Ο τολμών νικά! Και στην περίπτωση του κ. Σωκράτη Κόκκαλη φαίνεται πως η παρέμβαση του με την πρόταση στους μετόχους της Κλουκίνας – Λάππας (ΚΛΜ) καταλήγει σε μία win win υπόθεση αφού απ’ τη μία εμφανίζεται ο ίδιος ως ο «από μηχανής Θεός» για την εισηγμένη προσφέροντας μία διέξοδο απ’ τον εμφύλιο των μετόχων που ταλανίζει την εισηγμένη, απ’ την άλλη θέτει τις βάσεις του σχεδίου που έχει εκπονήσει ώστε η προς σύσταση Intracom Properties να φθάσει σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 200 εκατ. ευρώ  χρησιμοποιώντας πλέον και τα φιλέτα – ακίνητα της Κλουκίνας – Λάππας, κίνηση ποιυ ανοίγει το δρόμο και για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέσω της ΚΛΜ. Και μάλιστα με ένα αντίτιμο αρκετά συμφέρον!

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εξελίξεις σήμερα θα γίνει με ένα νέο πακέτο η εξαγορά και των τελευταίων μετοχών του μετόχου μειοψηφίας της Κλουκίνας – Λάππας κ. Λουκά Σπεντζάρη. Ως εκ τούτου η Intracom Holdings θα ελέγξει το 27,92% της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα είχαν προηγηθεί πέντε πακέτα συνολικά 10,5 εκατομμυρίων μετοχών, αξίας 9,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 26,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Όλα στην τιμή του 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η Intracom τις αρχικές πληροφορίες που είχε μεταφέρει το newmoney, υπάρχει συμφωνία και με την πλευρά της οικογένειας Λάππα η οποία έχει κλείσει σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους τελικούς όρους της πώλησης. Συγκεκριμένα έχει υπογραφεί δεσμευτικό μνημόνιο συναντίληψης με τους βασικούς μετόχους της εταιρείας κ. Ιωάννη Λάππα, τις κυρίες  Βιολέττα, Μαίρη Λάππα και Κλεοπάτρα Λάππα, και την κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «MUTSAFE LIMITED», κατόχους του 47,272% του μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Λ.Μ., για τον ορισμό των βασικών όρων απόκτησης της συμμετοχής τους από την Intracom Holdings ή την, υπό σύσταση, θυγατρική της, Intracom Properties έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 18.742.293 ευρώ.

Μία διαδικασία πάντως που ακόμα δεν έχει κλείσει, όπως σημείωνε χθες το βράδυ στο newmoney η κα Βιολέττα Λάππα χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί οι όροι που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Ιδίως καθώς το ντιλ από μέρους της Intracom γίνεται για τα ακίνητα φιλέτα της Κ.Λ.Μ. και όχι για την εμπορική δραστηριότητα, που είναι σημαντική έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα των ισχυρών διεθνών σημάτων Mothercare και ELC στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σημειωτέον πως σήμερα λειτουργούν 30 καταστήματα στην Ελλάδα και 7 στα Βαλκάνια που το 2021 είχαν πωλήσεις κάτι παραπάνω από 27 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση με την απόκτηση και των μεριδίων των υπολοίπων κύριων μετόχων, το ποσοστό για την Intracom θα αθροιστεί σε 75,192% του μετοχικού κεφαλαίου. Ως εκ τούτου θα ακολουθήσει και υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Για την Intracom τα ακίνητα της Κλουκίνας – Λάππας. είναι το μείζον. Σημειώνεται πως στην κατοχή της τελευταίας είναι δύο σημαντικά εμπορικά ακίνητα επί της Ερμού, μισθωμένα στην Αdidas και στην Inditex (Zara), το κτίριο γραφείων επί της οδού Παστέρ 3 στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονταν παλιά τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης, καθώς και συγκρότημα κτιρίου γραφείων και αποθηκών 9.000 τ.μ. στον Ταύρο. Επίσης στην κατοχή της είναι οικοπεδικές εκτάσεις στα Οινόφυτα. Τα επενδυτικά ακίνητα της εισηγμένης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, είχαν εύλογη αξία 37,65 εκατ. ευρώ. Μόνο το κτίριο επί της Ερμού 44 που μισθώθηκε τελευταία στην Adidas υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ!

Πέραν τούτου η Κλουκίνας – Λάππας έχει ως θυγατρική και την «Ιωάννης Κλουκίνας – Ιωάννης Λάππας Τεχνική ΑΕ» που με τη σειρά της έχει εργοστάσιο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Κεράσοβο Ιωαννίνων με έσοδα πέρυσι που άγγιξαν τις 900.000 ευρώ. Πλέον με την απόκτηση των ακινήτων της Κ.Λ.Μ. το χαρτοφυλάκιο της Intracom Properties θα φτάσει σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γίνει γνωστό, σκοπός της Intracom είναι να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει ακίνητα 66 εκατομμυρίων, κυρίως στην Παιανία.

Διέξοδος για τους μετόχους

Για τους μετόχους της ΚΛΜ η πρόταση της Intracom πάντως είναι μία ασφαλής έξοδος από μία περιπέτεια που φαίνεται ότι μόλις τώρα ξεκινούσε με φόντο τη διαμάχη της πλευράς Λάππα με τον κ. Λουκά Σπεντζάρη. Μία διαμάχη που κλιμακώνεται τα τελευταία δυόμιση χρόνια με φόντο τη διαχείριση των ακινήτων – φιλέτων της εταιρείας φθάνοντας και στις δικαστικές αίθουσες. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση έκτακτου ελέγχου στην εταιρεία που είχε υποβάλει ο κ. Σπεντζάρης. Συγκεκριμένα το δικαστήριο διέταξε τη διενέργεια ελέγχου για τη χρήση του έτους 2020 και όχι γι αυτή του 2021 που είχε αιτηθεί αρχικά ο κ. Σπεντζάρης.

Μία εξέλιξη πάντως που υποσχόταν νέα επεισόδια στο σίριαλ που είχε ξεκινήσει και το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις θα κλυδώνιζε την ίδια την εταιρεία που ούτως ή άλλως μετά την πανδημία κατέβαλε προσπάθειες ανάταξης. Και φυσικά θα μπορούσε να εγκλωβίσει το σύνολο των μετόχων, όπως έχουν δείξει αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος.

Κάπως έτσι λοιπόν οι διαπραγματεύσεις με την Intracom, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν ήδη απ’ το περασμένο φθινόπωρο, ήρθαν ίσως την κατάλληλη εποχή. Πριν καν η Intracom γνωστοποιήσει δημοσίως και τα σχέδια της για την μετεξέλιξη της σε μία επενδυτική Holding με θυγατρική στα ακίνητα.

Η πρόταση κρίθηκε οικονομικά συμφέρουσα, δεδομένων των συνθηκών, και απ’ τις δύο πλευρές των μετόχων της Κλουκίνας Λάππας φθάνοντας σε μία καταρχήν συμφωνία με την Intracom, η οποία θα εκτελεστεί σε στάδια. Το πρώτο στάδιο θα ολοκληρωθεί σήμερα με την απόκτηση του συνόλου των μετόχων του κ. Σπεντζάρη. Το δεύτερο στάδιο, που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά, θα αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του ντιλ με την πλευρά Λάππα, πέραν του οικονομικού που έχει «κλειδώσει».

Διαβάστε ακόμη

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)

Πατάει «γκάζι» ο εξωδικαστικός μηχανισμός και γίνεται πιο ευέλικτος

Οι προβλέψεις του Μαξίμου και ο «κλώνος», η Οδύσσεια και η αρχηγάρα, ο Κόκκαλης και η «Κλουκίνας» ενώ ο Ηλιόπουλος… μπουκάρει στη MIG