Μία από τις ισχυρότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, ανήκει σε αυτούς που «έδειξαν τον δρόμο» όταν πριν από δυο χρόνια προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση της στον τομέα των drones, συγκεκριμένα στην start up PROBOTEK, παράλληλα με την Guardian Telematics, αποκτώντας αντίστοιχα ποσοστά 24,98% έκαστη.

Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς και οι διάφορες χρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τεχνολογικής αγοράς, από τις παραδόσεις μικρών δεμάτων, μέχρι την αμυντική βιομηχανία.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές, όπου επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνές επίπεδο. Η Uni Systems, από την πλευρά της, προετοιμάζει ήδη τα επόμενα βήματα της και σε αυτόν τον κλάδο…

«Σχεδιάζουμε στο μέλλον να συνεργαστούμε σε περισσότερα project και καθημερινά διευρύνουμε την επένδυσή μας στο κοινό μας οικοσύστημα, ενώ εμπλέκουμε την PROBOTEK σε έργα του Ομίλου Quest. Στην καινοτομία η υπεραξία προκύπτει ακριβώς από τη στενότερη συνεργασία και τις συνέργειες που δημιουργούνται, όχι τόσο από τις εξαγορές μεγαλύτερων ποσοστών…», αναφέρει στο newmoney ο Αντώνης Κασσάνο, Business Development & Innovation Director της Uni Systems.

Από τα πρώτα που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι η συνεργασία με την εταιρεία ταχυμεταφορών του ομίλου Quest, την ACS. Πόσο κοντά είμαστε, όμως, σε μια οργανωμένη και ανταγωνιστική υπηρεσία παραδόσεων δεμάτων ή άλλων αντικειμένων μέσω drones στην Ελλάδα;

Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Co-Founder & COO της PROBOTEK και Αντώνης Κασσάνο, Business Development & Innovation Director της Uni Systems στην Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond

Ο κ. Κασσάνο απαντά: «Το drone, τεχνολογικά, πρέπει και μπορεί να απαντήσει σε πολλές τεχνολογικές προκλήσεις. Έχοντας τεχνογνωσία σε τομείς όπως cloud, AI και cybersecurity, μπορούμε να βρούμε λύσεις και να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό καινοτόμων project. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις των UPS, DHL και France post όπου ξεκίνησαν πιλοτικά να χρησιμοποιούν αυτόνομα drones για τις παραδόσεις τους. Τα βασικά σημεία είναι τρία: η αξία της τεχνολογίας αυτόνομων drones, το νομοθετικό πλαίσιο και το κόστος υπηρεσίας. Εφόσον αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε αυτά, θα υπάρξει η δυνατότητα να ξεκλειδωθούν νέες υπηρεσίες και νέα use cases.

Πιστεύουμε ότι ο καταλύτης είναι η δυνατότητα της αυτόνομης διαχείρισης και η κεντρική αποστολή από ένα σημείο Beyond Visual Line of Sight (BVLOS).».

Σε αυτό το σημείο καταθέτει την άποψη του και ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Co-Founder & COO της PROBOTEK: «Οι εταιρείες παράδοσης βρίσκονται στο κομβικό σημείο να πρέπει να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία τους. Η μεγάλη ανάπτυξη του e-commerce από τη μία και ο κορωνοϊός από την άλλη έχουν φέρει τεράστια αύξηση του όγκου παράδοσης δεμάτων και πολλές προκλήσεις στο last mile. Μεγάλες εταιρείες όπως η Swiss Post, η dpd στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Alibaba group, η Amazon, η Google κ.α. ετοιμάζονται για τη νέα εποχή. Η Ελλάδα, προς το παρόν ακολουθεί σε σχετική απόσταση.
Πιστεύω ότι οι εταιρείες του κλάδου στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν τις εξελίξεις που ήδη λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό και θα υιοθετήσουν λύσεις με ρομποτικά drones.

Κομβικό σημείο είναι η ωρίμανση τεχνολογιών όπως οι 5G, Unmanned Traffic Management κ.α. που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη επικοινωνία, την απομακρυσμένη διαχείριση και τον έλεγχο του εναέριου χώρου κυκλοφορίας, και σαφώς το κανονιστικό πλαίσιο και το κόστος της υπηρεσίας.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις αναδυόμενων τεχνολογιών, το ιδιαίτερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια, τουλάχιστον όχι με τη μορφή που έχει σήμερα, οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε για να κάνουμε προβλέψεις. Το τοπίο διαμορφώνεται καθημερινά από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο

«Λύσεις drones για αυτούς τους κλάδους»

«Υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με εταιρείες από διάφορους τομείς. Ήδη μελετάμε λύσεις στους κλάδους των ταχυμεταφορών, της άμυνας και της υγείας. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν συνέργειες με εταιρείες ασφαλείας, καθώς και να χρησιμοποιηθούν drones για την αυτόνομη επίβλεψη της ορθής λειτουργίας υποδομών, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες.», εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος και προσθέτει:

«Το project εξελίσσεται ικανοποιητικά βάσει του αρχικού μας σχεδιασμού και ήδη η εταιρεία έχει τοποθετηθεί στην αγορά με δυνατές συνεργασίες και συνέργειες. Στην Ελλάδα, ενώ η τεχνολογία των drones αρχικά αναπτύχθηκε για στρατιωτικές αποστολές, έχει αρχίσει πλέον να διεισδύει με διάφορες εφαρμογές τόσο στο χαρτοφυλάκιο του Ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου. Οι τομείς που έχουν τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές drone είναι αυτές της αεροφωτογράφισης, χαρτογράφησης και της εναέριας επισκόπησης, φυσικά, πάντα με τον κλασικό τρόπο λειτουργίας και ελέγχου (παρουσία χειριστή/πιλότου). Άλλες εφαρμογές που τα drone χρησιμοποιούνται είναι η αστυνόμευση και επιτήρηση, οι επιθεωρήσεις υποδομών, η γεωργία κ.τ.λ.

Ο κλάδος των drones είναι μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία και πολύ σύντομα θα δούμε εταιρείες να τα αξιοποιούν στην πρόληψη και πυροπροστασία, ακόμα και στις παραδόσεις ευαίσθητων προϊόντων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εταιρείες του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να εξελιχθεί και να ωριμάσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο».

Μια από τις νέες συμφωνίες της PROBOTEK είναι αυτή με την Hellenic Seaplanes η οποία συμμετέχει στην διαδικασία της δημιουργίας υδατοδρομίων στην Ελλάδα και θα αναλάβει έργο πτητικό όταν αρχίσουν οι πτήσεις με υδροπλάνα και ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος σχολιάζει:
«Με τον κ. Χαραλάμπους έχουμε συνάψει μια συνεργασία που αφορά στη μεταφορά προϊόντων με στόχο το αμοιβαίο όφελος των δύο εταιρειών και των υποψηφίων πελατών τους. Και οι δυο παρέχουν υπηρεσίες προς τρίτους που μπορούν να συνδυαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν μια μοναδική ανταγωνιστική υπηρεσία».

Το Pleiades IoT Innovation Cluster

Πως προέκυψε η επένδυση της Uni Systems στον τομέα των drones; Όπως λέει ο Αντώνης Κασσάνο: «Η PROBOTEK ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του Pleiades IoT Innovation Cluster που καθοδήγησαν το συνολικό εγχείρημα της Uni Systems προς την ανάπτυξη της καινοτομίας, και λειτούργησαν ως πιλότοι. Στο πρώτο στάδιο της συνεργασίας μας, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το να αναπτύξουμε τις κατάλληλες διεπαφές μεταξύ μας, καθώς και το να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την ανατροφοδότηση μεταξύ των δύο εταιρειών. Έχοντας πλέον καταλήξει στο κατάλληλο συνεργατικό πλαίσιο, σχεδιάζουμε μαζί τη στρατηγική μας για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος της ανάπτυξης καινοτομίας, ως πρώτο και σημαντικό όφελος αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή, μέσω του Cluster και της συνεργασίας μας με μικρότερες εταιρείες και φορείς καινοτομίας στην Ελλάδα, μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε νέες ευκαιρίες με στόχο να είμαστε πιο ευέλικτοι σε νέες αγορές, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.».

Ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος συμπληρώνει: «Η συνεργασία με τη Uni Systems και τον όμιλο Quest ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς μας έδωσε ώθηση φέρνοντάς μας πιο κοντά στην κουλτούρα των μεγάλων εταιρείων ενώ παράλληλα μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς πρέπει να προσεγγίζουμε την αγορά. Αυτό το σημείο ήταν καταλυτικό για εμάς.
Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις στα πρώτα βήματα μας και να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας. Πλέον, η εταιρεία έχει σταθεροποιηθεί και προχωρά προς την ανάπτυξη».

Πιθανή μια στρατηγική συμμαχία

Μέχρι σήμερα, η PROBOTEK έχει συμμετοχή σε πολλές προτάσεις και σε δύο ερευνητικά έργα και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, έχοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης ετησίως. Στο μέλλον, θα συνεχίσει να εμπλέκεται τόσο σε R&D, όσο και σε εμπορικά έργα.
«Η εταιρεία ούτε κατασκευάζει ούτε πουλάει η ίδια drones και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής της. Ειδικεύεται, στην παραγωγή λογισμικού και διασύνδεση συστημάτων στο οικοσύστημα των drones. Αξιοποιούμε διάφορες τεχνολογίες για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις ικανότητες των drones και να δημιουργήσουμε αυτόνομες ρομποτικές λύσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Το μοντέλο της είναι DSP (Drone Service Provider) και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τρίτους (drone-as-a-Service). Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς, έχουμε συνάψει συμφωνίες για να αξιοποιήσουμε τα drone τρίτων κατασκευαστών εφαρμόζοντας τα δικά μας λογισμικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένες λύσεις tailor-made στις ανάγκες των πελατών μας. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε στο μέλλον μια στρατηγική συμμαχία με κάποια άλλη εταιρεία με την οποία από κοινού θα δημιουργήσουμε το δικό μας προϊόν», διευκρινίζει ο κ.Αποστολόπουλος.

Καθοριστικός παράγοντας η νομοθεσία

Σύμφωνα με όσα τονίζουν προς το newmoney τα δυο στελέχη των Uni Systems και PROBOTEK, ένας καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την πορεία του κλάδου σε όλη την Ευρώπη είναι η νομοθεσία.
Θεωρούν, πάντως, ότι η τεχνολογία και η νομοθεσία είναι πολύ δύσκολο να εναρμονιστούν λόγω του «τρελού» ρυθμού ανάπτυξης της πρώτης… «Η EASA έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου με την οριοθέτηση διαδικασιών για την ασφαλή λειτουργία των drones και αναμένουμε νέες βοηθητικές ρυθμίσεις το 2023.

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στις εξελίξεις σε σχέση με την Ευρώπη αν και φαίνεται να κάνει τα πρώτα βήματα με το νέο νομοσχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Πιερρακάκης από το καλοκαίρι (σ.σ. και έχει ήδη περάσει) και ανοίγει το δρόμο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες να μπορούν να παραδίδουν με drone…», επισημαίνουν και καταλήγουν:
«Αξίζει να αναφέρουμε πως η χώρα μας μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά και πολλά διαφορετικά use cases καθώς συνδυάζει διαφορετικές γεωλογικές, μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες με τις νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της.
Η μικρή και συγκεντρωμένη αγορά της μπορεί να προσφέρει έναν εξαιρετικό πιλότο που θα συνδυάζει διαφορετικές μελέτες περίπτωσης και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα είναι τα πρώτα 1.500 σπίτια και οι 5+1 γειτονιές στο Ελληνικό (pics)

Πόπη Σκαγιά (SKAG): Από το μπλε τετράδιο «Super Διεθνές», στην νέα εποχή της SKAG

Brain drain στη Ρωσία λόγω του πολέμου