«Κλείνουμε 40 χρόνια και θα το γιορτάσουμε, αν και η πανδημία δεν μας έχει αφήσει πολλά περιθώρια…». Ο Θεόδωρος Φέσσας με το ήρεμο ύφος που τον χαρακτηρίζει έδειχνε δικαιολογημένα αισιόδοξος για το μέλλον του ομίλου Quest, ενώπιον των μετόχων και των στελεχών του σε μια… επετειακή Γ.Σ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της εισηγμένης σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων της, η αύξηση των μεγεθών της, η κεφαλαιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ και περισσότερο, ίσως, οι προοπτικές της για την επόμενη μέρα επέτρεπαν μόνο χαμόγελα.

Κάτι λιγότερο από έναν μήνα μετά την συμφωνία πώλησης της Cardlink στην γαλλική Wordline, η οποία εξειδικεύεται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, με το ποσό των 93 εκατ. ευρώ (15πλάσιο της αρχικής επένδυσης του 2015) και με «γεμάτα ταμεία», ο πολύπειρος επιχειρηματίας αναζητά τις νέες ευκαιρίες που θα του προσφέρει η αγορά.

Όπως ανάφερε το newmoney, η Quest Συμμετοχών εξετάζει την πιθανότητα εξαγορών σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, μη εξαιρουμένου του κλάδου της πληροφορικής και ταυτόχρονα δεν αποκλείεται ο πήχης των φετινών επενδύσεων να ανέβει πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ, όταν θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την Cardlink με τους Γάλλους.

Οι προϋποθέσεις για το (θεωρητικό) ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξαγοράς (στην πληροφορική) περιγράφηκαν δια στόματος του CEO της εισηγμένης Απόστολου Γεωργαντζή: «Χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε αυτή την στιγμή, το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού προσφέρει μια σημαντική ανάπτυξη, τα έργα είναι πολλά και πιθανόν να γίνει κάποια κίνηση σε αυτόν τον τομέα. Αν βρεθεί, δηλαδή, μια καλή εταιρία, με καλές προοπτικές, καλό μάνατζμεντ και το κατάλληλο τίμημα, θα θεωρηθεί ελκυστική περίπτωση…».

Μεγάλο μέρος από τις νέες επενδύσεις των 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις ταχυμεταφορές (η ACS θα αποκτήσει σύντομα νέο κέντρο διαλογής) και την ΓΕ Δημητρίου, που θα παραμείνει ανεξάρτητη και βάση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της, θα επιχειρήσει με βασικό μέτοχο της τον όμιλο Quest ένα καθολικό restart.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρίας θεωρούνται μεγάλα, καθώς διαθέτει brands με εκτόπισμα στον κλάδο των λευκών συσκευών, όπως τα κλιματιστικά Τoyotomi, οι Izola, Kerosun κ.α. Μάλιστα, τελευταίες ημέρες του Μαΐου έγινε ένα δικαστήριο και εκκρεμεί η απόφαση, όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, αν και η όλη διαδικασία μάλλον θα «πάρει» όλο το 2021…

Η αλήθεια για την Uni Systems

Η απόσχιση και η αυτόνομη είσοδος της Uni Systems στο χρηματιστήριο είναι κάτι που συζητείται στην αγορά ως σενάριο, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής της Quest και επί 6 χρόνια πρόεδρος του ΣΕΒ (2014-2020), Θεόδωρος Φέσσας, αρνήθηκε ότι υφίσταται μια κίνηση σαν αυτή στα σημερινά πλάνα της. Όμως, δεν αποκλείεται, αν κατά την εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου για την πενταετία μετά το 2021 υπάρξει σχετική εισήγηση, να αλλάξουν τα δεδομένα. Κι άλλωστε, ίσως στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ανακοινωθούν οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι…

Η Uni Systems αποτελεί, άλλωστε, πολύ «γερό χαρτί» και την πορεία της επισημάνθηκε ότι συνοδεύουν πολλές προσδοκίες: ήδη, συμμετέχει σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν την τεχνική αξιολόγηση στον διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες και περιμένει το αποτέλεσμα από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, παράλληλα διεκδικεί έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από την «πίτα» των +6 δισ. ευρώ και διατηρεί ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό με υψηλά έσοδα.

«Μας συμφέρει ότι εμπλέκονται εταιρίες μας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, αλλά να κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε αν όντως υπάρξει αυτή η πλημμυρίδα πόρων και θα βρέξει κι εμάς…», ήταν μια φράση του κ. Φέσσα.

Δίλημμα για την Cardlink

Οι άνθρωποι του ομίλου δεν έκρυψαν ότι υπήρξε ένα δίλημμα για μερική ή ολική «έξοδο» από την Cardlink: «Θέλαμε έναν επενδυτή, αλλά τελικά την πουλήσαμε. Επιλέχθηκε μια καθαρή λύση προς το συμφέρον του ομίλου και των μετόχων…».

Αιτίες για την «αλλαγή πλεύσης», το υψηλό τίμημα που πρόσφεραν οι Γάλλοι και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημειωτέον, ότι η συναλλαγή δεν έχει «τελειώσει» -μετά την συμφωνία στα τέλη Μαΐου- και όταν συμβεί αυτό, θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα της Quest.

«Ισχυρή ανάπτυξη και στο 2ο τρίμηνο»

Οι κ.κ. Φέσσας και Γεωργαντζής σχολίασαν το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν επηρέασαν αρνητικά τους κλάδους των δραστηριοτήτων της Quest, αντιθέτως δε δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πληροφορικής, τις ταχυμεταφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το e commerce.

Υπογραμμίστηκε και κατά την διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων ότι τα προϊόντα πληροφορικής (420 εκατ. ευρώ/ Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm) και οι υπηρεσίες πληροφορικής (132 εκατ. ευρώ /κυρίως Uni Systems) κατείχαν την «μερίδα του λέοντος» στις αυξημένες και το 2020 πωλήσεις των 721 εκατ. ευρώ, με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες να έπονται (126 εκατ. ευρώ/ACS Courier) και το «παζλ» να συμπληρώνεται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές (34 εκατ. ευρώ/Cardlink) και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (9 εκατ. ευρώ/ Quest Energy).

Η θετική πορεία του περασμένου έτους συνεχίζεται το 2021 (οι πωλήσεις τριμήνου ανήλθαν σε 216 εκατ. ευρώ) και όπως τόνισε ο CEO της Quest Συμμετοχών «το 2ο τρίμηνο επιβεβαιώνει την καλή πορεία του 1ου και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, όλα τα νούμερα είναι καλά», μιλώντας για «ισχυρή διψήφια ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμα:

Επίθεση φιλίας και διεθνή εγκώμια στη χώρα μας από Εταίρους και ξένους Οίκους

«Κούρεμα χρεών»: Πώς θα κάνετε τη ρύθμιση για οφειλές έως 420 δόσεις – Αναλυτικά η διαδικασία

Αυτό είναι το κόλπο: Πώς θα υπολογίσετε πόσα χρήματα πρέπει να ξοδεύετε ανάλογα με τον μισθό σας