Στην ερώτηση «πόσο διαρκεί η μετακίνηση από το αεροδρόμιο JFK στο Μανχάταν», η μηχανή αναζήτησης της Google δίνει τέσσερις απαντήσεις:

  • με μετρό: 60–90 λεπτά
  • με προαστιακό: 35 λεπτά
  • με ταξί: 45 λεπτά
  • με λεωφορείο: 90 λεπτά.

Σε δύο χρόνια, στις απαντήσεις θα προστεθεί και η ακόλουθη: 

  • με αερο-ταξί: 7 λεπτά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δημάρχου Έρικ Άνταμς, το ελικοδρόμιο της Νέας Υόρκης θα γίνει το πρώτο ελικοδρόμιο του κόσμου που θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ηλεκτρικά ελικόπτερα.

«Το όραμά μας για το ελικοδρόμιο Downtown Manhattan θα δημιουργήσει το πρώτο ελικοδρόμιο στον κόσμο με υποδομή για ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη και θα το θέσει στην υπηρεσία των Νεοϋορκέζων ως κόμβο βιώσιμων μεταφορών και τοπικών συνδέσεων» δήλωσε στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου.

Από τους πρώτους που αναμένεται να αξιοποιήσουν τις υποδομές του ηλεκτρικού ελικοδρομίου θα είναι δύο εταιρείες αερο-ταξί: οι Joby Aviation και Volocopter, που πραγματοποίησαν πιλοτικές πτήσεις στο ελικοδρόμιο. Ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση στον κόσμο που παρουσίασε πολλαπλά ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) σε μια πόλη.

Joby Aviation: Πρώτη πτήση σε αστικό περιβάλλον

Η Joby Aviation ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με την Delta Air Lines

Μετακίνηση χωρίς θόρυβο, χωρίς εκπομπές ρύπων, χωρίς το χάος των νεοϋορκεζικών δρόμων. Και κυρίως σε ελάχιστα λεπτά. 

Αυτή την υπόσχεση δίνει σε επενδυτές και μελλοντικούς χρήστες η Joby Aviation, που πραγματοποίησε μία πρώτη δοκιμαστική πτήση αερο-ταξί στο Ελικοδρόμιο του Downtown Manhattan.

Ήταν η πρώτη πτήση σε αστικό περιβάλλον και συγκέντρωσε τα βλέμματα χιλιάδων περαστικών. Το αεροταξί μεταφέρει έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες.

Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, το αεροταξί θα μπορεί να επαναφορτιστεί σε περίπου πέντε λεπτά, όση ώρα χρειάζονται οι επιβάτες να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν νέοι. Οι επιβάτες θα κάνουν κράτηση για τη μεταφορά τους σε μία εφαρμογή που θα μοιάζει με το rideshare. Το κόστος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δε θα είναι πολύ ακριβότερο από αυτό του συμβατικού ταξί. 

 

Volocopter: Υπόκλιση στο κοινό

Το VoloCity στον ουρανό της Νέας Υόρκης, πηγή: Volocopter

Λίγο μετά την προσγείωση του αεροταξί της Joby, πήρε θέση το Volocopter 2X της γερμανικής Volocopter. Με τον πιλότο και δύο επιβάτες, το αεροταξί πέταξε για περίπου πέντε λεπτά, πραγματοποιώντας υπόκλιση στους θεατές που παρακολουθούσαν. 

«Υποκλίνεται και λέει ευχαριστώ» δήλωσε ο Christian Bauer, διευθύνων σύμβουλος της Volocopter, «δείχνοντας πόσο εύκολο είναι, πραγματικά, να κάνεις ελιγμούς με αυτά τα αεροσκάφη».

Η Νέα Υόρκη ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας – γοητείας που πραγματοποιεί η εταιρεία. Είχαν προηγηθεί Σιγκαπούρη και Λας Βέγκας. 

Επόμενος σταθμός το Παρίσι

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν γρήγορα και το χάος στους δρόμους του Παρισιού να είναι ήδη αφόρητο για κατοίκους και επισκέπτες, η γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που θα καταφύγει στη λύση των ιπτάμενων ταξί. 

Η Volocopter έχει συνάψει συμφωνία με την Groupe ADP, μια διεθνή εταιρεία εκμετάλλευσης αεροδρομίων με έδρα το Παρίσι, και με τη Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Περιφέρεια του Παρισιού (DGAC) για τη δημιουργία δικτύου αεροταξί στο Παρίσι μέχρι το καλοκαίρι του 2024. 

Οι πρώτες πτήσεις της Volocopter στο Παρίσι θα γίνονται σε πέντε vertiports, ένα εκ των οποίων αναμένεται να τοποθετηθεί στον ποταμό Σηκουάνα. 

Η Volocopter θα πρέπει προηγουμένως να λάβει πιστοποίηση από τον Οργανισμό Αεροπορίας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) —μια διαδικασία που η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: «Δόκανο» στο χρήμα για έσοδα 3 δισ. ευρώ

Το συνέδριο για τον τουρισμό, ο Στέφανος, το μαξιλάρι και ο «παντελόνιας», η τιμή της Εθνικής, ο Θ. Αλαφούζος πήρε την Ιριδα και οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ

Εθνική Τράπεζα: Πέφτει η «αυλαία» για τη δημόσια προσφορά – Τα «φώτα» στην τιμή διάθεσης και τους νέους μετόχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ