκτησίας. Στις 2 Δεκεμβρίου οι αδελφοί Γιατράκου είδαν για τρίτη φορά να βγαίνει στο σφυρί κατοικία τους στην Κηφισιά λόγω ενός παλαιότερου στεγαστικού δανείου αρχικού ύψους 400.000 ευρώ, που τώρα έχει περάσει στην Cepal. Πρόκειται για μια διώροφη οικία, συνολικής επιφάνειας 870 τ.μ., που περιλαμβάνει ακόμη αποθήκη 62,40 τ.μ. και έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου 46,60 τ.μ.

Η οικογένεια έχει συνδέσει το όνομά της με την επί δεκαετίες προσπάθεια αξιοποίησης της νήσου Πάτροκλος στον Σαρωνικό, δικής της ιδιοκτησίας

Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,65 εκατ. ευρώ, αλλά κατόπιν ανακοπής το δικαστήριο την αύξησε στα 2,17 εκατ. ευρώ. Μετά από άγονους πλειστηριασμούς η τιμή μειώθηκε ξανά στα 1,6 εκατ. ευρώ και τελικά η κατακύρωση έγινε στα 1.600.801 ευρώ.

Άλλο ένα «επώνυμο σφυρί» αφορά τον Γιάννη Μαρούλη, ο οποίος προ ετών συγκαταλεγόταν στους ισχυρούς εργολάβους με οχήματα την ΑΕΓΕΚ και την Ιόνιο Τεχνική. Από το 2020 και μετά έχασε τις εγκαταστάσεις της Ιόνιος στη Mάνδρα, αλλά και αγρό 1.238 τ.μ., στη θέση Σωρό» του Αμαρουσίου. Στις 21 Δεκεμβρίου έρχεται ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το θεωρούμενο πετράδι του στέμματος της τεχνικής εταιρείας, το συγκρότημα 8 πολυτελών μεζονετών στο Κεφαλάρι, που βγαίνει από την doValue, με συνολική τιμή εκκίνησης στα 5,014 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 2.022 τ.μ., στο Κεφαλάρι, μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Κηφισιάς, όπου έχει οικοδομηθεί συγκρότημα 8 κατοικιών τύπου μεζονέτας, με 2 υπόγεια. Οι συγκεκριμένες κατοικίες έχουν εμβαδόν από 361,78 τ.μ. η μικρότερη έως και 430,25 τ.μ. η μεγαλύτερη και οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τις 578.000 ευρώ και φτάνουν στις 728.000 ευρώ.

Για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό κατοικία στην Κηφισιά των αδελφών Γιατράκου. Η οικογένεια έχει συνδέσει το όνομά της με την επί δεκαετίες προσπάθεια αξιοποίησης της νήσου Πάτροκλος στον Σαρωνικό, δικής της ιδιοκτησίας

 

Στο σφυρί συγκρότημα 8 πολυτελών μεζονετών στο Κεφαλάρι, του εργολάβου Γιάννη Μαρούλη

Στις 7 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει άλλο ένα σφυρί για τον υπόδικο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη. Αφορά το εξοχικό του ίδιου και της συζύγου του στο Σοφικό Κορινθίας, που βγαίνει από την Intrum με τιμή εκκίνησης 176.400 ευρώ.

Σε πλειστηριασμό το εξοχικό του υπόδικου ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη και της συζύγου του στο Σοφικό Κορινθίας

Το εμβαδόν της κατοικίας είναι 181,12 τ.μ. (σοφίτα, ισόγειο και ημιυπόγειο) «ευρισκόμενο στο τελικό στάδιο της πλήρους εσωτερικής ανακαίνισης». Εντός του περιβάλλοντος χώρου υπάρχει πισίνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του ακινήτου πιθανότατα έχουν γίνει βανδαλισμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Φιλιππίδης έχασε πρόσφατα και τη μεζονέτα του στο Π. Ψυχικό.

Το συγκρότημα Τεγόπουλου

Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό και μάλιστα σε χρόνο -ρεκόρ μετά τον άγονο στις 2 Νοεμβρίου, βγήκε στις 30 Νοεμβρίου το συγκρότημα της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Κορωπί, για το οποίο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί επενδυτικού ενδιαφέροντος, λόγω και της μείωσης της τιμής εκκίνησης στα 8,22 εκατ. ευρώ, έναντι 10,96 εκατ. ευρώ πριν.

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου, στη θέση Νήσιζα-Καρέλα που αναπτύσσεται σε έκταση 42 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων) αποτελούμενο από υπόγειο 4.987,11 τ.μ., ισόγειο 4.740,46 τ.μ., πρώτο όροφο 1.490,08 τ.μ. και δεύτερο όροφο 2.265,54 τ.μ. καθώς και κτίριο ενέργειας, συνολικού εμβαδού 1.102 τ.μ. Μετά το 2003 κατασκευάστηκε ακόμη ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.121,21 τ.μ., καθώς και νέο διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου, συνολικής επιφάνειας 3.808,23 τ.μ. Επίσης, στην κεντρική είσοδο έχει κατασκευαστεί μικρό κτίριο υποδοχής-φυλάκιο, ενώ στον ακάλυπτο υπάρχουν 216 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το συγκρότημα κατακυρώθηκε τελικά στα 8.219.630 ευρώ, δηλαδή με 5 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Τα «φιλέτα» σε Γλυφάδα και Σούνιο

Ένα από τα πιο «βαριά σφυριά» που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα αναμένεται να χτυπήσει στις 9 Δεκεμβρίου και αφορά μεγάλο εμπορικό ακίνητο σε κεντρικό σημείο της Γλυφάδας, το οποίο θα βγει μέσω… 44 διαφορετικών και ταυτόχρονων πλειστηριασμών, με τιμές εκκίνησης από 3.850 ευρώ μέχρι 4,041 εκατ. ευρώ και με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται σε 12,255 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας Μάριος Παπαθάνος Α.Ε. και επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Λαοδίκης και Βασιλέως Γεωργίου Β’, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.196,69 τ.μ. και σε αυτό στεγάζονται γραφεία και εμπορικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια-καφετέριες της περιοχής, μαγαζιά ένδυσης, εταιρείες κ.λπ. Το κτίριο αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα, ενώ περιλαμβάνει υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων με 24 θέσεις στάθμευσης.

Την ίδια μέρα θα βγει στο σφυρί και συγκρότημα τριών πολυτελών κατοικιών της εταιρείας στις Σπέτσες, με τιμή εκκίνησης 3 εκατ. ευρώ.

Στις 16 Δεκεμβρίου ακολουθούν οικόπεδο-φιλέτο της ίδιας εταιρείας επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στη Γλυφάδα με τιμή εκκίνησης 12,89 εκατ. ευρώ και όμορο ακίνητο (κτίριο γραφείων) με 2,482 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα βγαίνει για πολλοστή φορά στο σφυρί, αλλά με διπλάσια τιμή πρώτης προσφοράς (στα 12 εκατ. ευρώ) η βίλα του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μεταξά στο Σούνιο. Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες. Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού, υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. καθώς και πισίνα 175 τ.μ.

Για πολλοστή φορά στο σφυρί, αλλά με διπλάσια τιμή πρώτης προσφοράς (στα 12 εκατ. ευρώ), η βίλα του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μεταξά στο Σούνιο

Στον Πύργο των Αθηνών

Στις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί και ένας ιδιαίτερος πλειστηριασμός καθώς αφορά ιδιοκτησία στον Πύργο των Αθηνών. Πρόκειται για το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας οριζόντιας ιδιοκτησίας του 19ου ορόφου που αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα με επιφάνεια 703 τ.μ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Unique Properties Α.Ε. με επισπεύδουσα τη Συνιδιοκτησία του Οικοδομικού Συγκροτήματος Γραφείων και Καταστημάτων «Πύργος Αθηνών», για οφειλή ύψους 29.275,02 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 1,835 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση έγινε τον περασμένο Μάιο και στην ενδιαφέρουσα περιγραφή του μεγάλου πύργου αναφέρεται ότι έχει ύψος λιγότερο από 100 μέτρα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι κεραίες και 24 ορόφους, ενώ είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα.

Βιομηχανικά και ξενοδοχειακά ακίνητα

Σε αυτή τη φουρνιά πλειστηριασμών περιλαμβάνονται αρκετά ακόμη μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Μεταξύ αυτών το εργοστάσιο της βιομηχανίας ξυλείας Alfa Wood Πίνδος που βγήκε την 1η Δεκεμβρίου σε επαναληπτικό πλειστηριασμό με μειωμένη τιμή εκκίνησης στα 17,56 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά και πάλι έμεινε στα αζήτητα. Η μονάδα που αναπτύσσεται σε έκταση 107.646 τ.μ. στα Γρεβενά εκποιείται ως οικονομικό σύνολο και περιλαμβάνει 34 κτίρια συνολικού εμβαδού 27.764,98 τ.μ. και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της εταιρείας.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν τα ακίνητα και άλλων εταιρειών, όπως της Ηλιοσφαίρα στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, στις 21 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης 18,52 εκατ. ευρώ, της Shelman στις 29 Δεκεμβρίου, με 5,77 εκατ. ευρώ, της General Pack ΑΒΕ στο Κορωπί, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης 4,797 εκατ. ευρώ, αλλά και ένας δεκαώροφος σταθμός αυτοκινήτων χωρητικότητας 330 θέσεων της Ζησκάτας Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου με τιμή 1,577 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το «Hotel Antoniadis» στην Καλαμπάκα, στις 14 Δεκεμβρίου, με 4,1 εκατ. ευρώ, το «Royal Beach Hotel» στην Κάρπαθο στις 7 Δεκεμβρίου με 3 εκατ. ευρώ, αλλά και το «Koufonisia Hotel & Resort», στις 21 Δεκεμβρίου, με 2,66 εκατ. ευρώ.

Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό και το συγκρότημα της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος στο Κορωπί, το οποίο άλλαξε χέρια στα 8,22 εκατ. ευρώ

 

Το πεντάστερο «Konstantinos Palace», ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Καρπάθου, βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 11,87 εκατ. ευρώ
Σε πλειστηριασμό και το «Koufonisia Hotel & Resort», με εκκίνηση τα 2,66 εκατ. ευρώ

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ εικοσαετίας στις επενδύσεις – Νέες βάσεις για την οικονομία

Στα ύψη η ζήτηση για διατηρητέα – Προς πώληση με τιμές έως και πάνω από €5 εκατ.

Αυτή είναι η πιο αυθεντική εμπειρία φαγητού στην Ελλάδα: Η ταβέρνα που εκθειάζουν τα μεγάλα ξένα media