Τον αποκάλεσαν κάποτε και ως τον «βαρόνο» των ποτών και των λικέρ. Σήμερα θεωρείται ένας από τους «βασιλιάδες» των ακινήτων. Ο Θεόδωρος Καρύδης ανήκει στην τάξη των χαρισματικών εκείνων Ελλήνων της ομογένειας, οι οποίοι ξεκίνησαν κάποτε από τα χαμηλά επιλέγοντας το… δύσκολο μονοπάτι και κατάφεραν με την πάροδο των ετών να «χτίσουν» αμύθητες περιουσίες για εκείνους, για τα παιδιά τους και τις επόμενες γενεές, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που παρουσιάσθηκε μπροστά τους.

Ο Θίο Καρύδης (Theo Karedis) όταν έφθασε από τα Κύθηρα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το 1955, άνοιξε ένα delicatessen και στην συνέχεια δημιούργησε σταδιακά μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών, διασφαλίζοντας την πρώτη άδεια λειτουργίας καταστήματος του κλάδου το 1979.

Όταν έφθασε να επεκτείνει το δίκτυο του στα 48 (ή 49 κατ΄ άλλες πηγές) καταστήματα αποφάσισε ότι θα έπρεπε να κάνει το «χρυσό» deal που θα άλλαζε τα πάντα στην ζωή του:

23 χρόνια μετά από το ξεκίνημα του πούλησε την «αυτοκρατορία» του με την επωνυμία Theo’s Liquor το 2002 έναντι τιμήματος 175 εκατ. δολ. (σε μετοχές και μετρητά) στην Coles Myer και με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε την «μαγιά» για τις επόμενες business του.

Άρχισε μετά να επενδύει σε ξενοδοχεία, επιδιώκοντας να αγοράσει κάποια από αυτά σε περιοχές σε όλη την χώρα. Συνεργάσθηκε με τον Άρθουρ Λάουντι, έναν από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» του ξενοδοχειακού κλάδου και βρέθηκε με 4 hotels στο χαρτοφυλάκιο του, ενώ αγόρασαν (μαζί) και ένα πολυτελές γιοτ. Το Infinity Pacific. Τα δημοσιεύματα της εποχής φέρουν τον Καρύδη να έδωσε «πακέτο» τελικά και τα 4 ξενοδοχεία του, που ανήκαν σε έναν αντίστοιχο επιχειρηματικό «βραχίονα» του τότε ομίλου του.

Η προ εικοσαετίας εξαγορά καθιέρωσε μεν την Coles Myer ως τη μεγαλύτερη τοπική επιχείρηση λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών με την προσάρτηση της Theo’s Liquor (με 591 καταστήματα στο δυναμικό της που αντιπροσώπευαν περίπου το 17% της εθνικής αγοράς), άνοιξε δε στον ίδιο νέους «ορίζοντες».

Εκείνος, με «γεμάτα ταμεία» δεν άργησε να στραφεί πιο δυναμικά στο real estate, έθεσε τα «θεμέλια» της Arkadia Property Services και ακολούθησαν επενδύσεις, επί επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα. Ακόμα και τώρα, ωστόσο, αναφέρεται ως ο πρωτοπόρος της «βιομηχανίας του αλκοόλ»…

Διπλασίασε την περιουσία του

Ο ελληνικής καταγωγής billionaire και πρόσωπο-«κλειδί» των Theo’s Liquor και Arkadia, διαπρέπει στον κτηματομεσιτικό κλάδο ως «μεγάλο αφεντικό» της δεύτερης. Μιας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (με συνιδρυτή τον γιο του) η οποία κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ξένο τύπο, 25 σημαντικά assets κυρίως στον κλάδο του retail, εμπορικά κέντρα με συνολικό εμβαδόν 150.000 τ.μ. όπου στεγάζονται 230 έμποροι, αλλά και τρία ξενοδοχεία.

Ειδικεύεται, όπως λέγεται, στην απόκτηση, διαχείριση, χρηματοδοτική μίσθωση και ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου ακινήτων… Η περιουσία του Έλληνα ομογενή εμφανίζεται… διπλάσια σε σύγκριση με ότι ίσχυε στο μέσον της οικονομικής ύφεσης.

Από τα 559 εκατ. δολ. του 2015 και τα 775 εκατ. δολ. του 2020, το 2022 ο Καρύδης έχει ενταχθεί πια στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ως ένα νέο του ουσιαστικά μέλος, με portfolio αξίας 1,14 δισ. δολ.!

To 2020 είχε πτώση εν μέσω πανδημίας από τα 815 εκατ. δολ. του 2019 στα 775 εκατ. δολ., όμως, το 2021 τα οικονομικά του «αποθέματα» εκτινάχθηκαν σε ένα ποσό πάνω από το «όριο» του 1 δισ. δολ.

Σχετικά νέα η παρουσία του στην λίστα λοιπόν, καθώς ο Καρύδης και η οικογένεια του εμφάνισαν και πέρσι λίγο μικρότερη περιουσία, σε σύγκριση με τον φετινό τους πλούτο…

Πήρε και το σπίτι του γείτονα

Στα χνάρια του πατέρα του, ο διάδοχος του Έλληνα κροίσου, ο Γκρεγκ Καρύδης, δεν δίστασε κάποτε να ξοδέψει το ιλιγγιώδες ποσό των 14,8 εκατ. δολ., το 2005, για να αγοράσει ένα πολυτελές παραθαλάσσιο σπίτι και στην συνέχεια να αγοράσει και αυτό του… γείτονα του αντί άλλων 4,25 εκατ. δολ., για να δημιουργήσει έναν δρόμο προς την παραλία.

Λίγα χρόνια αργότερα καταγράφηκε, πούλησε μια κατοικία τριών επιπέδων, με ιδιωτική προβλήτα και πισίνα έναντι 7,6 εκατ. δολ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 3 κορυφαίες ταβέρνες στην Ελλάδα

Πρεμιέρα αύριο για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Με ειδική σήμανση και προσφορές σε επώνυμα προϊόντα

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά, η νέα εξαγορά της Google στην Ελλάδα, οι εκπλήξεις της Reds και οι νέες μάχες των εργολάβων