To VentureFriends, το VC fund που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει πλέον γραφεία στο Λονδίνο και τη Βαρσοβία, ανακοινώνει το πρώτο κλείσιμο του νέου του fund στα 90 εκατ. ευρώ.

Το νέο fund θα έχει hard cap στα 100 εκατ. ευρώ και θα είναι τo 3ο fund σε 5 χρόνια για τους VentureFriends, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκατ. ευρώ.

Το VentureFriends έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των κεφαλαίων από family offices/HNWΙ, πρώην founders και operators, το European Investment Fund (EIF) το οποίο έχει υποστηρίξει το VentureFriends και κατά το παρελθόν, καθώς και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (HDBI).

Με το 3ο fund, το VentureFriends θα συνεχίσει να επενδύει σε φιλόδοξες εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμιες βλέψεις σε στάδιο Seed & Series A. Οι αρχικές επενδύσεις κυμαίνονται από 500 χιλιάδες έως και 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε μια εταιρεία μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά μοντέλα, το VentureFriends επικεντρώνεται σε B2C και B2B νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτύξουν ένα καινοτόμο προϊόν κυρίως στους κλάδους του PropTech, FinTech, Marketplaces και SaaS.

Το VentureFriends ήταν ο πρώτος επενδυτής σε ορισμένες αξιόλογες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Blueground (τελευταίος γύρος χρηματοδότησης 180 εκατ. δολαρίων Series C), το Instashop στη Μέση Ανατολή (εξαγοράστηκε από την Delivery Hero για 360 εκ. δολάρια), το Belvo στη Λατινική Αμερική (τελευταίος γύρος χρηματοδότησης 43 εκατ. δολαρίων Series Α) και το FBA roll-up Factory14 στην Ισπανία (200 εκατ. δολάρια Seed).

Πιο πρόσφατα, το VentureFriends επένδυσε στο Huspy στη Μέση Ανατολή, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει ήδη γίνει η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης στεγαστικών δανείων στην περιοχή.

Πέραν του Blueground και του Instashop, από το Ελληνικό οικοσύστημα ξεχωρίζουν το FlexCar, Spotawheel, Plum και ο Douleutaras που αποτελούν πολλά υποσχόμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου των VentureFriends.

Με τα δύο πρώτα funds η κύρια επενδυτική δραστηριότητα επικεντρωνόταν σε ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ πλέον με το VF3 η ομάδα επενδύει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων και εκτός Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο fund, το VentureFriends έχει ήδη επενδύσει σε τέσσερις startups στη Λατινική Αμερική και δύο στη Μέση Ανατολή και θα επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της με μέλη της ομάδας που θα εδρεύουν σε αυτές τις περιοχές.

Το VentureFriends έχει επιχειρηματικό DNA, καθώς οι δύο ιδρυτές έχουν εμπλακεί ως επιχειρηματίες και angel investors με αρκετές επιτυχημένες εταιρείες. Συγκεκριμένα, η ομάδα δηλώνει την πώληση του e-food.gr στο Delivery Hero το 2015, στο οποίο ο Απόστολος Αποστολάκης ήταν συνιδρυτής, ως βασικό ορόσημο που επέτρεψε την δημιουργία του VentureFriends.

Η πώληση της εταιρείας Beat στην Daimler, στην οποία αμφότεροι οι συνιδρυτές του VentureFriends ήταν angel investors, έπαιξε επίσης σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο.

«Η άντληση ενός αποκλειστικά ιδιωτικού fund στην Ελλάδα το 2015 δεν ήταν εύκολη. Έχουμε εργαστεί σκληρά για να αποδείξουμε την αξία του Venture Capital asset class και την σημαντική επενδυτική ευκαιρία που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας. Είμαστε πλέον χαρούμενοι που φτάσαμε σε ένα σημείο όπου βιώνουμε πωλήσεις εκατοντάδων-εκατομμύριων όπως αυτή του Instashop και εταιρειών που φτάνουν σε “Unicorn” status όπως το Blueground», λέει ο συνιδρυτής & Partner Γιώργος Δημόπουλος.

«Ενισχύουμε σταθερά την αναγνωρισιμότητα του VF και άρα την πρόσβαση σε αξιόλογους επιχειρηματίες σε διεθνές επίπεδο, παρέχοντας συνεπή υποστήριξη και έχοντας μια προσέγγιση που είναι βασισμένη σε αρχές και είναι φιλική προς τους founders.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το κλείσιμο του 3ου μας fund διότι θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί επισφράγιση της δουλειάς μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε περισσότερο το δίκτυο των επιχειρηματιών που θα υποστηρίξουμε» αναφέρει ο Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτής & Partner στο VentureFriends.

Διαβάστε ακόμη

«Φρένο» από ΣτΕ στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Επενδύσεις, νέα concepts και… διαφάνεια υπόσχεται η νέα διοίκηση του Bread Factory

Dogecoin: Εκτόξευση 20% για το κρυπτονόμισμα μετά το tweet του Έλον Μασκ