Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρώτο ηλεκτρικό SUV made in Turkey.

To πρωτότυπο που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2019 θα μπει στην παραγωγή λίαν συντόμως.

Μπορεί να μη μας είναι εύκολο να δεχθούμε ότι η γειτονική χώρα είναι σε θέση να βρίσκεται ένα βήμα από το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όμως είναι γεγονός.

Η startup από την Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια την προσπάθεια της και κατάφερε το 2019 να παρουσιάσει το πρωτότυπο Togg.

Αυτό άρεσε, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας, πήρε το πράσινο φως για να εξελιχθεί περαιτέρω και να δημιουργηθεί η γραμμή παραγωγής στην επαρχία της Προύσα.

Το Togg SUV λοιπόν, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα επιχειρήσει να κοιτάξει στα μάτια ηλεκτρικά SUV όπως το Skoda Enyaq ή το VW ID.4. Θα εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα 203 ίππων στην πισωκίνητη εκδοχή του, με αυτονομία που ενδεχομένως να αγγίζει και τα 500 χλμ.

Το Togg SUV θα διατεθεί και ως τετρακίνητο με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) συνολικής απόδοσης 406 ίππων με αυτονομία 400 χλμ.

Το πρώτο τούρκικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κατασκευάζεται εξολοκλήρου στο εργοστάσιο της πόλης Gemlik, ενώ και οι μπαταρίες θα προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Το συγκεκριμένο κομμάτι βέβαια θα αναλάβει η κινεζική εταιρεία Farasis, που θα είναι υπεύθυνη για την μπαταρία του φιλόδοξου Togg.

H επένδυση που θα γίνει με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ξεπερνά τα 3,7 δισ. δολάρια.

Απώτερος στόχος είναι η κατασκευή 175.000 μονάδων ετησίως, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αύξηση των συνολικών θέσεων εργασίας σε 4.300, με το -τουλάχιστον- 30% από αυτές να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για ένα «ράλι ανακούφισης» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Σπάει τα κοντέρ η τιμή της αμόλυβδης – Ξεπέρασε και τα 2,60 ευρώ το λίτρο (vid)

H Φινλανδία σταματά το Σάββατο την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία