Πέντε+1 οικιστικές ενότητες, με κοντά στις 1.500 «έξυπνες» κατοικίες, με τιμή από 5.000 έως 25.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κάποιες εκ των οποίων -οι πιο προνομιούχες- πάνω στην παραλία ή με θέα θάλασσα, άλλες με θέα το πάρκο και άλλες, οι «επώνυμες», με την υπογραφή ξένων ξενοδοχειακών brands.

Αυτό είναι το πλάνο της Lamda Development σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατοικίες εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για την α’ φάση της πρώτης πενταετίας του έργου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

«Στο σχέδιο ανάπτυξης έχουμε συνολικά 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δόμησης, με την πρώτη πενταετία να έχει 800 χιλιάδες τ.μ., περιλαμβάνοντας και πολύ μεγάλα projects που θα φέρουν μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά και τουρίστες (σ.σ. όπως τα εμπορικά Vouliagmenis Mall και Marina Galleria, τη μαρίνα, τα γραφεία, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο-IRC κ.ά.). Ετσι, υλοποιείται στην πρώτη πενταετία ένα 30% σε τ.μ. που όμως αφορά το 75% της επιτυχίας του έργου», δηλώνει τώρα ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που τρέχει εξ αρχής το φιλόδοξο project στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

«Τώρα είναι η φάση που μας έχει πιάσει… μονομανία με την εκτέλεση των έργων στο Ελληνικό, θέλουμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είμαστε αδειοδοτημένοι κι έχουμε επαρκή κεφάλαια – θα έλεγα μάλιστα ότι είμαστε υπερ-χρηματοδοτημένοι λόγω και των καλών προπωλήσεων των κατοικιών».

Οι γειτονιές σε παραλία και πάρκο

Και πράγματι, οι πωλήσεις στις τρεις πρώτες οικιστικές περιοχές που έχουν βγει μέχρι σήμερα στην αγορά, τον Πύργο Κατοικιών «Riviera Tower» των 200 μέτρων στο παράκτιο κομμάτι της έκτασης κοντά στη μαρίνα με 169 διαμερίσματα, τις 28 βίλες στην παραλία και τα συγκροτήματα των 115 χαμηλών διαμερισμάτων ακριβώς από πίσω, επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία, έχουν κινηθεί «ακόμη και πέρα από τις δικές μας προσδοκίες», σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, έχοντας ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%.

Βίλα σε σχέδια του γραφείου Tombazis

Από τα τρία αυτά projects στο παράκτιο μέτωπο, που είναι και τα ακριβότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμώνται σε βάθος χρόνου στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ προϋπολογίζεται για τη φετινή χρονιά με τις υπογραφές των συμβολαίων από τον Οκτώβριο και μετά.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους βγαίνουν στην αγορά και δύο ακόμη οικιστικές γειτονιές, η «γειτονιά Αλίμου» στα σύνορα με τον Δήμο Αλίμου με περίπου 500 διαμερίσματα σε πολυκατοικίες των 4-5 ορόφων και η «γειτονιά της Πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» με τα ψηλά κτίρια, 15 ορόφων και 50 μέτρων, κοντά στο σημείο της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος με θέα το πάρκο, που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό, Ελληνες και ξένους αγοραστές, που αναζητεί ένα νεόδμητο σπίτι στα νότια προάστια.

Η έκτη οικιστική ενότητα αφορά τα «επώνυμα» σπίτια (branded residences) γνωστών ξενοδοχειακών brands, μια σχετικά νέα κατηγορία κατοικιών στη χώρα μας, που πρωτο-λανσαρίστηκε πριν από λίγα χρόνια στην Costa Navarino από την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Με την ΤΕΜΕΣ η Lamda Development έχει υπογράψει τη συμφωνία ύψους 300 εκατ. ευρώ για δύο «επώνυμα» ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, που θα φέρουν την υπογραφή ξένης αλυσίδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση της Lamda, «η ανακοίνωση της ξένης αλυσίδας για το πρώτο έργο θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη εντός του α’ τριμήνου του 2023. Επίσης τον Νοέμβριο θα γίνει και η ανακοίνωση για τον αρχιτέκτονα για το πρώτο τουριστικό project», σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

Βίλα σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Oppenheim

Υπενθυμίζεται εδώ ότι εκτός από την Costa Navarino, η ΤΕΜΕΣ, με τη συμμετοχή και του ομίλου Olayan, έχει σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή και το έτερο πολυαναμενόμενο project στην Αθήνα για το 2024, αυτό για τη μετατροπή του πρώην «Hilton» στη λ. Βασιλίσσης Σοφίας στο πρώτο ξενοδοχείο «Conrad» της πρωτεύουσας (επίσης του ομίλου Hilton) με «επώνυμες» κατοικίες «Conrad Residences» και «Waldorf Astoria Residences» σε έναν πολυδιάστατο προορισμό που θα προσφέρει φιλοξενία 5*, κατοικίες και πολλαπλές εμπειρίες με καταστήματα και εστίαση σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

Στο Ελληνικό, οι «επώνυμες» κατοικίες θα αφορούν ξεχωριστές συλλογές διαμερισμάτων με ένα έως τέσσερα υπνοδωμάτια που θα παρέχονται κάτω από την ομπρέλα των τριών ξενοδοχείων του «The Ellinikon» – το ξενοδοχείο στη μαρίνα, το ξενοδοχείο στην παραλία, αμφότερα από κοινού με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, αλλά και το ξενοδοχείο στον Πύργο Μεικτής Χρήσης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το τελευταίο είναι το project ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την επενδυτική Brook Lane, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας με τη Lamda σε ποσοστό 70%- 30%, με τις ανακοινώσεις μάλιστα και τον διαγωνισμό για το έργο να έρχονται… οσονούπω.

Το πρώτο τοπόσημο της παραλίας και οι τιμές

Για το οικιστικό-ναυαρχίδα στην παραλία, που δεν είναι άλλο από τον πολυσυζητημένο Πύργο Κατοικιών, ένα από τα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού θα είναι το υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, 200 μέτρων με 50 ορόφους, κάτοψης 1.000 τ.μ. έκαστος όροφος, εκτός του ισογείου που θα είναι 2.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει lobby, βιβλιοθήκες, εσωτερικές πισίνες κ.ά.

Ο συνολικός αριθμός των διαμερισμάτων φτάνει τα 169, ενώ ο Πύργος θα έχει και δύο επίπεδα συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. με 400 θέσεις στάθμευσης και 400 αποθήκες, μηχανοστάσια για τις λειτουργίες του Πύργου κ.ά.

Βίλα σε σχέδια του γραφείου K-Studio

Οι πωλήσεις στον «Riviera Tower» κινήθηκαν από 9.500 έως 15.000-16.000 ευρώ ανά τ.μ. κι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, εκτός από τους δύο υψηλότερους ορόφους και το penthouse, το πλέον προνομιούχο διαμέρισμα στην κορυφή, όπου οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη και πάνω από τις 25.000 ευρώ ανά τ.μ. Εκεί, η Lamda Development είναι σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους αγοραστές και μάλιστα φαίνεται ότι γίνονται και οι σχετικές «καραμπόλες».

«Φιλοδοξούμε ότι του χρόνου μετά το καλοκαίρι θα υπάρχει η πλάκα του ουρανοξύστη και προς τα Χριστούγεννα του 2023 οι πρώτοι όροφοι», δηλώνει ο κ. Αθανασίου για το έργο που έλαβε την οικοδομική άδεια τον περασμένο Αύγουστο. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τον Πύργο, σε ένα οικόπεδο 33 στρεμμάτων, έχει γίνει από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο των Foster+Partners σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., ενώ για τον περιβάλλοντα χώρο, ο σχεδιασμός έχει εκπονηθεί από την Doxiadis Plus. Το αγοραστικό κοινό είναι ελληνικό κι αυτό μάλιστα ήταν που καθόρισε και τα τελικά τ.μ. των διαμερισμάτων: «Οι ξένοι σύμβουλοι μας έλεγαν ότι στον ουρανοξύστη οι κατοικίες θα πρέπει να είναι γύρω στις 230-240 και τελικά καταλήξαμε στις 169, γιατί οι Ελληνες ήθελαν περισσότερα τ.μ.».

Βίλα σχεδιασμένη από το ISV

Στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εκσκαφών που συντονίζονται από την κοινοπραξία Bouygues-INΤΡΑΚΑΤ, ενώ ο στόχος ολοκλήρωσης είναι το 2026 και ειδικά το χρονικό ορόσημο της 30ής Μαρτίου 2026, ώστε να μετακομίσουν οι ιδιοκτήτες.

Μέχρι τα Χριστούγεννα φέτος υπολογίζεται ότι θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια που θα οδηγήσουν στην είσπραξη του 20% (περί τα 90 εκατ. ευρώ) των πωλήσεων που έχουν προϋπολογιστεί για τον Πύργο. Συνολικά, φέτος, τα έσοδα από τις πωλήσεις στον Πύργο, στα οικόπεδα με τις 28 βίλες της παραλίας συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., σε σχέδια -ώστε να υπάρχει αρχιτεκτονική συνάφεια- γνωστών αρχιτεκτονικών γραφείων όπως K-Studio, Tombazis, Oppenheim, ISV και SAOTA τα οποία θα διαλέξουν οι ιδιοκτήτες τους, και από τις πωλήσεις των 115 σπιτιών στα συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών σε σχέδια των ISV και Βobotis Architects, θα είναι κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι και το 2023 το αντίστοιχο νούμερο θα έχει ανέβει έως τα 450 εκατ. ευρώ (σ.σ. με κάποιες πρώτες πωλήσεις και από τις άλλες οικιστικές αναπτύξεις.

Τα συγκροτήματα των διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 24.000 τ.μ. θα βρίσκονται πίσω από τις 28 βίλες και σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την παραλία, διαθέτοντας ανοικτούς, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και κοινές παροχές όπως γυμναστήριο και παιδική χαρά, εξασφαλίζοντας παράλληλα και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.

Σημειωτέον ότι σε αυτές τις κατηγορίες των κατοικιών, το επιπλέον κόστος που έχει προκύψει λόγω της ανόδου των τιμών υλικών, έχει απορροφηθεί από τους αγοραστές, οι οποίοι, σίγουρα, δεν είναι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Βίλα σε σχέδια του γραφείου SAOTA

Για ευρύτερο κοινό, εντός του α’ τριμήνου του 2023, θα βγουν στην αγορά οι δύο νέες γειτονιές με στόχο και την προσέλκυση ξένων αγοραστών και με τιμές από 5.000-6.000 ευρώ ανά τ.μ., νούμερα όπου κινούνται σήμερα οι πωλήσεις των νέων διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Στην πρώτη γειτονιά «της Πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας» με τα ψηλά κτίρια, 15 ορόφων και 50 μέτρων προβλέπονται κατοικίες με θέα το πάρκο, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι στη φάση του σχεδιασμού από διεθνή γραφεία.

Μία δεύτερη γειτονιά, στα σύνορα με τον Δήμο Αλίμου, βρίσκεται επίσης στα σκαριά, με περίπου 500 διαμερίσματα ενός έως τεσσάρων υπνοδωματίων σε πολυκατοικίες 4-5 ορόφων «που θα συνδυάζουν έξυπνο και πράσινο σχεδιασμό και θα προσελκύουν αγοραστές πρώτης κατοικίας, διεθνείς επενδυτές και νέους γονείς που θέλουν ποιότητα ζωής και να απέχουν μόλις λίγα λεπτά από την Αθήνα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Κεντρική φωτό κειμένου: Οι πωλήσεις στον «Riviera Tower» κινήθηκαν από 9.500 έως 15.000-16.000 ευρώ ανά τ.μ. κι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, εκτός από τους δύο υψηλότερους ορόφους και το penthouse, όπου οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη και πάνω από τις 25.000 ευρώ ανά τ.μ.

Διαβάστε ακόμα:

Μαραθώνιος ταλαιπωρίας με τις γονικές παροχές – Τι συμβαίνει

Τα υψηλά επιτόκια φέρνουν ακριβό χρήμα, ύφεση και ανεργία

Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων