Στις 22 Ιουνίου η ΕΨΑ αναμένεται να γυρίσει σελίδα. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που έχει συγκληθεί για εκείνη τη μέρα στην Αγριά του Βόλου αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,2 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών στην ονομαστική αξία (€ 5,51 έκαστη). Ένα ποσό μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών από το Βόλο αλλά και μία διαδικασία που από τη μία θα σημάνει ουσιαστικά τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας από την οικογένεια Τσαούτου σε ένα fund, το SMERemediumCap υπό τον κ. Νίκο Καραμούζη και από την άλλη θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του φαινομενικά «ριγμένου» μετόχου της υπόθεσης, της «Βίκος» της οικογένειας Σεπετά που ελέγχει σήμερα το 25% και χθες κατελήφθη «εξαπίνης» με την ενεργοποίηση του ντιλ Καραμούζη – Τσαούτου το οποίο επιτεύχθηκε πρόσφατα έπειτα από κρυφές διαπραγματεύσεις μηνών.

Η ενεργοποίηση ήρθε μέσα από τη σύσταση χθες της εταιρείας με το όνομα «Αγριά Εμπορική ΑΕ» με μετόχους το SMERemediumCAP με ποσοστό 65,22%, τα αδέλφια Μιχάλη και Πέννυ Τσαούτου με 14,15% αντίστοιχα και την εξαδέλφη τους Ήβη Αναστασία Μοσχαχλαϊδή με 6,48%. Το μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας είναι περίπου 5,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. ευρώ είναι μετρητά που καταβλήθηκαν απ’ το fund και τα υπόλοιπα 1,8 εκατ. περίπου είναι εισφορές μετοχών της ΕΨΑ από τις οικογένειες Τσαούτου και Μοσχαχλαϊδή, που ελέγχουν το 75% της βιομηχανίας αναψυκτικών. Οι τελευταίοι δεν έχει διευκρινιστεί τι λεφτά θα βάλουν στην τσέπη ώστε να αφήσουν τον έλεγχο της εταιρείας λίγους μήνες πριν τα εκατοντάχρονα της ιστορικής βιομηχανίας που αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας.

«Η Αγριά Εμπορική θα έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΨΑ και θα συνεργαστεί με την οικογένεια Τσαούτου ώστε να αναπτυχθεί η ΕΨΑ. Σε πρώτη φάση θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπου εμείς θα βάλουμε τα χρήματα. Από εκεί θα είναι και η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί ένα αναπτυξιακό πλάνο», σημειώνει στο newmoney ο κ. Νίκος Καραμούζης.

Ο κ. Νίκος Καραμούζης και ο κ. Κώστας Καραφωτάκης του SMERemediumCap

Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του νέου σχήματος τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Καραφωτάκης, πρώην στενός συνεργάτης του Πάνου Γερμανού, που είχε φθάσει ως τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Olympia Group, και ο οποίος είναι στην επενδυτική ομάδα του SMERemediumCap  απ’ την ίδρυση του.

Αυτό όμως, όπως διευκρινίζει ο κ. Καραμούζης, δεν σημαίνει ότι θα είναι ο κ. Καραφωτάκης ο άνθρωπος που θα «τρέξει» την ΕΨΑ μέσα από μία εκτελεστική θέση.

«Δεν το έχουμε ψάξει ακόμα. Προς το παρόν συστάθηκε μία τυπική θυγατρική που ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχει ΔΣ. Τώρα ποιος θα αναλάβει στην ΕΨΑ θα δούμε, πάντως όχι εγώ!», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Διευκρίνισε δε ότι τα αδέρφια Τσαούτου θα είναι μέλη του ΔΣ, όπου και θα μπορούν να εκφέρουν την άποψη τους στα διοικητικά.

Η Βίκος

Σε ο,τι αφορά την Βίκος και την οικογένεια Σεπετά, που δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τη συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα θα υπάρξει συμβούλιο για το θέμα προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι επιλογές τους είναι περιορισμένες. Είτε θα αποχωρήσουν «ήσυχα» απ’ την εταιρεία αφήνοντας να συρρικνωθεί το μερίδιο τους κάτω του 10% είτε θα δηλώσουν «παρών» στις εξελίξεις συμμετέχοντας και οι ίδιοι στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η οικογένεια Σεπετά της Βίκος. Από δεξιά: Πέτρος Σεπετάς, Ελένη Θεοχάρη, Κωνσταντίνος Σεπετάς, Ρηγίνος Σεπετάς και Παύλος Σεπετάς

Βέβαια υπάρχει και μία τρίτη επιλογή, που προϋποθέτει βέβαια την συμβιβαστική προσέγγιση τους απ’ το SMERemediumCAP για την πώληση του μεριδίου τους. Το newmoney ρώτησε τον κ. Καραμούζη εάν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί. Για πολλούς η τρίτη εναλλακτική φαντάζει ως η πλέον λογική με δεδομένο ότι η επιλογή της οικογένειας Τσαούτου να πάρει το «σωσίβιο» από το SMERemediumCap fund είχε ως στόχο την απομόνωση και πιθανόν την εξώθηση σε έξοδο της «Βίκος», την οποία αντιμετώπιζαν ως ανταγωνιστή απ’ την πρώτη στιγμή εισόδου της τελευταίας στο μετοχολόγιο της ΕΨΑ το καλοκαίρι του 2012, όταν εξαγόρασε το μερίδιο που έως τότε κατείχε η γνωστή εταιρεία λευκαντικών «Εύρηκα».

Ο Μιχάλης και η Πένυ Τσαούτου σε παλαιότερη φωτογραφία

Τότε ήταν μία περίοδος που η Βίκος προσπαθούσε να οργανώσει την είσοδο της στην αγορά των αναψυκτικών και η οικογένεια Σεπετά θεωρούσε ότι θα μπορούσε να το κάνει σε συνεργασία με την ΕΨΑ. Η οικογένεια Τσαούτου απάντησε τότε αρνητικά και έτσι μπήκε σε εφαρμογή το plan B ώστε η Βίκος τελικά μέσα από ένα πλέγμα επενδύσεων να αναπτύξει τη νέα δραστηριότητα η ίδια της, οργανικά.

Από τότε ως σήμερα οι σχέσεις των δύο οικογενειών και συνεταίρων στην ΕΨΑ παρέμεναν τυπικές.

Η Βιομηχανία αναψυκτικών του Βόλου όμως τα τελευταία χρόνια συνέχισε να βουλιάζει στις ζημιές. Από τη μια είχε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο – και απ’ την Βίκος – ανταγωνισμό και απ’ την άλλη, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, την κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών, του κόστους ρεύματος και των μεταφορών που «εξαΰλωνε» οποιαδήποτε προσπάθεια για ανταγωνιστικότητα της ΕΨΑ. Κοινώς η εταιρεία ήταν στριμωγμένη στη «γωνία»!

Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι οι πληροφορίες περί αναζήτησης επενδυτή, καθώς είχαν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα περιθώρια, είχαν φουντώσει. Η διαρροή μάλιστα για την προσέγγιση που είχε κάνει η ΔΕΛΤΑ, η οποία όμως γρήγορα αποσύρθηκε, φάνηκε να δημιουργεί ‘τεχνηέντως’ ένα πλαίσιο ‘ανταγωνισμού’.

Η Βίκος τότε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρότεινε εκ νέου στην οικογένεια Τσαούτου να βάλει αυτή χρήματα στην εταιρεία είτε εξαγοράζοντας είτε λαμβάνοντας το πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας. Κι αυτή η πρόταση όμως απαντήθηκε αρνητικά. Αντ αυτού ξεκινούσαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το fund που διοικεί ο κ. Καραμούζης, φθάνοντας τελικά σε μία συμφωνία που πρώτα απ’ όλα εξασφαλίζει την ίδια την ΕΨΑ.

«Η συνεργασία του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου έχει ως στόχο την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την αξιοποίηση του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της και την ενίσχυσή του με ικανά και έμπειρα στελέχη», σημείωνε στη χθεσινή του ανακοίνωση το SMERemediumCap fund, προσθέτοντας: «Παράλληλα, θα δρομολογηθεί μέσω επενδύσεων η αναβάθμιση των παραγωγικών δυνατοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα και προορισμοί πωλήσεων. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η συστηματική εμπορική αξιοποίηση του ονόματος της ΕΨΑ – ενός brand με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πιστότητα και αξιοπιστία στο καταναλωτικό κοινό και ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η στόχευση θα είναι τόσο στην ελληνική αγορά, όπου πλέον η αγορά αναψυκτικών κινείται πέριξ των 370 εκατ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 5%, όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «χρησμοί» Μυτιληναίου για αλλαγή  έδρας και είσοδο σε διεθνές χρηματιστήριο

Οι φόροι κοστίζουν προεκλογικά, ο Μητσοτάκης για τους… μυστήριους, τα ξενοδοχεία της Goldman Sachs, η προετοιμασία για την Εθνική Τράπεζα και τα μερίσματα του μήνα

Lamda: Πώς προχωρά τώρα το project του Ελληνικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ