Σε μια δύσκολη και αρκετά κρίσιμη για το μέλλον του παγκόσμιου startup οικοσυστήματος χρονιά όπως το 2023, οι επιδόσεις των νεοφυών εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει το VentureFriends έδωσαν μια καλή «απάντηση» στις ανησυχίες της αγοράς, αλλά και όσων έχουν λόγους για να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Πρόκειται άλλωστε για ένα σημαντικό VC σε διεθνές επίπεδο, με δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό και διαρκή παρουσία την τελευταία 7ετία (από το 2016) με τα 3 πρώτα του funds, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν κεφάλαια υπό διαχείριση συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Οι ιδρυτές και Partners του, Απόστολος Αποστολάκης και Γιώργος Δημόπουλος (κεντρική φωτο κειμένου) δεν παύουν να κάνουν σχέδια για την επόμενη μέρα:
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του επενδυτικού κύκλου του 4ου fund των VF (με κεφάλαια άλλων 100 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον) φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να αρχίσει, καθώς αυτή τοποθετείται κοντά στα μέσα του 2024, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των startup του χαρτοφυλακίου των VentureFriends να δημιουργεί ένα θετικό κλίμα και για τις προσεχείς κινήσεις.

Τα αρνητικά γεγονότα της περασμένης Άνοιξης με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και όσα επακολούθησαν προκάλεσαν μια γενικότερη αναταραχή και ανασφάλεια κυρίως στις ΗΠΑ, με φόβο να «διαχυθεί» και σε άλλες χώρες η κρίση, όμως οι συνέπειες στην συνέχεια μετριάσθηκαν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, 11 από τις startups του ελληνικού VC άντλησαν σημαντικά ποσά, σε διάφορες χρονικές στιγμές, που αθροιστικά υπολογίζονται σε 169,65 εκατ. ευρώ.

Οι 5 από αυτές είναι ελληνικές και μάλιστα οι 2 θεωρούνται υποψήφιοι «μονόκεροι» (Blueground και FlexCar), διατηρούν δηλαδή την προοπτική να δουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την αξία τους να εκτινάσσεται πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. δολ.

Απόστολος Αποστολάκης

Τους τελευταίους 12 μήνες οι 11 αυτές νεοφυείς εταιρείες σήκωσαν νέους γύρους χρηματοδότησης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με την συμμετοχή ισχυρών διεθνών επενδυτών, παρότι επικρατούσε μια εγκράτεια, αν όχι διστακτικότητα, στην επενδυτική κοινότητα «από όλους, προς όλους», ενώ στελέχη του χώρου μιλούσαν ανοικτά για ανάγκη «εξορθολογισμού των αποτιμήσεων και των χρηματοδοτήσεων».
Όπως δε, έχει αναφέρει στο newmoney ο κ. Αποστολάκης τα κριτήρια των VentureFriends είναι αυστηρά και οι τομείς στους οποίους επενδύουν συγκεκριμένοι: fintech, Β2Β SaaS και marketplaces.

Δυο scale ups υποψήφιοι «μονόκεροι»

Στις φετινές χρηματοδοτήσεις πρωταγωνίστησαν οι δυο εν δυνάμει Unicorns, δυο scale ups:

Η Blueground με CEO και ιδρυτή της τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου σήκωσε 64 εκατ. ευρώ και πραγματοποίησε 3 εξαγορές, από 1 σε Ευρώπη (Nestpick), Αμερική (Travelers haven) και Βραζιλία (Tabas) και η FlexCar με CEO και συνιδρυτή της τον Γιώργο Δεσύλλα συνδύασε μια νέα χρηματοδότηση 23 εκατ. ευρώ (αυξάνοντας, έτσι, συνολικά επενδυτικά κεφάλαια της στα 300 εκατ. ευρώ σε μια διετία) με την μεγαλύτερη επέκτασή της σε Ιταλία και είσοδο στο Μεξικό.
Η μεν Blueground έχει αποκτήσει ηγετική θέση στον κλάδο της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων, με βασική αγορά της τις ΗΠΑ –όπου είναι η έδρα της- και συνηθέστερους πελάτες στελέχη πολυεθνικών.
Η δε FlexCar πιστώνεται ότι μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, προσφέροντας λύσεις flexible leasing με το συνδρομητικό μοντέλο Car-as-a-Service.

Την 5άδα των ελληνικών νεοφυών εταιρειών από το portfolio των VentureFriends οι οποίες εξασφάλισαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες συμπληρώνουν το Spotawheel που σήκωσε 10 εκατ. ευρώ και εισήλθε και στο χώρο του flexible car leasing με το Spotgo σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται, σε Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία, το Harborlab με νέο γύρο 6,1 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του ‘22, shipping tech startup η οποία διευκολύνει την διαχείριση των διαδικασιών κατά τον ελλιμενισμό ενός πλοίου και μειώνει τα λιμανιάτικα έξοδα και ο Douleutaras, η νο1 πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών, με άλλα 5 εκατ.ευρώ και την εταιρεία να αυξάνει τη διείσδυση της σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Σημείωση: Απρίλιο του 2022 το Spotawheel σήκωσε ποσό 100 εκατ. ευρώ, 25 εκατ. ευρώ equity και 75 εκατ. ευρώ δάνεια. Τώρα, είναι μόνο equity χρηματοδότηση.

Οι υπόλοιπες 6 είναι διεθνείς startups:

Το Huspy (μεσίτης στεγαστικών δανείων στα Αραβικά Εμιράτα και Ισπανία) με χρηματοδότηση 20 εκατ. δολ. ή 19 εκατ. ευρώ.
Tο Agroclub (B2B marketplace το οποίο συνδέει παραγωγούς σιταριού και άλλων αγροτικών προϊόντων με μεγάλους εταιρικούς αγοραστές, σε Ευρώπη, Βραζιλία και Αμερική) που σήκωσε 15 εκατ. δολ. ή 14,25 εκατ. ευρώ.
To EMbla (healthtech coaching app που βοηθάει για την απώλεια βάρους, ξεκινώντας από τη Δανία και πλέον έχει λάνσαρει τις υπηρεσίες της και στην Αγγλία) εξασφάλισε 10 εκατ. ευρώ.
Το Carmoola (fintech lender που παρέχει δάνεια για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Αγγλία) άντλησε 9 εκατ. λίρες ή 10,3 εκατ. ευρώ.
Το Embat (B2B fintech εταιρεία από την Ισπανία που βοηθάει επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη με τη διαχείρηση των οικονομικών και του cash flow τους) με 5 εκατ. ευρώ και τέλος…
Το Barte (μια άλλη B2B fintech εταιρεία η οποία βοηθάει εταιρείες στα payments, ιδρυθείσα από Πορτογάλο με δραστηριότητα στη Βραζιλία) που σήκωσε 3 εκατ. ευρώ.

Επέκταση στην Ισπανία

Η ομάδα των VF «μεγάλωσε» πρόσφατα με την προσθήκη μιας νέας συνεργάτιδας στην Ισπανία, εξέλιξη που έφερε την επέκταση του ελληνικού VC στις αγορές της Ιβηρικής.
Το νέο στέλεχος είναι angel investor και παλαιότερα εργάσθηκε στο Lazada και στην Glovo.
Το team αριθμεί πλέον 9 άτομα, 6 στην Ελλάδα και από ένα σε Αγγλία, Πολωνία και Ισπανία.
Σύμφωνα με όσα σχολιάζονται και στην αγορά, το VentureFriends έχει εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό fund το οποίο ενισχύει με επιτυχία εταιρείες από όλη την Ευρώπη, όχι μόνο χρηματοδοτικά, αλλά και με μια καθολικότερη στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα ‘24 το 4ο fund

Η ενεργοποίηση του 4ου VF fund θεωρείται δεδομένη, ωστόσο το κουμπί του «start» θα πατηθεί στο κατάλληλο timing. Αυτό θα συμβεί όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των επενδύσεων του 3ου fund. Κάτι για το οποίο απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ακόμα 4 ή 5 επενδύσεις. Εκτιμάται ότι το νέο fund αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο γύρω στα μέσα του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης: H ΔΕΗ χτίζει ισχυρές βάσεις στο retail, οι συνέργειες με την Κωτσόβολος

Alpha Bank: Ολοκληρώνεται ο ανταγωνιστικός διάλογος – Τα βήματα μέχρι την έξοδο του ΤΧΣ

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ