Εως και 8 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια, όπως θέλει να τα εισπράττει πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πληρώσει φέτος η Ελλάδα στη Ρωσία για να καταναλώνει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα. Ωστόσο, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στην τσέπη του Ελληνα καταναλωτή! Και η οικονομική αυτή εισβολή συνεχίζεται αφαιρώντας του εισόδημα όσο κι αν μειώνει την κατανάλωση, για όσο καιρό θα το απαιτεί και η ενεργειακή (απ)εξάρτηση τόσο της Ελλάδας ειδικά όσο και Ευρώπης γενικά.

Ο λογαριασμός ακρίβειας που στέλνει η Ρωσία στον Ελληνα παραγωγό και καταναλωτή κόβει την ανάσα:

■ Για το ρωσικό φυσικό αέριο: η τιμή του από τα 12 ευρώ τον Μάιο του 2020 και τα 18 ευρώ τον Μάιο του 2021 έφτασε στα 100 ευρώ τον Δεκέμβριο και στα 130 ευρώ την ημέρα εισβολής (24/2/2021). Δηλαδή αυξήθηκε κατά 50% σε έναν χρόνο ή και 1.000% (δηλαδή δέκα φορές πάνω) τα τελευταία δύο χρόνια, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
■ Για το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά: από τα 35 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο του 2020 έφτασε στα 70 δολάρια τον Μάιο του 2021, στα 80 δολάρια τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2022. Δηλαδή αύξηση 100% κάθε δωδεκάμηνο και τριπλάσια τιμή έως ότου γίνει η εισβολή στην Ουκρανία.

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας (και οι λογαριασμοί που πληρώνει ο Ελληνας) κατά 80% σε έναν χρόνο και έξι φορές πάνω μέσα στη διετία: από 42 ευρώ μέση τιμή χονδρικής τον Μάιο 2020 (αγορά επόμενης ημέρας) σε 76 ευρώ τον Μάιο του 2021 και σε 265 ευρώ τον Δεκέμβριο, προτού πέσει στα 250 και 230 ευρώ τον φετινό Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Οι αριθμοί

Το άλμα ακρίβειας στην ενέργεια αντανακλάται ανάγλυφα στο εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας:
■ Το 2020 πληρώσαμε 2,9 δισ. ευρώ συνολικά για εισαγωγές από τη Ρωσία.
■ Το 2021 η Ελλάδα έδωσε για εισαγωγές από τη Ρωσία 4,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 50% περισσότερα σε έναν χρόνο. Το 85% από αυτά (3,6 δισ. ευρώ) η Ελλάδα τα πλήρωσε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
■ Το 2022 και μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος (Ιανουάριος και Φεβρουάριος δηλαδή) οι τιμές πήραν την ανηφόρα και η Ελλάδα κατέβαλε στη Ρωσία πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ή σχεδόν τα τριπλάσια από τα 400 εκατ. ευρώ που είχε πληρώσει το α’ δίμηνο του 2021.

4,3 δισ. + 4,2 δισ. = 4 ΕΝΦΙΑ

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
1. Μόνο για τους πρώτους δύο μήνες του 2022 η Ελλάδα πλήρωσε στη Μόσχα καπέλο ακρίβειας 700 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα πέρυσι. Και με τους ρυθμούς αυτούς, που θα αυξάνονταν μετά τον πόλεμο αλλά τους ανέκοψε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για τους 12 μήνες φέτος η Ελλάδα θα κατέβαλε στη Ρωσία επιπλέον 4,2 δισ., από τα 4,3 δισ. που είχε καταβάλει το 2021.

2. Τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μεταφράζονται για τον Ρώσο πρόεδρο σε πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ρούβλια (με ισοτιμία 70:1). Διαφορετικά, τέσσερις φορές ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν φέτος 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας.

3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάθε Ελληνα καταναλωτή και φορολογούμενο δεν είναι απλώς ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι τα λεφτά μεταφέρονται αυτομάτως εκτός χώρας. Ενώ δηλαδή με βεβαίωση φόρου ακινήτων 2,2 δισ. και πληρωμές 1,8-2 δισ. ευρώ τα λεφτά αυτά μένουν στη χώρα μας (για παροχές ή άλλες ανάγκες πληρωμών σε βάθος χρόνου κ.λπ.), πάνω από 5 δισ. ευρώ έως τώρα (4,3 δισ. ευρώ πέρυσι και 1,1 δισ. έως τον Φεβρουάριο φέτος) «πέταξαν» ήδη για Ρωσία. Και θα φύγουν επίσης έως 4 δισ. ευρώ επιπλέον φέτος.

4. Τα λεφτά αυτά (12 δισ. συνολικά τη διετία) θα λείψουν και από τους ιδιώτες, αλλά και από το κράτος. Θα ήταν αρκετά, όμως, αν τα είχε η κυβέρνηση, για να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές καυσίμων και ενέργειας. Ετσι, χάνεται αυτομάτως το 4% του ελληνικού ΑΕΠ που η χώρα πρέπει να το καλύψει από άλλες πηγές (τουρισμός, εξαγωγές, επενδύσεις κ.λπ.).

Η άλλη όψη του νομίσματος, πάντως, είναι ότι η (απ)εξάρτηση της Ευρώπης -άρα και της Ελλάδας- κοστίζει πολλαπλά και στη Ρωσία. Η χώρα μας το 2021 είχε εισπράξει μόλις 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία. Αντιθέτως, το καλύτερης ποιότητας ρωσικό πετρέλαιο από τα Ουράλια που προοριζόταν για την Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ευρωπαϊκό εμπάργκο, κινδυνεύει πλέον να μείνει αδιάθετο και γνωρίζει τεράστια πτώση τιμής: από μόλις 3 δολάρια το βαρέλι σε σχεδόν 40 δολάρια πιο χαμηλά από το πετρέλαιο brent!

Διαβάστε ακόμα:

Eurovision 2022: Τι λένε τα στοιχήματα για Ελλάδα και Αμάντα Γεωργιάδη (vid)

Φινλανδία: Ο πρόεδρος της χώρας ενημέρωσε τον Πούτιν για τα σχέδια του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

H ακρίβεια τρώει τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων (πίνακας)