business stories

Τρεις εξελίξεις τονώνουν την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη

  • Στεφανία Σούκη


Μετρό, αποκρατικοποιήσεις και Μουσείο Ολοκαυτώματος τονώνουν τη ζήτηση για μίσθωση ή αγορά - Ποιες ζώνες της πόλης και ποια χαρακτηριστικά ακινήτων προσελκύουν το ενδιαφέρον 

Της Στεφανίας Σούκη

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης με τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του μετρό, το λιμάνι, και το αεροδρόμιο στο πλαίσιο των προωθούμενων επενδύσεων της Fraport αλλά και την προοπτική της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος, να συντελούν στην άνοδο της ζήτησης για μίσθωση ή αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη BNP Paribas Real Estate, πιο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για ζήτηση αυτοτελών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο. «Η ζήτηση προέρχεται τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές (κυρίως Ισραηλινούς, Τούρκους) και αφορά στη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και φοιτητικής εστίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναζητούν κυρίως παλαιάς κατασκευής κτίρια, τα οποία χρήζουν ανακαίνισης και πωλούνται σε χαμηλά τιμήματα.

Επίσης, κριτήριο αποτελεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους κτίρια ανήκουν σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνήθως αρνητικό παράγοντα καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με συνιδιοκτήτες που αρκετές φορές απέχουν στα ζητούμενά τους. Σημειωτέον ότι κινητικότητα από το εξωτερικό- κυρίως Τούρκους- υφίσταται αυτή την στιγμή και για αγορές ακινήτων με σκοπό την εξασφάλιση golden visa.

Oι αναλυτές της Δανός, αναφέρονται και στην αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τη κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Κατά συνέπεια, η ζήτηση διαμερισμάτων επιφάνειας 50 τμ – 70 τμ στο ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές αναζητούν τέτοια ακίνητα, τα οποία ανακαινίζουν με στόχο την επίτευξη μίας υψηλής απόδοσης. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγονται μεγαλύτερα ακίνητα, τα οποία στην συνέχεια, θα διαχωριστούν σε 2 – 3 διαμερίσματα. Συνήθως τα παραπάνω ακίνητα είναι ακίνητα τουλάχιστον 20 ετών».

Σημαντική είναι η άνοδος που παρατηρείται στα μισθώματα των διαμερισμάτων ειδικά όταν αυτά βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι μισθωτές αναζητούν τα κατάλληλα ακίνητα και συνήθως θέλουν να συγκεντρώνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

-Αυτόνομη θέρμανση (ιδανικά ατομικό φυσικό αέριο)
-Θέση στάθμευσης
-Να είναι το ακίνητο σε υψηλό όροφο (θέμα ασφάλειας και θορύβου)
-Το ακίνητο να είναι σε καλή κατάσταση – να μην χρειάζεται ανακαίνιση
-Ύπαρξη ανελκυστήρα
-Καλή κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων (π.χ. είσοδος οικοδομής)
-Θέα

Βασική μεταβλητή για την πορεία της κτηματαγοράς, αποτελεί η πιθανή μαζική πώληση ακινήτων σε funds καθώς και η πορεία και η ένταση των πωλήσεων ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τουριστικά ακίνητα

Η τουριστική άνοδος της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής συνεχίζεται και υπάρχει ζήτηση για την αγορά ξενοδοχείων αλλά και κατοικιών στην Χαλκιδική. Όμως στην περίπτωση των ξενοδοχείων, η προσφορά δεν μπορεί να συναντηθεί με την ζήτηση διότι συνήθως τα ζητούμενα τιμήματα πώλησης είναι ιδιαίτερα υψηλά, γεγονός το οποίο αποθαρρύνει τους δυνητικούς αγοραστές ακόμη και από την πιθανή αντιπρόταση.

Στην κορυφή της ζήτησης παραμένουν τα εξοχικά σπίτια τα οποία βρίσκονται μπροστά στην παραλία με τις τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία, ειδικά στις περιοχές που αποτελούν καλοκαιρινό προορισμό για τους βαλκάνιους καθώς και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά ακινήτων. Τέτοια παραδείγματα είναι το Πευκοχώρι, η Καλιθέα και η Βουρβουρού.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει αυτή την στιγμή και η προώθηση των εξοχικών κατοικιών, μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τόσο για διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη αλλά και για εξοχικές κατοικίες.

Απόρρητο Απόρρητο